• (bkz: ulus devlet)
    (bkz: türkiye cumhuriyeti)
    (bkz: atatürk milliyetçiliği)
    (bkz: türk)

    son yıllarda çok daha gözle görünür bir şekilde ortaya çıkan gerçek.
    imparatorluk bakiyesi bir ülkenin/milletin bir ulus devlet olarak tekrar inşa edilesi ile ilgili çok şey yazılıp çizildi. kimisi bunun mecburen böyle olduğunu, kimisi uzun vadede tutmayacağını, kimisi en büyük başarı olduğunu vs söyledi durdu. bunların çok az kısmı rasyonel bakışla söylenen sözler iken büyük çoğunluğu sahip olduğu ideolojinin dayatması şeklinde oldu.
    lakin geldiğimiz noktada türkiye'nin çeşitli satıhlardaki parçalı haline baktığımızda bir millet olunamadığı açıkça belli oluyor. örnek vermeye gerek bile yok. toplumsal fay hatları hiç olmadığı kadar belirgin. burada görünen bu fay hatları öyle 10-15 yılda oluşmuş şeyler değil. bugünün dünden tek farkı, bu bölünmüşlüğün daha fazla gözle görünüyor olması. teyit etmek için mesela 80 yaşındaki bir kürt ile konuşabilirsiniz. sadece kürt değil tüm dezavantajlı kesimlerle. veya herhangi bir kişi ile. bu durumu burada da görebilirsiniz. her zaman geçmişe bir atıf var. hep, geçmişle kapanmayan hesaplar var.
    aslında öyle olmadığı, bunların günübirlik siyaset olduğu, ciddi bir tehdit karşısında toplumun millet bilinci ile topyekun hareket edeceği gibi itirazlar gelebilir. veya toplumun öyle dışarıdan göründüğü gibi olmadığı, herkesin birbirinden ayrılamaz şekilde etle kemik gibi olduğu iddia edilebilir. lakin durum hiç de öyle görünmüyor. nitekim bir savaş olmasa da zaman zaman ülkece ciddi krizlerin içine girildiği de malum. hepsi birleştirmekten ziyade aradaki mesafeleri daha da açtı. kaldı ki barış halinde birlikte huzurlu bir şekilde yaşamayı beceremeyen bir toplum savaşta beraber olmuş ne anlamı var?
    mevcut tabloya bakarak yapılabilecek en mantıklı yorum sanırım türkiye olarak uluslaşma sürecinde başarısız olduğumuz. yani en altta yatan neden bu.
    aynı süreçte dünya sahnesine çıkan başka ülkeler bunu büyük oranda aştı. almanya, fransa, italya... hepsi bir çözüm yolu buldu. en azından öyle görünüyor. ancak biz bir türlü bulamadık.
    böyle giderse - ki gidiyor, ismet özel'in deyişi ile bu yamuk türkiye'nin taş çatlasa 10 yıl -hadi 50 yıl olsun- ömrü var.
    şimdi sorulması gereken soru şu:
    bizi yok oluşa sürükleyen bu girdaptan nasıl çıkabiliriz?
hesabın var mı? giriş yap