• türkçesi ile arjantin antikomünist ittifakı. triple a olarak da bilinir/anılır. arjantin'de soğuk savaş döneminde sol devrimci örgütler 1960'lar ve 1970'lerde yükselişe geçmiş ve bazı örgütler (bkz: montoneros) (bkz: fuerzas armadas peronistas/#87670952) şiddet eylemlerine başvurmaya başlamıştı. arjantin ordusu 1966'da bir darbe yaparak yönetimi toptan ele geçirdi (bkz: revolucion argentina). 7 yıl süren askeri yönetim şiddeti sonlandırmak bir yana durumu daha da karmaşık hale getirdi.

    juan domingo peron 1955 yılında darbe ile devrildikten sonra ispanya'da 18 yıl sürecek olan bir sürgün dönemi yaşadı. arjantin siyasetine uzaktan müdahelede bulunmaktan geri durmasa da peronistlerin sağ ve sol peronizm olarak ikiye bölünmelerine engel olamadı. revolucion argentina olarak adlandırılan (askeri yönetim yaptığı darbeyi böyle adlandırıyordu) askeri yönetim 1973 yılında sona erince peron'un ülkeye gelmesinin ve seçimlere katılmasının önü açıldı. ancak daha geldiği gün sağ ve sol peronistler, askerlerin de provokasyonu ile, bir birlerine girdiler (bkz: ezeiza katliamı/@eachart muller).

    bu olayın ardından, peron sağ peronistlerle işbirliği yaparak sola sırtını döndü. hemen akabinde bu oluşum kurularak, ülkede bir komünist avı başlatıldı. peron seçimlerde başkanlığı kazansa da ertesi yıl kalp krizi ve başka sağlık sorunları yüzünden ölünce yerine üçüncü karısı isabel peron geçti. isabel peron askerlerle tam bir işbirliği içerisinde tutum takınarak, akbaba operasyonu (bkz: operation condor/@eachart muller) dahilinde bu ölüm mangasını etkili bir şekilde kullanmaya devam etti. 2 yıl sonra askerler isabel peron'u devirerek tekrar yönetime el koydular. 1976-1983 arasında süren, kirli savaş (bkz: guerra sucia/@eachart muller) denilen askeri yönetim dönemi başladı ve iş çığrından çıktı.

    tema: latin amerika tarihi
hesabın var mı? giriş yap