• türkiyenin stratejik coğrafi konumu anlatılırken kullanılan sıfat
    (bkz: lise tarih bilgilerinden arta kalanlar)
  • devletlerin birbirleriyle iliskilerini, devletlerin guttugu siyasetleri ile bu konulara hakim olan tabiat konularini inceleyen bilim adi.
  • emperyalist siyasi cografya kosullariyla hakli gostermeye calisan kuram.
  • (bkz: géopolitique)
  • coğrafya, ekonomi, nüfus vb.nin bir devletin politikası üzerindeki etkisi.
  • ozellikle ulkemizde dis politikaya dair sallamalarin, amdan gotten yorumlarin ustune ortulen pelerin. realizm orjinalinden bile kuru ve eklektik olmayi becerebilmiş, yeni bir tur yorumlanisinin temcit pilavi. tek artisi anlatim, "ogrenim", teori kolayligi nedeniyle soyut dusunme yetenegi gelismemis kisilerin de uluslararasi iliskilerde konusabilmesini saglamasidir. kisa donemli stratejik analizlerde ya da bolgesel catisma senaryolarina dair ongorulerde bulunurken yararlanilabilinse bile temel metodoloji olarak sistemin ozune yonelik calismalarda yetersizdir. dahasi kamuoyunu manupule amacli (cok kabaca opinion leader da denebilir) dusunce kuruluslarinin temel "bilimsel analiz" yontemi olmasiyla, halen bir siyaset bilimi ve siyasi tarihten ozerkligini kazanarak bir disiplin olma yolunda emekleyen uluslararasi iliskilerin bilimsel nesnellik konusunda en sert elestirileri aldigi zayif karni. jeopolitik yaklaşim realist kokenleri itibariyle alttan alta catismayi kacinilmaz kabul ederken, kurucu babalar sikilmadan refanslarini hep hobbes a yaparlar. oysa teorinin takipcisi, "donanimli" jeopolitikciler hobbes konusunda pek bir sey bilmezler. dahasi hobbesun insana yonelik yorumalarinin ve siyaset bilimi konusu yazdiklarinin, calakalem devletlere uyarlanmasinin bir bilimsel disiplinin temel sorunsallarindan olan analiz duzeyinde olusturdugu soyut yirtilmalardan bihaberdir cogunlukla bu jeopolitikci bilim adamlarimiz. analiz birimi olarak degismez bicimde devleti alarak, uluslararasi sistemi degisemez statik bir paradigma kabul ederek sabahlara kadar, cografya, petrol, nufus, vb. gibi konulari tartisir ve uluslararasi sistemi kim kimi dovere indirgerler. nihayetinde cok az ufuk acici, bolca yinelenen bir trenddir.
  • erol manisalı,erinç yeldan,alpaslan ışıklı gibi çok önemli aydınlarında içinde bulunduğu birçok akademisyen,sendikacı,düşünürün çok sağlam bilimsel makaleler ve analizler yayınladığı aylık strateji dergisi.genel anlamda kemalist çizgiye yakın bir dergi olmakla birlikte sosyal bilimlerle ilgilenen herkesin yararlanması gereken bir yayındır.
  • çeşitli ülkelerde yaşayan, musluğa ceza veren emekli komutanların bildiği tek özenti kelime. anlamını bilmeleri ve altını doldurmaları mümkün değilken bu kadar çok cümle içinde kullanmaları pek manidardır.

    halbuki önce kendi işini doğru düzgün yapsalar da sonra bilmiş konuşmalar sergileseler eyvallah diyebiliriz ama daha 3 5 çapulcunun hakkından gelmemişsin, çıkıp saçmasapan konuşuyosun. çarşaflara para atınca sıçraması gerekiyomuş, lan daha çarşafa gelene kadar önce bi bak bakalım hayat boyu ne ilerleme kaydettin? çarşaf kısmı kolay.
  • genelde kıbrıs'in önemi anlatılırken kullanılan sözcük. devletlerin coğrafi özellikleriyle siyasetleri arasındaki ilişkileri tanımlar.
  • bunu anlayan şunu da anladı (bkz: jeostratejik)
hesabın var mı? giriş yap