• ıeperfest olarak da bilinen, 2017 yili itibariyle 25. yil donumunu kutlayan, belcika'nin kucuk bir sehri olan ıeper/ypres'da genelde agustos ayinda gerceklestirilen hardcore/punk muzik festivali. 2009 yilindan beri avrupa'da buyuk kucuk pek cok hardcore/punk festivaline katilmis biri olarak, benim en cok keyif aldigim festivaldir kendisi. ayni zaman da son bir kac yildir organize etmeye basladiklari kis versiyonu da vardir. bu festivale 3 kere katilmis ve onumuzdeki yillarda da katilmayi planlayan biri olarak sizlere verebilecegim baslica tavsiyeler ise sunlar olacaktir:

    1) biletleri onceden almakta fayda var. "early bird" bilet satislari aylar oncesinden basliyor, sosyal medya hesaplarindan ve festivalin resmi internet sitesinden duyurulari takip edebilirsiniz.

    2) festival alanina ulasim oldukca kolay. ben her seferinde bruksel'den tren ile gittim. tren istasyonundan indikten sonra festival alani 15-20 dklik bir yurume mesafesinde. etrafinizdaki elektrik direklerine filan bakinin, yon oklarini zaten goreceksinizdir. en kotu ihtimal diger insanlari takip edin. sehir merkezi ise festival alaninin aksi istikamette kaliyor. ama sehir merkezinden de festival alanina yarim saatte yuruyebilirsiniz. merkezde buyukce bir carrefour market var. her seferinde alisverisimi oradan yaptim ben.

    3) kamp alani, festival alaninin karsisinda kaliyor ve kullaniminiz icin seyyar tuvaletler, diskinizi gubreye ceviren eco tuvaletler, lavabolar ve duslar mevcut. bu festival doga dostu olmasi ile bilinen bir festival, o yuzden doga dostu sabun, sampuan, tuvalet kagadi kullaniyorlar. bu gibi gereksinimlerinizi uzretsiz olarak kamp alani girisinde ve icerisinde bulunan gorevlilerden isteyerek karsilayabilirsiniz.

    4) yiyeceginizi ve iceceginizi yaninizda getirebiliyorsaniz getirin. kamp alanina cam sisede olmamak kaydiyla istediginiz yiyecek ve icecegi sokabilirsiniz. o yuzden kutu bira, yiyecekleri de konserve olarak veya plastik kaplarda almakta fayda var. ben sehir merkezindeki bir magazadan ufak, ucuz bir sogutucu almistim mesela biralarimi, suyumu ve yiyeceklerimi soguk tutmak icin. yine, kamp alani icerisinde belirlenmis yerlerde olmak sartiyla kendi mangalinizi yapabilir, ates yakip yemeginizi pisirebilirsiniz.

    5) yagmura ve camura hazirlikli olun. yaninizda bulunduracaginiz bir yagmurluk/semsiye ve balikci cizmesi cok sey degistirebilir. onun disinda cadiriniza pek guvenmiyorsaniz, guclu bir yagmurda cadirinizin su almasini onlemek icin plastik musambalar da alabilirsiniz.

    6) diyelim ki hasta oldunuz, kendinizi iyi hissetmiyorsunuz veya konserlerden birinde kendinizi yaraladiniz, kolunuzu, bacaginizi kirdiniz, catlattiniz, incittiniz... festival alani icerisinde ve kamp alanina giden yolun ortasinda ilk yardim cadirlari var. gidiyorsunuz, bir formu dolduruyorsunuz ve sizinle cidden iyi ilgileniyorlar. ucretsiz olarak tabii ki.

    7) hardcore/punk muzik ve bu muzigin temsil ettigi kultur ile ilgileniyorsaniz straith edge - vegan konsepti ve ideolijisine asinasinizdir zaten. bu festivalde yiyeceginiz dondurmasindan burgerine, yediginiz ictiginiz her sey vegandir. ve bence tatlari da oldukca guzel, burun kivirmayin yani bir deneyin derim.

    8) festival alanina fotograf makineniz ile girmenizde bir sakinca yok. eger profesyonel olarak orada kayit veya cekimde bulunmak istiyorsaniz, o kismini bilemeyecegim ama deigim gibi istediginiz kamerayi sokup rahat rahat cekim yapabilirsiniz.

    9) more than music cadirinda soylesiler, sunumlar oluyor. bence kesin takip edin, cok ilginc ve bilgilendirici soylesilere katildim orada. soylesiler genel de muzik, ve hardcore/punk kulturu ve bu durusu, tutum hakkinda oluyor.

    10) after partyleri kacirmayin! oglum cok egleniyorsun lan cidden:d

    11) eger herhangibi bir nedenden dolayi cadirinizi, kamp esyalarinizi, mangalinizi zartinizi, zurtunuzu yaninizda goturemiyor, veya goturmek istemiyorsaniz yine kamp alani icerisinde bu tip seyler birakabileceginiz alanlar oluyor, o alanlara esyalarinizi birakabilirsiniz. bence eger yaninizda goturme firsatiniz varsa en son kamp alanini terk etmeden bir bakin oralara. ıhtiyaciniz olan birsey bulabilirsiniz. mesela ikinci gidisimde oradan yanimda hala kamp veya festivallerde kullandigim cadiri almistim:) ıhtiyaciniz varsa alin yani, kimse birsey demez:)

    diger onemli bilgiler zaten internet sitesinde mevcut. bu festivale gitmeyi planlayan varsa bana ulassin, birlikte gideriz belki:)
hesabın var mı? giriş yap