• john freely tarafından kaleme alınmış olan kayıp mesih adlı eserde etraflıca anlatılmış olan bir "görev adamı", ömrünün sonuna kadar mesih'in yaydığı inancın misyonerliğini yapmış biri.
  • sabetay sevi'nin *akıl hocası.
  • gerçek adı nathan benjamin levi olan ve gazzede yaşadığı için nathan ghazati ve son olarak nathan ashkenazi adı ile tanınan kabalist. yaşadığı dönemde kahin olarak tanınmış ve gençlik yıllarında bu şekli ile ün yapmıştır.

    sabetay sevi'nin iddiasına göre; isminin yazıldığı eski bir belge ile kendisini mesih ilan etmeye ikna etmiştir. sebatay sevi ile karşılaşmalarından evvel de mesihin geleceği kehanetinde bulunmuştur. bazı tarihçiler nathan levi'nin sebatay sevi'nin adının geçtiği eskitilmiş bir belgenin nüshasına sahip olduğu için bu kehanette bulunduğunu yani aslında bunun bir düzmece olduğunu ifade ederler.

    yine rivayetlere göre; yöre halkı nathan levi'nin kehanetlerine o kadar itibar ederlermiş ki, bir adamın yalnızca isminin yazıldığı bir kağıtla o adamın geçmiş günahlarını görebildiğine inanırlarmış. nathan levi'yi denemek için biri ölü, biri yeni doğmuş iki kişinin adının yazılı olduğu kağıtları nathan'a göndermişler. o da ölü adamın isminin yanına ''ölüm onu kurtardı.'' bebeğinkine ise ''günahtan uzak'' yazmış. böylece kehanetleri sınanmış olmakla, paha biçilemez bir hale gelmiştir.

    yahudilik inancına göre israiloğullarından levi ve milka'nın evliliğinden doğan, onun soyundan gelen ve bugün kohenlerin yardımcılığını yapan kişiler levi'lerdir. ancak soyad olarak bunun seçilmesi kişinin levi olduğunu göstermez. bu nedenle nathan ashkenazi levi soyundan mıydı, bu kesin olarak bilinememektedir.
  • şeyh uçmaz mürid uçurur sözünün vücut bulmuş hali. sabetay sevi'yi mesih olduğuna ikna eden adam.
  • şabetay zvi'nin pr'cısı
hesabın var mı? giriş yap