• marka olarak darco 4 €, savarez 10-15$, d'addario 10$, sonora 4$, martin 7$ fiyatları vardır.
  • en iddialı ve kaliteli olanı fransız menşeili savarez'dir.
  • klasik gitar teli cok onemli birseydir.. gitardan cıkarmak istediğiniz tını direk buna baglidir..
    hard tension gitar telleri vardir ki en onemli ornegi d'addario j 46' dir. altın kaplamaladir uzun omurludur ilk baslarda super ses verir sonra susar..saglam tırnaklarınız yoksa kırar, serttir. bide soft tension teller vardır ki super bi ornegi d'addario ej 45'tir. ayrıca bununun misinalarida siyahtır.. ej 45 telleri gumus kaplamadir ve hayatini guzel ses vermeye adamiştir ancak ömrü cok kısadir..
  • hala öylemi bilmiyorum ama d'addario'nun telleri bir dönem sertliğine göre renklere ayrılırdı.
    daha genç iken* heves edip gitara başladığımda hocam bana tel alamamı söylemişti
    bunun üzerine aznavur pasajında bir dükkana girip tel var mı diye sordum
    orada çalışan da bana ne renk d'addario istiosun diye sormuştu
    eh bilmiyoruz tabi bende
    "eee şey görebilir miyim acaba?" (hangi renk nasıl gözükür diye düşünmekteydim)
    görevli kişi benim acemiliğimi anlamış olacak ki
    yüzünde tebessüm ile
    "sertliklerini ifade etmek için renklerle satılıyor, sen kimin öğrencisisin?" şeklinde bi yaklaşımla
    mavi renk d'addario almıştım*
  • re teli her zaman mi telinden daha once ben kopacam gerginligindedir. cogu zaman kopar da...
  • (bkz: hannabach) gumus kaplama flamenco kullandıgim en iyi gitar tellerindendi.
  • malzeme mühendisleri bunlara da dadanmış; artık bazı markalar (sanırım akordu daha rahat yapıldığı için) tellerini kompozit malzemeden yapmaya başlamıştır.

    ben yeni başlayanlara dadario j45'i öneririm, hem çok pahalı değildir hem de rahattır.

    ayrıca dadario kompozit de sevimlidir; yukarıda bahsettiğim olayı tatlı bela sol teli için uygulamışlar. yadırgayanlar için pakette bir sol teli daha var ayrıca.

    savarez allianz favorim olmakla birlikte, kompozitten yapılmışlarını daha kullanmadım; ama zannetmiyorum beylerimi işi batırsın.
  • klasik gitar teli, 3 tiz tel -naylon- ve 3 bass tel -ipek üzerine çelik sarılı- olmak üzere 6 telden oluşur.
    en alttaki tel en tiz tel olup, 1. tel olarak adlandırılır ve yukarıya doğru mi 329.63 hz - si 246.94 hz - sol 196.00 hz - re 146.83 hz - la 110 hz - mi 82.41 hz şeklinde akord edilir.

    almadan önce şekillerine bakmakta fayda var, bazı modeller tiz telleri silindir olarak değil de yatay üretiyor, basmak kolay oluyor. özellikle mi telinde parmakları kesmeye kadar varan kazmalıkların önüne geçmede bire bir.

    farklı tensionlarda üretilirler; yüksek bir ses için hard tension -gitarına ve kendine güvenen extra hard da alabilir tabi- teller tercih edilmelidir. ayrıca hard tension teller iki elde de tekniği geliştirmeye yardımcı olur. bununla beraber yeni başlayanlar daha yumuşak tellerde daha rahat edeceklerdir.

    telleri değiştirmek isteyenlere tavsiyem, telleri söktükten sonra gitarı bir güzel temizlemeleri, cila gerekiyorsa cila sürmeleri-gitar için cila veya benzeri bir şey yoksa mikrofiber bir bez ile silmek de hiç yoktan iyidir-, yarık varsa tamir etmeleri olacaktır. köprüyü temizlemeye geçmeden önce tüm perdeleri çelik yünü ile perdeye paralel biçimde çok bastırmadan temizlemeleri (ses deliğini kapamayı unutmayın) -perdeler yağ ve kir dolu oluyor, siz farketmesinizde- ve bunun ardından köprüyü üstüne bir kaç damla mineral yağı -veya limon yağı- damlatılmış temiz bir bez ile bir güzel silmeleri -ve hemen ardından kurulamaları olacaktır. burada limon yağı veya mineral yağı kullanmamızın sebebi diğer yağlar yapışkanlaşıp kirlenebiliyor. hemen kurulama sebebimiz ise eğer yarık varsa içine yağ kaçırmayalım diyedir. göz damlası kadar şişede bir limon yağı, 5 ila 8 lira arası bir fiyata satılıyor. bir kaç damla kullanacağımızdan, resmen ömürlük.
  • uc tane celik uc tane plastik telden olusur tamami. kalinligi artarsa gitarin kullanisi da artar. mesela 0.28 telle mukemmel ritim tutulur.
  • uzun süredir ej45c kullanıyorum. daha iyi markalar tabi ki var ama ej45c fiyat performans olarak gayet yeterli bir tel. kompozit olayını kullanmıyorsanız normal ej45 biraz daha ucuz bir tercih olarak kullanılabilir.
hesabın var mı? giriş yap