• neye göre acaba? bir de başlığın ilk entrylerinde koyu katolik yobazlar gibi son derece cahilce bir yorum gördüm. avrupa’nın en özgürlükçü milleti belki.

    yıllar önce bir araştırma okumuştum, eşcinsel komşuyu hoş görme oranı %94’tü, hiç bir ülke yanına gelemiyordu, aynı araştırmada biz %6’daydık.

    ekonomik parametrelerde performansları tartışılır ama yobaz demek düpedüz cahillik.
  • araplara komşu olmasıdır. öyle bir millet ki sınırınız varsa burnunuz boktan çıkmıyor.
    edit:
    komşularının dini arap.
    dilleri arap
    kültürleri arap
    ne diyelim komşularına mahmut mu diyelim ??

    çok teşekkürler. şişme lastik ile ispanya'ya yuzebilen insanları kastettiğim için ve atılan küfürlü mesajlara aynı tondan cevap verdiğim için lanetli çaylak yapıldım.
    20 mayıs 2021 tarihli haber.
    1 günde 5 bin faslı ( size göre berberi bana göre arap ) yüzerek yada yürüyerek ispanya'ya göç etti.
    göçmen çocuk plastik şişelerle yüzerek fas'dan ispanya'ya göç etti. yine 21 mayıs 2021 tarihli haber.
    arada koskoca boğaz var diye küfür eden mesaj atanlara...
    yeni yapılacak köprü ispanya ile fas ı birbirine bağlayacak. uzunluğu 14 km.
    benim çaylak yapılmam bu bilgileri değiştirmeyecek.
    bu arada toplam nüfusunun %26 sı berberi olan ülkeye kültür mantarı olarak berberi demek doğru da değildir. sırf mülteci olarak 2 milyondan fazla göçmen trafiğinden bahsediliyor.
    arap ülkeleri içerisinde 4. kalabalık ülkedir. bak ne diyor "arap ülkeleri"
  • (bkz: boğa güreşi)
    boğa güreşi (ispanyolca: corrida de toros, tauromaquia, toreo), iki boğanın çeşitli amaçlarla güreştirilmesini ya da matador adı verilen bir insanın boğayı gittikçe yorup öldürmesini esas alan eğlence ve yarışma biçimi.
    masum canlıyı öldürmeyi zevk, eğlence, turizm gelirine dönüştürmüş bu devlet ve halkına çok gıcık kapıyorum. benim gibi düşünen ispanyollar olduğuna da eminim.
    her can kutsaldır, sebepsiz, haksız katledilen bu canlılar'ın acıları sizi iflah etmez.
  • geri kalmislik demeyelim de, liderlik konumunda olmamalarinin sebebi hirsli olmama, hallerinden memnun olma ve disiplinsizliktir diye tahmin ediyorum. tarihte de yanlis hatirlamiyorsam araplar topraklarini ele gecirince, sadece o topraklari geri almak ile yetindiler, daha ileriye gideyim, daha fazla toprak kazanayim hirslari olmadi.
    mesela saglik sistemleri kotu ama ayni anda cok da verimlidir, bu da biraz bu disiplin ve kuralciliktan uzak olmalarindan dolayidir diye dusunuyorum.
  • lütfen weber'in "protestan ahlakı ve kapitalizm ruhu" isimli eserine bakınız.
  • bulunduğum ispanya şehrinde öğle 14:00 ile 16:00 siesta zamanıydı. saat 13:55 olunca alışveriş yaptığım dükkandan, çalışanlar tarafından dışarıya çıkartılırdım. kişisel rahatlık olarak baya aşmış bir millet :)
  • geri kalmaktan kasıt nedir? ab ve dünya siyaseti içerisinde almanya, fransa ve ingiltere gibi bir liderlik pozisyonuna sahip olmamaları kast ediliyorsa önerme doğru kabul edilebilir. bakıldığında hatırı sayılır bir nüfusları, ilk on beşe giren bir ekonomileri var. kültür turizmiyle iç içe geçmiş iklime uygun deniz turizmi de cabası.

    ispanya'nın 15.yüzyılın sonunda reconquista ile iç birliğini tamamlaması ve ardından portekiz'in aksine devamlı batıya yönelen denizciler ile de gerekli ekonomik altyapıyı kurmaları onları 16.yüzyılda dünyanın zirvesine çıkardı. brezilya hariç şimdinin iki amerika kıtası da neredeyse ellerindeydi. okyanus ötesinden para edecek her şeyi neredeyse ülkeye taşıdılar. bu paralarla çok güzel kentler inşa edildi, saraylar ve mimarisi harika binalar. ama o kadar para akmasına rağmen kapitalizm ispanya'da ortaya çıkmadı; kendini ingiltere gibi daha kuzey ülkelerde tarih sahnesine çıkardı. bence bazı kıta ülkelerine göre ispanya'nın geri kalması denen süreç sömürgelerden akan paranın kapitalizmi yaratamaması. aksine bu para el değiştirerek kuzey avrupa ülkelerinde yatırıma döndü. zaten 17.yüzyılla beraber de ispanya'nın devri bitti.

    avrupa'nın akdeniz kıyısı ülkeleri sanki zamanında yapacaklarını yapmışlar da bir yerde pilleri bitmiş gibi. bayrağı devretmişler ve kendileri 'tamam' modundalar. portekiz'i de dahil edersek italya da aynı şekilde. ispanyalıların kafamızdaki avrupalı stereotipine pek uymamaları da bu bakışta etkili olabilir. tip olarak kendimize yakın hissettiğimizi biraz geride kabul etmek gibi bir alışkanlığımız var.
  • herkes "neye göre? kime göre?" diye anlamsızca savunma durumuna geçmiş. biz de biliyoruz ispanya'nın nasıl tarihi bir güç olduğunu, bugünkü kültür seviyesinin çok yüksekte olduğunu, ressamlarını, yazarlarını.
    ispanya bugün elbette türkiye'den kat be kat ileride. ama aet üyeliği öncesi neredeyse ekonomik olarak aynı seviyedeydi.
    başlıkta sorulmak istenen üzerinde güneş batmayan ispanyol imparatorluğunun bugün niçin diğer avrupalı rakiplerinden geri kaldığıdır.
    türkiye ile kıyaslama yapmaya kalkmanın gereği yok.
  • (bkz: #106851866)
  • keltlerin ve iberlilerin azalıp arap genetiklilerin çoğalması yüzünden.
hesabın var mı? giriş yap