21 entry daha
  • dr perry cox a.k.a. the big jerk

    kanimca televizyon dizileri tarihine al bundy ve cosmo kramer'dan sonra altin harflerle yazilacak/yazilmasi gereken dizi karakteri. lakin gozumde bu uclu arasinda ozel bir siralama yapmam gerekirse, al bundy'i basa koyar, fakat ikincinin kim olduguna bakmam... hepsi aynidir gozumde, ama al bundy apayridir (bkz: al bundy/@polifonik osuruk).

    perry cox, sacred heart hastanesinin en yetenekli ve en iyi residentlarindan biridir. hatta en iyisidir. hastalarina ve isine karsi hisettigi hiper sevgi, onu bir cok internin akil hocasi olarak gormesini saglamis ve o da onlara hastanede islerin nasil yurudugunu ve iy ibir doktor olma yolunda nasil ilerlenecegini ilginc yollarla da olsa anlatmis, ogretmistir.

    perry cox aslinda bariz bir sekilde nizami doktor standardlarina uyan bir insandir. mesleki hayati boyunca kimseyi öldürmedigini soyledigi bölüm; meslegine ne kadar asik oldugu ve onu uygularken ne kadar basarili oldugunun kanitidir sanki. ve ayni zamanda doktorlarin ya da sacred heart'in light sideidir. bir darth sidious edasi ile takilan dr kelso'ya karsi ciddi manada bir savas verir. dr kelso, ne kadar pust,ibne, göt bir karakter olarak gösteriliyor ve tanitiliyorsa; perry cox da o kadar tersidir. hatta bu benzetmeyi direk dizi ile iskillendirmek gerekir ise ilk sezonun numarasii hatirlamadigim bir bölümünde kelso ve cox, jd'i kendi taraflarina cekmek icin bir savas vermekte ve bu savas golf sahasinda gecmektedir. bölüm sonunda cox, sigortasi olmayan bir hastayi kacak bir sekilde ameliyat ettigi icin kelso ile kavgaya tutusmusken olay jd'nin gözünden vader vs obi van savasi tadinda görülür ve agzindan su kelimeler dökülür ; "... like they are fighting for my soul..." ... bu yuzdendir ki perry cox doktorlarin light sideidir.

    aslinda her ne kadar jd'den tiksiniyor ve kaciyor modunda olsa da, onu oglu gibi goren bir insandir ve onun aslida ilerde en az kendisi kadar iyi bir doktor olacagini bilmektedir ve bunu bir cok yerde dile getirmektedir. biz bunu ilk olarak my evaluation adli bölümde -ya da cok fena götümden atiyorum- görürüz. ilk sezondan olan bu bölümde, jd'nin performans ölcümünün dr cox tarafindan doldurulmasi gerekmekte, fakat dr cox formu jd'e "kendin yap" diyerek vermektedir. hatta bu esnada cok guzel asagilamaktadir (bkz: bark like a dog). velhasil jd "bu sizin isiniz ben niye yapiyorum manyak misiniz?" diye geri getirdiginde "peki" diyerek alir ve degerlendirmenin akabinde "senin kendini ne kadar tanidigini gormek icin unu yapmistim ama sen bu kadar da acizsin, siktir git simdi gözükme gözüme dalyarrak." diyerekten jd'e cok buyuk ayar verir. fakat bir sonraki sahnede board of directorsa performans degerlendirme sonuclarini verirken "size cok ozel bir doktordan bahsetmek istiyorum, john dorian..." diyerek kendisini over, eder ve sevgisini belli eder... jd de onun bu beklentilerini bosa cikartmayacak bir insan olarak kendisini hep ornek olarak almistir ve almaya devam eder (bkz: mentor). bunu, yine numarasini hatirlayamadigim bir bölümde jd'den su sozler ile anliyoruz, mikrofon sende jd ;

    "etrafima bakinca burda hep kendimden birseyler goruyorum." - arkasini doner ve yeni gelen doktor adaylarini gorur - "gecen yil ki acemi halim..." - kendi masasina doner - "kendimi gelistirdigim halim..." - karsi masaya bakar ve dr cox'u gorur - "bir gun olmak isteyecegim kisi..."

    her ne kadar ozel hayata karismayan bir insan olarak da gorunse, aslinda super duygusal, super dusunceli bir adamdir. jd'i ne kadar ilk sezonda evinden kovmus da olsa, 5 sezon boyunca ezmenin allahini yapmis da olsa; dorduncu ya da ucuncu sezonda babasi öldügünde onun icin bir seyler yapmaya calisan en kral insandir (bkz: don't talk just drink). hatta oyle ki, bir tek jd ile degil, bir de abisi ile ugrasir (bkz: hey little brother). o derece...

    kendisine sayili bagisikligi olan insanlar vardir. bunlar janitor, carla, kelso, jd'nin abisi ve jordandir. lakin burda konumuz ile alakadar olan jordan'dir. jordan, perry cox'un disi versiyonudur. bariz bir sekilde igneleyici uslup kendisinde de var olup ters dalgalar gibi birbirlerini notrlemektedirler. lakin bir sekilde bu ikili bana transformers'taki constructron'lari animsatir. oyle ki, ayri iken direk birbirleri ile dalasmakta, fakat bir kisi gelip de ikisinden herhagi birine bir sekilde satasirsa ya da araya girmeye kalkarsa birlesip, o kisiye saldirmaktadirlar. en sık olarak jd'de görürüz bunu. lakin o da bir yerden sonra olayi cozmustur... (bkz: banana hammock) (bkz: i wish people call me tiger). her ne kadar karisindan nefret ediyor gibi gorunse de, aslinda hayatinda kendisine ondan baskasinin katlanmayacagini bilen bir insandir perry cox. bu yuzdendir ki, jordan hamile oldugunu soylediginde, direk supppper bir fizige sahip ilac firmasi temsilcisi arkadasi siktir etmistir, ki kanimca cok ayip etmistir ama cani saolsundur.

    bariz bir sekilde guclu ve baskin bir insan olarak gozukse de, her insanin oldugu gibi onun da zayif noktalari vardir. yok degildir evet. oncelikli olarak jordan, akabinde babasi ve onun akabinde ogluna karsi bir zaafi vardir. fakat ana zaafi, meslegi ile alakadar bir basarisizlik yasamasinadir. ne kadar anlamsiz bir cumle olarak gozukse de vardir boyle bir sey. --- spoiler --- bunu en yogun olarak ucuncu sezonda, jordan'in erkek kardesinin öldügü bölümde görürüz. soyle ki, butun bölüm boyunca "noluyo amina koyim? neler dönüyor?" tadinda izledigimiz bir bölümde, aslinda cox'un bir seyleri bastirmasi ve hatirlamak istememesinin one cikarildigini anladigimiz an "hasiktir" demisligimiz cok buyuktur. hatta oyle bir bölümdür ki ciddi manada cok agir bir sekilde dagitmistir. bir diger super aglatan bölüm icin (bkz: my old lady). --- spoiler ---

    rekabetcidir bunun disinda perry cox. michael j fox'un super basarili bir sekilde obsesir kompulsif bozukluk sahibi dr kevin casey'i canlandirdigi bölümde bunu bariz bir sekilde göstermistir. takriben kendisi ile sinif arkadasi olan kevin casey ile bir bilgi yarismasi yapip, jd yuzunden kaybeden dr cox'un, yarisma sonrasi jd'e tavrina dikkat edildigi takdirde, ne kadar kupaci oldugu gorulebilir. lakin akabinde gormusuzdur ki bu yarisma pek kevin casey'in umrunda degildir. o inatla "i really need to go to the bathroom" demektedir...

    bonus materyal olarak, dr cox'u canlandiran kisi olan john c. mcginley'den bi tanim alalim ;

    "dr. cox mentors the rookie doctors with a spoonful of dirt and then a cup of sugar. i see him as an archetypal descendent of two of my favorite curmudgeonly characters, lou grant and louie de palma.as an actor it's great to play a strong leader with a heart of gold."

    (bkz: copy paste degil alin teri)
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap