• alternatif akımların ya da alternatif gerilimlerin ifade edildiği değerdir. root mean square* ya da kuadratik ortalama olarak da bilinir.

    örneğin, elimizde sinüsoidal bir alternatif gerilim olsun. tıpkı elektrik şebekemizdeki gibi. (not: alternatif akım demek sinüs demek değildir. (bkz: alternatif akım/@weirdfish)) bu gerilimin 220 v olduğu bize söylendi. düşündük ve dedik ki: "neye göre, kime göre? sinüs şeklindeki bu gerilim dalgası, pozitif ve negatif değerler arasında salınır. bir doğru gerilim gibi sürekli aynı değerde değildir ki... nasıl olur da buna 220 v diyoruz?" son derece haklıyız. burada 220 v değeri aslında etkin değerdir. peki nasıl bulunur? şöyle; sinüs dalgasının bir periyodu alınıp bir güzel karesi alınır. bizim sinüs oldu mu size şöyle bir şey. bir periyot için x ekseni ile fonksiyon arasındaki alan hesaplanır (yani, bir periyot boyunca fonksiyonun karesi integre edilir.). bu kısım rms'in square kısmıdır. daha sonra, bulunan değer fonksiyonun periyoduna bölünür. bu da mean kısmıdır. son olarak, elde edilen değerin karekökü alınır. bu da root aşamasıdır. çıkan sonuç 220 v değeridir.

    not: sinüsoidal fonksiyonlar için bu işlemleri uzun uzun yapmanıza gerek yok. fonksiyonun tepe değerini karekök(2)'ye bölün ve etkin değeri hemen bulun. yukarıdaki örnekte de aslında fonksiyonun tepe değeri 220 değil, 220'nin karekök(2) katı olan 311 değeridir. yani bizim alternatif gerilimimiz +311 v ile -311 v arasında salınır. etkin değeri ise 220 voltdur.

    edit: link yenilendi.
hesabın var mı? giriş yap