105 entry daha
  • sesi güzel, tekniği de gerçekten de harika olmasına rağmen gelmiş geçmiş en iyi rock solistinin grubuyla sahneye çıktığı için bu işi bırakana kadar her yeni performansında kendini sürekli kanıtlamak zorunda olan solist.

    queen'le ilk turlarında kendisinden nefret etmiştim. buradaki saydıran entrylerin toplamının 3 katı kadar da sövmüşümdür ama bu işten az biraz anlayan biri olarak söyleyebilirim ki gerçekten iyi bir solist. sahnedeki hareketlerine de zamanla alıştım. queen turlara devam etmeli mi orası apayrı bir konu ama bir performans sergileyeceklerse şu an bu iş için piyasadaki en iyi solist adam lambert.

    freddie yokken vokal olarak eksikliği hissedilen şey, queen şarkılarındaki o inanılmaz göğüs sesleri. piyasada doğal tenorlar zaten çok az sayıda ve onlara da tenor denmesinin sebebi göğüs sesindeki c5 notası. bu nota gerçekten çok tiz olmasına rağmen queen şarkılarında bunu basabilmek de yetmiyor. show must go on'da c5'in bir üstü olan d5 var ve öyle zor bir heceyle basılmış bir d5 ki henüz kimse yapamadı. bu bile aşırı zor bir notayken queen'in vokal olarak en zor şarkısı bile değil. c5'in 3 nota üstü olan f5'i de birden fazla kullanmış freddie. hem de göğüs sesiyle. bize o enerjiyi, hacmi veren şey de bunların çok güçlü göğüs sesleri olması. o yüzden kimse onun gibi zaten söyleyemeyecek tartışmalık bir durum yok.

    cover denen şey bir şarkının altından iyi ya da kötü kalkabilmektir. cover güzel olmuş, çirkin olmuş bunlar tamamen farklı ve subjektiftir, üstüne tartışmak da sonu olmayan bir şeydir. özellikle bir solist, arkadaki müziğin gerektirdiği notaları basabiliyorsa coverlayabiliyor demektir. bu notalar da illa tek bir şekilde gider diye bir şey yok. under pressure'da bowie ve freddie'nin aynı şarkıya buldukları farklı notalardaki iki vokal de müziğe yakışır mesela.

    adam lambert da bir tenor olmasına rağmen bütün konseri göğüsle götürmesinin imkanı yok. o yüzden de benzer bir parlaklıkla söyleyecekse mixed register denen göğüs sesiyle hacim kazandırılmış kafa sesini kullanmak zorunda. çünkü yapmak zorunda çünkü diğer türlü söyleyebilecek bir erkek kesinlikle yok ve olmayacak. e o zaman kimse söylemesin, yapmasınlar konser demek de tartışmaya açık bir konu. şahsen ben coverlanmış ama dünya standartlarında olan bir vokalli ve brian may'li, roger taylor'lı queen şarkılarını canlı dinlemek isterim çünkü freddie'den asla dinleyemeyeceğim. adam'ın seçilme sebebi de işte bu mixed registerdaki ustalığı, çünkü göğüsten kafaya geçişleri gerçekten çok yumuşak ve doğal duruyor.

    marc martel de belki bu işin "altından kalkabilir". ama yapabiliyorsa bile adam'dan iyi değil. buna dair birçok sebep var ama en barizi performans kısmı. kayıtlar ve canlı performanslar her zaman farklıdır. adam üst üste birbirinden zor queen şarkılarını bir şekilde söyleyebiliyor ve sesi konserin başında nasılsa sonunda da öyle kalıyor. ne bir yorgunluk belirtisi ne bir çatlak oluyor sesinde. marc martel'in bunu yapabileceğinden bir hayli şüpheliyim çünkü tek şarkılık performanslarında bile kıpkırmızı oluyor, çok terliyor vs. kaldı ki bunu 1-2 saat boyunca yapabilsin. ayrıca martel'in henüz girişmediği birbirinden zor queen şarkıları var adam ise onları çoktan söyledi.

    brian may ve roger taylor'ın müzik bilgilerine inanmıyorsanız solistliklerine inanabilirsiniz. brian may iyi, roger taylor ise muazzam birer solist. özellikle taylor istediği bir grupta lead olabilirdi sadece freddie gibi bir efsanenin heybeti onu geri vokal yapmaya yetti. onlar adam'ı tercih ediyorlarsa bilin ki sizden bir iki şey fazla biliyorlardır.

    edit: sanırım şunu da eklemek gerekiyor, queen'in tek tük şarkılarını güzel(?) söylemiş insanların olması bütün queen konserini götürebilecekleri anlamına gelmez. çok nadir de olsa bazı queen şarkıları ((bkz: crazy little thing called love), (bkz: i want it all), (bkz: we will rock you) vs.) zaten biraz daha söylenebilesidir. barlarda cover gruplarından da dinlersiniz. mesela i want it all'daki distortionı geçtim onda salarsın gırtlağı, basarsın diyaframı o kirli sesi verirsin. ama bohemian'daki distortionı yapmak herkesin harcı değil. yapan var mı? var: axl rose. tamam, zor bir şarkısını da söyleyebilmiş oldu o gelsin gruba. ama orada da freddie'nin başka bir inanılmaz özelliği ortaya çıkıyor o da adamın rock'n rolldan operaya çoğu tarzı içinden geçe geçe söyleyebilmesi. aynı axl gelsin who wants to live forever söylesin bu ne ya der kapatırsın. bohemian'ın clean kısımlarını bile söylemedi, gitmez çünkü. ama ac/dc'ye gidiyor. queen böyle bir grup değil. bu yüzden her şeye biraz biraz yakışan da bir solist bulman gerekiyor.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap