1 entry daha
  • rus halk tiyatrosu’nun kurucusu, realizm akımının en büyük temsilcilerinden biri olan aleksandr nikolayeviç ostrovski (1823 – 1885) moskova’da doğmuştur. liseyi bitirip babasının isteği üzerine 1840 yılında moskova üniversitesi hukuk fakültesine girmiştir. üniversitede okuduğu dönemlerde bir hocasıyla yaşadığı anlaşmazlık dolayısıyla üniversiteyi bırakıp mahkeme kâtipliğine başlamıştır. ostrovski, ticaret mahkemesinde uzun yıllar süren memuriyeti sırasında tüccar sınıfından insanların yaşamlarını yakından inceleme fırsatı bulmuştur. dramaturg, rus yaşamının bütün özelliklerini anlaşılır ve gayet açık bir dille eserlerinde yansıtmıştır. gogol’den sonra komedya türüne ciddi bir şekilde ağırlık veren ostrovski, eserlerinde özellikle toplumsal sorunları, insanlar arasındaki çıkar ilişkilerini ele almıştır. 1849 yılında yazdığı “bu aile işi, aramızda hallederiz” adlı komedisi moskova tüccar sınıfının iç yüzünü bütün açıklığı, kusur ve eksikleriyle gösterdiği için, tüccarlar bu eseri kendilerine bir hakaret olarak saymışlar ve bunun üzerine eserin sahneye konulması yasaklanmıştır. fakat piyes yine de ün kazanmıştır.

    tüccarların yanı sıra memurlara ve asilzadelere de eserlerinde yer veren ostrovski, drama ile komediyi birleştirme konusunda ustadır. o yıllarda rusya’da iki tür düşünce hâkimdir: batıcılık ve slavcılık. ostrovski, ilk zamanlar “moskovityanin” dergisinde slavcılarla çalışmaya başlamıştır. ostrovski, rus halkının onun eserlerini sahnede görünce ümitsizliğe, kapılmaması, aksine sevinmesi gerektiğini savunmaktadır ve böylece iletmek istediği önemli düşünceleri komik olaylarla birleştirerek halka ulaştırmaya çalışmıştır. bu düşüncelerini “yapamayacağın işe kalkışma” (1853) ve “fakirlik ayıp değil” (1854) eserlerinde ispatlamıştır. ilk oynandığında da büyük yankı uyandıran ve başarı kazanan “fırtına” adlı oyun ise bugün dünyada birçok tiyatroda başarı ile sahnelenmektedir.

    ostrovski uzun hayatı boyunca birçok eser yazmıştır. bu eserlerinin adlarını seçerken de zaman zaman atasözlerinden ve deyimlerden faydalanmıştır. eserlerinin en önemli özelliklerinden biri de rus toplumunun, kendine has şivelerle, her yönünü göstermesidir. yazdığı eserlerin sahneye konulduğu zamanlarda moskova tiyatrosunda çok başarılı ve parlak oyuncular bulunmaktadır. ostrovski devlet tiyatro okulunun senelerce müdürlüğünü yapmış, moskova devlet tiyatrosu dramaturgu olmuştur.*
hesabın var mı? giriş yap