20 entry daha
  • filmden bağımsız düşünsek bile oldukça etkileyici repliklerden oluşan bir sahneye sahiptir :

    "fanteziler gerçek dışı olmak zorundadır. çünkü istediğiniz şeyi elde ettiğiniz anda, artık onu istememeye başlarsınız. isteğin devam edebilmesi için, objesinin sürekli olarak eksik olması gerekir. istediğiniz o şey değil; onun fantezisidir. istek, çılgınca fantezileri destekler...
    "sadece gelecekteki mutluluğumuzun hayalini kurarken gerçekten mutlu oluruz" derken pascal'ın anlatmak istediği de buydu. bugün geldi. bu nedenle "avlanmak, öldürmekten daha zevklidir.", ya da "ne dilediğine dikkat et deriz. " ona sahip olacağın için değil; ona sahip olduğun zaman artık onu istemeyeceğin için.
    istekleriniz doğrultusunda yaşamak sizi asla mutlu etmez. gerçek anlamda insan olmak demek, fikirler ve idealler için yaşamak demektir. hayatınızı istediklerinizin ne kadarını elde ettiğinizle değil, yaşadığınız samimiyet, şefkat ve özveri anlarıyla ölçmek demektir.
    çünkü sonunda kendi hayatlarımızı önemli kılmanın tek yolu diğer insanların yaşamlarına değer vermektir."

    david gale'in, dersi sırasında öğrencilerine anlattığı bu felsefe, filmin bir anlamda çıkış noktasını ve en nihayetinde ana fikrini oluşturur. olaylar bu öğreti üzerinde döner, olaylar döndükçe başınız da döner, izledikçe kalbiniz sıkışır, şişersiniz, can dayanmaz. ve elbette kevin spacey'nin o mükemmel performansı tüm bu hislere tuz biber eker. arada stajer gazeticinin komik hal ve tavırlarıyla kendinize gelirsiniz. bir öyle bir böyle derken film biter ve tutulan nefes bırakılır...
    tüm bu yorumumdan sonra ufak ama çok daha iddialı bir kelam etmek gerekirse "the life of david gale" hakkında; kesinlikle tadından yenmeyecek bir filmdir, hastasıyım, o kadar.
200 entry daha
hesabın var mı? giriş yap