• --- özet ---

    google gibi internet arama motorları kullanılarak kolayca ulaşılabilen online olarak kayıtlı hazır bilginin ulaşılıp kullanıldıktan sonra unutulma ihtimalinin yüksek olmasına google etkisi deniliyor. çünkü insanlar erişimi her an mümkün ve hızlı olan google ve diğer arma motorlarını ayrı bir araç değil de kendi hafıza ve zekâlarının bir parçası olarak gördüklerinden internette var olan bilgiyi kendi hafıza çekmecelerinde de var olarak kabul ediyorlar.

    --- özet ---

    google etkisinin temelini geçişken hafıza hipotezi oluşturuyor. bunu kısaca hafıza paylaşımı olarak açıklayabiliriz. insanlar sık sık hafızalar arası iş bölümü yapar, yani bazı bilgileri birbirlerinin hafızalarına emanet ederler çünkü bilgi biriktirme sorumluluğunu paylaşan grup üyeleri, kendi başlarına sağlayabileceklerinden daha derin ve geniş bir bilgi birikimine ulaşabilir hale gelir.
    örneğin bir çiftin düğün davetiyesi aldığını düşünelim. çiftin paylaştığı ortak deneyimler onların zımni bir hafızalar arası işbölümü yapmasını sağlar ve biri düğüne resmi mi yoksa günlük kıyafetlerle mi gidileceğini hafızasına not alırken diğeri yer ve zamanı hafızasına yazar. böylece hatırlama yükümlülüğünün paylaşılması gereksiz yere çifte enerji harcanmasını engellerken ortak hafıza sayesinde çift daha fazla bilgi birikimine sahip olabilecek bir kapasiteye de sahip olur. bu bilgi paylaşımı tamamen içgüdüseldir; grup içi deneyimler sonucu kendiliğinden oluşur.

    ancak internet bu alışkanlığımıza ve böyle bir bilgi paylaşım ağına farklı bir boyut katıyor. her türlü bilginin erişilebilir olduğu internet, hafıza paylaşımı için çevremizde insan olması gerekliliğini ortadan kaldırıyor. hatta bazen kendimize bile ihtiyaç duymuyoruz. daha açık bir ifadeyle, sınırsız bir bilgi deposu ve kaynağı olan internet önemli bilgilerin biyolojik hafıza bankamıza kaydedildiğinden emin olma dürtümüzü baltalıyor. işte bu google etkisi olarak adlandırılıyor.

    geleneksel bilgi depolama sorumluluğu paylaşımında hangi bilgilerin kendimizde ve hangilerinin çevremizde olduğunu biliyoruz. ancak internet, google gibi arama motorları sayesinde bilgiyi her an elimizin altında ve ulaşılabilir kılıyor. bu bizi interneti kendi hafızamızın bir parçası olarak görmemize yol açıyor.

    peki google etkisi insan hayatı üzerinde nasıl bir etkiye sahip. bu etki hem hafıza arkadaşlarımızla kurduğumuz bağı zayıflatıyor, hem kendi bilişsel becerilerimizin sınırlarıyla ilgili bir yanılsama yaratıyor, hem de bilişsel tembelliğe yol açarak hafızayla ilgili beyin fonksiyonlarının gerilemesine neden oluyor.

    mesela bir arkadaş ortamındasınız. meriç melis’e diyor ki barkın’da megalomani vardı zaten bla bla.. sizin gözler kısıldı.. megalo, megamolo.. ne demek ula bu derken yavaşça cebinizden telefonu çıkarıp google’a megelemoni diye yazıp aratıyorsunuz. google cevap veriyor:
    şunu mu demek istediniz: megalomani.
    siz heralde bunu demek istemişimdir deyip sonuca tıklıyorsunuz. ooo wikipedia alırım bi dal deyip en üstteki sonuca tıklıyorsunuz.
    megalomani: büyüklük hezeyanı ya da büyüklük kuruntusu; kişinin kendisine gerçekle uyuşmayan üstün nitelikler yakıştırmasıdır.
    siz heee deyip kaşları yukarı kaldırıyorsunuz.

    sonra başka bir gün merve ile baş başasınız. size eski erkek arkadaşının ne kadar kendini beğenmiş olduğundan, ukalalıklarından bahsediyor. siz de hemen yapıştırıyorsunuz yeni kelimeyi. o zaten meg.. megelmon.. magelii.. melo diye bi adam var ona çok benziyor. onu da kimse sevmez mesela, yıldırım demirören’in elini sıkmamıştı orda iyiydi ama..

    işte bu duruma google etkisi deniliyor (ya da cehalet, ya da meriç olmak)

    kaynaklar:
    google effects on memory: cognitive consequences of having ınformation at our
    fingertips

    the google effect: how the internet is rotting your memory

    e tabi bir de: [http://en.wikipedia.org/wiki/google_effect http://en.wikipedia.org/wiki/google_effect]
  • konu ile ilgili bir haber :
    google etkisi dijital amneziye yol açıyor, kullanıcıların üçte biri eşinin telefonunu bile hatırlamıyor
    ‘google etkisi’, yani bilgiyi çevrimiçinden bulmanın belleğimize etkisinin, kaspersky lab tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışmada önemli kişisel bilgiler ve mobil cihazlara kadar genişlediği görüldü. çalışmada, avrupa'da kullanıcıların çoğunluğunun; çocuklarının (%53), çocuklarının okullarının (%90) ve işyerlerinin (%51) telefonları dahil kritik telefon numaralarını ezbere bilmediklerini ortaya koydu. yaklaşık üçte biri eşinin telefon numarasını hatırlayamıyor; 10 - 15 yaş aralığında on kişiden dördü ev telefon numarasını unutuyor.

    devamı; http://turk-internet.com/…zigoster.php?yaziid=50515
  • google çıkmadan öncesinde bile telefon numaralarını hatırlayamadığım için iplemekte zorlandığım etki.
  • bir şeyin bir yerlerde yazılı olması, unutma kaygımızı ortadan kaldırdığı için, çoğu şeyi hatırlamak gibi derdimiz olmuyor. lakin bu günümüze has bir malüliyet değil. yazı ilk ortaya çıktığında sümerli rahipler, yamaklarının artık hiçbir şeyi doğru dürüst ezberlemediğinden, dua metinlerinin tamamını hatırlayıp okuyanın kalmadığından şikayet etmekteydiler. hafızamızın mekanizması tembelliğe müsait demek ki sevgili giresunlular.
  • "dijital amnezi olarak da adlandırılan google etkisi google gibi arama motorlarının kullanılmasıyla çevrimiçi olarak hazırca bulunan malûmatın* unutulma eğilimidir. google etkisi üzerine yapılan ilk araştırmaya göre kişilerin çevrimiçi olarak ulaşılabilir olduğuna inandıkları belirli ayrıntıları hatırlama olasılıkları daha düşüktür. buna rağmen, çalışma, kişilerin çevrimdışı malûmatı öğrenme becerilerinin aynı kaldığını da söylemektedir. bu etki hangi malûmatın ve ayrıntılarının hangi düzeyine kadar önemli addedildiğinde bir değişme olarak görülmektedir."

    kaynak: google effect

    anlaşılan o ki insanoğlunun malumata ulaşma hızının ve ulaşılan malumat miktarının kat be kat artmasıyla ortaya çıkan olgu. beynimiz bunları bu hızda ayrıntılı olarak depolayacak kapasiteye sahip değil ve haliyle çoğu internet öncesinde zaten edinilemeyecek bu malûmat endeksleniyor ve eğer bağlam dahilinde gerekliyse bir kanaate yol açtıktan -ya da güçlendirip veya zayıflattıktan- sonra unutulup gidiyor. çok beklenmedik değil; öyle kendinde bir beceri azalması da değil; faydalı ya da zararlı olduğu durumlar olabilir ama yekten olumlu ya da olumsuz bir durum değil.

    ayrıca artık, elbette hiç bir telefon numarasını ezbere bilmiyoruz; çünkü tuşlamıyoruz; bırak çevirmeyi. numaranın kendisinin duyumuyla hiç karşılaşmıyoruz. bu bir amnezi değil zaten öğrenmemiş olma.
  • bilgileri akılda tutmak yerine her ihtiyaç duyduğumuzda google'a girmek olarak tanımlanabilir.

    anlık ve online olarak ulaşılabilir durumda olan bilgileri kategorize ederken nasıl olsa ulaşabilirim diye akılda tutmama eğilimi de denilebilir.

    konuyla alakalı ilginç bir video:
    https://www.youtube.com/…e_continue=6&v=qofmgltjutm

    ilgili videoda alt yazı ayarları cc ve setting ile çözülebilir.
  • eskiden uzun araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilerin artık internette kolaylıkla bulunmaları sonucu çabuk unutulmaları durumudur.
hesabın var mı? giriş yap