• satranc camiasina ismini duyurmaya ba$lami$, henuz 17 ya$indaki satranc ustasi. 1987 yilinda japonya'da dunyaya gelen hikaru 7.5 ya$indan beri satranc oynamakta. bobby fischer'den sonra en genc satranc $ampiyonu olarak da kayitlara gecmi$ti kendisi. *
  • internet chess club da 1-0 bullet ratingi 3003 olan inanılmaz oyuncu, en yakın rakibi ile arasında 100 puan vardır. kıyaslamak gerekirse dünyada hiç kimsenin daha iyi bir performans gosteremyeceğini düşünüyorum.
  • satrancın tuncay şanlı'sı desek yeridir kendisine
  • dünya sıralamasında 8. sırada yer alan nakamura aynı zamanda sıkı bir buz hokeyi takipçisidir. hokeye duyduğu sevgiyi şu cümle ile dile getirmiştir.

    "chess is a little important, but hockey is life"
  • yeni nesil satranç piskopatı. yaşayan en piskopat oyuncu olabilir. oyunları çok gıcıktır. hamleleri izlerken siz ble gıcık olursunuz. rakip piyonun vezir olmasına öylesine izin verir. kendi piyonunu vezir çıkmak yerine at çıkar. aşırı sıkıcı minimalist oyuncu carlsen yerine izlemeyi tercih ederim . son olarak tal'i analım.

    3 yıl sonr edit: satrancım daha olgunlaştıkça anladım ki maalesef satrancın sıkıcı ve garanti hali başarılı. ve doğru satranç doğru hamleler demek. oyunu şenlendirmeye yönelik yaklaşım genelde kaybetmeye yol açıyor. benim de bu süre içinde satrancımı daha da ilerletmeme sebep olan şey gereksiz eğlenceden kaçınmak oldu. bu günlerde nakamura da icc üzerinde hobi oyuncusu gibi takılıyor. sonuç : carlsen .
  • zürih satranç turnuvasında, dünya bir numarası, daha önce hiç yenemediği magnus carlsen'i zugzwangte yakalayıp yenmek üzereyken yaptığı blunder ile kaybederek üzmüştür.. o pozisyonda bir büyükustanın bırakın kaybetmesi berabere kalması dahi sürprizken, psikolojik anlamda magnus carlsen'le oynamanın, daha önce ona karşı hiç kazanamamış olmanın ağırlığı ve zaman sorununun da etkisi olmuştur tabi. buna rağmen o e6 blunderına kadar çıkarttığı oyun nasıl efsanevi bir oyuncu olduğunun da kanıtıdır..
  • az sonra dünyanın en güçlü satranç motoru stockfishile başka bir satranç motorunu*kullanarak karşılacak. iyice güçlenen enginelere karşı son umutlar bunlarmış gibi gözüküyor. toplam 4 maç yapacaklar 2sinde rybkayı kullanacak 2sinde de piyon avanslı başlayacak. fakat yine de işi zor gözüküyor.
  • rybka desteğiyle karşılaştığı stockfish karşısında 1. ve 3. maçlarda beraberlik almış, 2. ve 4. maçlarda ise kaybetmiş gm. 3-1 kaybetti maçı. özellikle 2. maçta avantaj kendisindeydi, ancak o beraberlik almak yerine galibiyete yönelince stockfish acımadı kendisine.
    edit: bu maç gösterdi ki artık en elit gm'ler bile chess enginelere kafa tutamıyor başka bir program yardımıyla bile. kendisinin ağustos 2014 itibariyle dünyada 5. sırada bulunduğunu ekleyelim.
  • 6 aydır sıkı bir şekilde fanıyım. ama artık jübilesini yaptı. en yüksek performansının olduğu günleri geride bıraktı gibi görünüyor. kendisi şu an dünyada 5. olmasına rağmen süper gm (top 20) lere karşı bariz bir kazanç alamıyor.
  • bu aralar etrafin amina koyan, son 15 oyununda 11 galibiyet 4 beraberlik alan, bu 15 oyun icerisinde yendigi isimler arasinda topalov, yangyi, caruana ve karjakin de olan sahis. puani 2800'un ustune cikmistir (2802 su an)
hesabın var mı? giriş yap