725 entry daha
  • hakkında bu kadar entry girildiğini görünce kendisine bişey olduğunu sandığım ülke.

    cennet diyecek kadar övmek de, berbat bir ülke diyecek kadar yerin dibine sokmak da saçma. kendince artıları ve eksileri olan gelişme çabasında bir ülke. gelişmiş bir ülke olmadığının altını çizelim. almanya ve ingiltere gibi ülkelerle kıyaslama hatasına düşmeyelim yani boşu boşuna.

    bir ülkeyi ülke yapan en önemli şey o ülkenin insanlarıdır bence. polonya insanları ise genel olarak mütevazidir, saygılıdır, hadlerini bilirler. mesafelidir de bu yüzden yüz göz olmazsın kimseyle. ama birçoğu aklınızın alamayacağı derecede geri kafalıdır. aklın almaz çünkü senle konuşmazlar ketumdurlar. ha senin hayatına karışmazlar bu iyi bir şey. ama içlerine girdikçe ve zihinlerini öğrendikçe rahatsız olursun o geri kafalılıktan bir zaman sonra. sen kendi ülkendeki geri kafalılıklardan bunalıp buralara kaçmışken, buradaki yobazlığı hoşgörmen mümkün değil.

    genç nüfusun ülkeyi terketmesinin en büyük sebeplerinden biri bu. baştaki muhafazakar yönetimin politikalarıyla kutuplaşmanın artmasıyla birlikte gençlerle orta ve ileri yaşlılar arasında iyice uçurum oluştu. üniversiteyi bitiren ülkeyi terkediyor. zira genç nesil çok farklı. o içine kapanık, korkak, muhafazakar polonyalı profilinin tamtersi bir genç nesil geliyor. ama yaşlı kesim hala tutturmuş bir kilise de kilise gidiyor.

    kilise demişken, en son paskalya zamanındaki bir ayinde rahip'in cemaate verdiği vaazı aynen yazıyorum: "çocuk sahibi olabilmek tanrı'nın bir lütfudur. eğer bir kimse çocuk sahibi olamıyorsa (yani hamile kalamıyorsa vs) önce inancını sorgulamalıdır. iyi bir dindarın çocuk sahibi olmasının önünde hiçbir engel yoktur. bundandır ki tüp bebek ancak dinsizlerin, yoldan çıkmışların düşünebileceği bir icattır"

    kilise böyle sapık sapık konuşmaya devam ettikçe ülke iyice yaşlılar huzurevine dönecek. gerçi zaten döndü sayılır. dünyada nüfus büyüme oranı eksi olan tek ülke polonya. doğum yapacak yaştaki kadınlar ülkeyi terkettikçe oran daha da düşüyor.

    fakat günün sonunda nüfustaki bu düşüş, eleman açığını, bu da göçmenler için oluşacak imkanların artacağını gösteriyor. belki de bu sayede polonya, korkulu rüyası olan "çok kültürlülük" kavramıyla eninde sonunda barışmak zorunda kalacak.
967 entry daha
hesabın var mı? giriş yap