• google’ın ceo’su sundar pichai, hamam böceği teorisi’ni şöyle anlatıyor; bir gün, sıradan bir restoranda oturuyor ve kahvemi yudumluyordum. orada oturduğum esnada uçan bir hamam böceği aniden ortaya çıktı ve bir kadının üzerine kondu.

    kadın, böceğini görür görmez büyük bir panikle çığlık atarak zıplamaya başladı. bir yandan panik içerisinde zıplarken bir yandan da elleriyle hamam böceğini üzerinden atmaya çabalıyordu. doğal olarak onun bu halini gören arkadaş grubu da onunla birlikte paniğe kapıldı ve onlarda sağa sola sallanmaya başladılar.

    bu esnada kadın, hamam böceğinden kurtuldu ve böceği üzerinden savurdu. fakat hamam böceği şimdi de gruptaki diğer kadınlardan birinin üzerine konmuştu! şimdi de gruptaki diğer kadın için büyük bir panik ve hengame başlamıştı. ta ki garson ufukta gözükene dek. hamam böceği diğer kadının da üstünden uçtu ve yardıma gelen garsonun üzerine zıpladı. ancak garson diğerlerinden farklıydı. sakince üzerindeki hamam böceğinin davranışlarını takip etmeye başladı.

    sonunda hiçbir heyecan emaresi göstermeden hamam böceğini parmaklarıyla tutarak restoranın kapısından dışarı atmayı başardı. kahvemi içerken izlediğim bu garip olay aklımda tilkilerin dolaşmasına yol açtı ve başladım düşünmeye. yaşanan tüm olayın ardından, acaba ufacık ve bilinçsiz bir canlı olan hamam böceği tüm bu çılgınlığın sorumlusu olarak gösterilebilir miydi?

    eğer bu doğruysa garson neden diğerleri gibi rahatsız olmamış, sakinliğini korumuştu?

    diğer herkes paniğe kapılıp olayı çözemezken, garson sakinliğini hiçbir şekilde bozmadan olaya sakince yaklaşmıştı. hayır, problem hamam böceğinde değildi. problem, insanların hamam böceğinden duydukları rahatsızlığı yönetmekteki başarısızlığındaydı. problem insanlardaydı. o zaman bunun sadece bu ilginç ve basit olayla sınırlı olmadığını, hayatın her alanında benzer durumların yaşandığını fark ettim.

    babamın, patronumun ya da karımın davranışları değil, bu davranışlardan duyduğum rahatsızlıkları kontrol altında tutamıyor olmamın beni rahatsız ettiğini anladım. trafik sıkışıklığından yaşanan rahatsızlık da aynıydı. trafik sıkışıklığı aslında beni rahatsız etmek için tek başına yeterli değildi. ben trafik sıkışıklığının yarattığı rahatsızlık hissiyle baş edemediğim için bu olay canımı sıkıyordu. aynı trafikte sıkışmış olmalarına rağmen “mutsuz” olmayan insanları başka ne açıklayabilirdi ki?

    problemin kendisinden ziyade benim probleme olan yaklaşımım, problemin hayatımda yarattığı kaosun gerçek sebebiydi. başımdan geçen bu hikayeden anladım ki hayatta önüme çıkan olaylarda tepki vermeden önce durumu anlamaya çalışmalı, ardından tepki değil, anlamlı bir yanıt verebilmeliyim.

    o gruptaki kadınlar sadece tepki gösterdi, garson ise anladı ve bir “yanıt” verdi.
  • ön edit: böyle bir teori hükümsüzdür. öğrenme kuramcı bilim insanlarına hakarettir. bunu yazmadan önce bir google'a baksaydı keşke teori diye boşuna köklemiş.

    öğrenme psikolojisi'nde dolaylı duygusallık başlığı altında açıklanabilecek olay.

    hayatında hiç yılan görmemiş ve yılan ile karşılaşmamış birisinin çevresinde anlatılanlar yolu ile yılandan korkması durumu. burada da kadınların hamam böceklerinin korkulacak birşey olduğunu öğrenmeleri neticesinde üzerlerinde gördüklerinde ne yapacaklarını bilmemesi.

    garson ise daha önce çalıştığı mekanda yaparak yaşayarak öğrenme ile hamam böceklerinin davranışlarını öğrenmiş. yani doğrudan öğrenme.

    doğada edinilen birebir tecrübeler insanın olaylar karşısında her zaman soğukkanlılığını korumasını sağlayacaktır.

    yani öyle teorem falan boşuna kasmış.
  • (bkz: kafanda bitireceksin)
    (bkz: hamam böceği fobisine karşı çok etkili bir silahımız var o da korkmamak)

    edit:bi bkz daha ekledim
  • sundar pichai'nin böyle bir konuşması bulunmamaktadır.

    (bkz: argumentum ad verecundiam)
  • iki bin yıl önce reçetesi yazılmış marcus amcam tarafından;

    eğer bir dış etken sizi üzerse, duyduğunuz acı o şeyin kendisinden değil, sizin ona verdiğiniz değerden geliyordur, onu da her an ortadan kaldırma gücünüz vardır.

    marcus aurelius - (bkz: kendime düşünceler)
  • benim bu kıssadan çıkardığım hisse koskoca google siosunun restoranda hamamböceği görmenin garsonu için çok sıradan olay olduğu yerde yemek yemesi! atanamamış keanu reeves'miş mübarek.

    adamın olay sonrası buna hiç takılmayıp çenesini kaşıyarak şu felsefi aydınlanmayı yaşaması da ayrı ibretlik. ulu bilge dandoldenyus'u çok ucuza harcamış bu topraklar, batı medeniyetinde ortaya çıksa ikon olurmuş ikon.
  • psikologlara "oturdukları yerden para kazanıyor", "ne var canım arkadaşınla iki ayran iç, aynı şey." diyenler için emsal bir teori.

    psikologlar dertleşilen arkadaştan farklı olarak, kadının böcekten korkması, korku durumunda kontrollü hareket etme, garson gibi rahatsız edici faktörün davranışlarını gözlemleme ve buna uygun çözüm üretebilme, problemi çözme becerileri üzerine çalışırlar.

    (bkz: bilişsel davranışçı terapi)
  • gelmiş 2000 yıllık stoa felsefesini teori diye anlatıyor. bir de cafede keşfetmişmişmiş. millet bunu milattan önce çözdü zaten ceo bey
  • vay amk koskoca google ceo'su 2000 küsür yıllık stoik felsefeyi keşfetmiş.
  • (bkz: forward mail)
hesabın var mı? giriş yap