• lisede kendi arkadaş çevremden bazı insanların sistemdeki boşlukları kullanarak gerçekleştirdiği hadise. başlıkta sınavsız derken yks’ye girmeden girmekten bahsediyorum. yanlış anlaşılmasın lütfen.

    bilmeyenler için anlatayım: bildiğiniz gibi koç tıp'a girmek için yks sınavından oldukça yüksek bir puan gerekiyor, fakat bu durum maalesef aramızdaki bazı şanslı arkadaşlar için geçerli olmayabiliyor. türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin vatandaşı olan birisi türkiye'de büyüyüp türkiye'de bir lise okumuş olsa bile 12. sınıf olduğu zaman türk vatandaşlığından çıkarak üniversitelere yabancı olarak başvurma hakkını elde ediyor. bu da ne demek? yks derdi yok demek. almaları gereken belki tek sınav sat, o da ingilizce ve kolay bir matematik bölümünden oluşuyor. 1-2 ay çalışmayla bile yüksek puan alınacak bir test. ortalamanız da düşük değilse koç tıp'a aynen yurtdışından biri başvurur gibi başvurabiliyorsunuz ve kabul alabiliyorsunuz. bunu benim dönemimden yapan tanıdığım arkadaşlarım var.

    sistemin bunu düşünemeyip engelleyememesi çok ilginç bana kalırsa, çünkü yks sınavına belki yıllarca çalışan kesime karşı bir noktada haksızlık olmuş oluyor.

    edit: burslu mu giriyorlar diye birkaç soru geldi. hayır tam ücretli olarak kabul edildiler, fakat şu durumda bile bu imkana sahip olmak bir noktada bana haksızlık gibi geliyor.
    haksızlık şu noktada, düşünün ki siz yıllarca yks'ye çalışıyorsunuz koç tıp hayali kuruyorsunuz. fakat yurtdışında doğmasından başka sizinle hiçbir farkı olmayan bir arkadaşınız yks'den çok daha kolay bir sınava girip sonra koç tıp'tan kabul alabiliyor. siz olsanız bu durumda nasıl düşünürdünüz?
  • %100 bursla girecek olan öğrencilerin hakkının yendiğini düşünmüyorum. hatta geriye kalan %50 burslu olarak girebilecek öğrencilerin de hakkının yendiğini düşünmüyorum. yabancı öğrenci kontenjanından tam ücret ödeyerek girecek olanlar arasında belki bir miktar oynama olur ama o durum bu ülkenin öğrencilerini için haksızlık yaratmaz.
  • başarı, yabancıyı düşük puanla alarak gelmez, tam tersi yabancıyı daha yüksek puan yaptığında almanız gerekir ki tersine beyin göçü olsun. bence bu tersine beyin götü. ya da tersine göt göçü.
  • bu tür şeylerin olması olumlu, ileride türkiye'nin de muasır bir medeniyet olması halinde herkes bu şekilde girecek üniversitelere.

    oxford'un, harvard'ın, mit'nin öss puanı kaç sizce?

    bu yabancı öğrenci olayında benim bildiğim kadarıyla üniversiteler serbest bırakılıyor, uygun gördüğün öğrenciyi al denliyor. merkezi yerleştirme yok, yös, sat vb sınavlardan birine giriyorsunuz, puanınızı alıyorsunuz, referans mektuplarınızı yazdırıyorsunuz ve üniversitelere başvuruyorsunuz. bazısı size niyet mektubu yazdırır, bazısı ek sınav yapar v.s.

    tabi bunun da belli kuralları var, tüm öğrencileri böyle alamaz, %5 mi ne öyle bir kontenjanı var, herkesi aynı ülkeden alamaz ve doldurmak zorunda değildir.

    başvurulan üniversite tırt ise tırt öğrenciler sınavsız düşük ortalamayla alınır, başvurulan üniversite kaliteliyse de iyi öğrenciler alınır. not ortalaması berbattır ama muhteşem bir niyet mektubu yazar, alınır. not ortalaması coğrafya ve almanca gibi dersler yüzünden düşüktür ama biyolojide ve matematikte uçmuştur alınır.

    türkiye'deki merkezi yerleştirme garabeti sebebiyle ergen kardeşlerimiz sanıyor ki puani yüksek üniversite iyidir, oysa ki türkiye'de üniversiteye yerleştirme tercih sıralamasıyla yapıldığı için puanı yüksek üniversite demek ergenlerin en çok yazdığı üniversite demektir.

    aynı ergen kardeşlerimiz de üniversite sınavının zor veya kolay olmasının bir şey fark ettiğini sanır, oysa ki sıralama temelli yerleştirmede limitleyen faktör kontenjandır.

    merkezi yerleştirme sınavında başınıza gelecek en büyük felaket aşırı kolay bir sınav olur ve binlerce kişi full çekince yerleştirme o önemsemediğiniz not ortalamanız veya yaşınıza bakılarak yapılır.

    nice gencimiz "puanı harcanmasın" diye okumak istemediği bölümde okur bu merkezi yerleştirme sistemi sebebiyle. diğer yüksek performanslı ergenler mesela elektronik yazdı diye en yüksek bölüm elektrik-elektronik olur ve mimar olmak isteyen ama yüksek performanslı olduğu için puanı çok yüksek gelen ergen de puanına uygun olarak elektrik-elektronik yazar.

    keşke bu imkan tüm öğrencilere tanınsa da mimar olmak isteyen mimarlığa, doktor olmak isteyen doktorluğa başvursa.

    maalesef ki yolsuzluğun her türlüsünün cirit attığı türkiye'de bu yakın zamanda mümkün değildir. adam koç'ta, boğaziçinde, odtü'de okumak için can atar ama bu okulların adil bir şekilde kabul yapacağına inanmaz bile. haliyle merkezi yerleştirme sınavı ne yazık ki türk öğrencilerin kaderidir.

    bu başlık bile "koç çok muhteşem bir üniversite ama fırsatı bulduğunda kesinlikle adaletsiz bir şekilde öğrenci alımı yapıyordur, bu açık kapatılsın!" fikri ile açılmış. gerçekten de ülke için çok üzücü.
  • nerede lütfen söyleyin
  • sınavsız diyerek durumu çarpıtan başlık.

    yös (yabancı öğrenci seçme sınavı) 2010 yılında kaldırıldı. bunun sonrasında da yök denetiminde üniversiteler, kendi koşullarını nispeten belirleyerek yabancı statüsünde öğrenci almaya başladılar.

    kabul şartları, üniversitelere ve bölümlere göre değişiyor. kimi üniversiteler kendi sınavını yapıyor, kimi türkiye’deki diğer üniversitelerin sınavlarını dikkate alıyor, kimi de ülkelerin uluslararası alanda geçerliliği olan üniversiteye giriş ya da lise bitirme sınavlarını kabul ediyor. kimileri de tübitak’ın tanıdığı uluslararası bilim olimpiyatlarında dereceye girenleri de alıyor.

    bu avantajdan da yabancı uyruklu olanlar ile doğumla türk vatandaşı olup da türk vatandaşlığından çıkanlar, yabancı uyruklu iken sonradan tc vatandaşlığına geçenler, bu durumdaki çift uyruklular yararlanıyor.

    sabote edildiği zamanlar oldu. tüm eğitim hayatı burda geçip anne babası zamanında çifte vatandaşlık aldığı için vatandaşlıktan çıkma zorunluluğu olmadan psikoloji bölümünün yanından geçemediği halde yerleşen iki öğrencim oldu mesela. istanbul üniversitesi tarafından düzenlenen yös'te birinci olup tıp fakültesi kayıt hakkı kazanan ama normalde aynı üniversitenin tıp sıralamasının fersah fersah altında olan öğrencim de. gerçi kalburüstü üniversite ve bölümlere geçiş nispeten daha zor. yine de milyonlarca insanla yarışmamak iyi, giriş bu anlamda kolay,

    ama asla sınavsız değil.
  • bulgar vatandaşlığına geçip düz mezunu olan bir çok tanıdığım yabancı öğrenci sinavi vasıtasıyla çok az bir net ile odtü matematik kimya mühendisliği, makine mühendisliği falan okudular. ama demekki sorun sinavdaymis. sonuçta bu adamlar o unilerden mezun olabilirler. burada sınav sistemi sorgulanmalı bence.
  • burssuz da alınsalar çok büyük bir hata.koç tıpın burssuz hali çoğu devlet tıbbından daha yüksek puan ister
  • barajı zor geçen tiplerin üçkağıtçılığıdır, adaletsizliktir.

    utanmadan yaptıkları sahtekarlığı kabul edip hakkıyla o yere gelmişlere nispet yapan denyolarda var.
    sadece hak etmedikleri bölümü kazansalar yine iyi başka bölümlere de kolayca atlayabiliyorlar...
    mesela babası türk kendi de senden benden daha türk olan bir arkadaşım var, lakin annesi bulgar göçmeni diye, vatandaşlıktan çıkıp bulgar vatandaşlığı ile yatay geçiş yaparak hemşirelikten tıpa geldi.
    normalde hemşirelik, diyetisyenlik, eczacılıktan ya da dişten tıpa geçmek istesen geçebilir misin?
    tabi ki hayır, ancak sınavlara tekrar girerek 1 sene daha hazırlanırsan... onda da puanını kırarlar en az iki sene beklemek zorundasın. bu sefer zaten yolu yarılamış olursun, hevesin kalmaz... ama bunlar hiç beklemeden merkezi geçiş yapar gibi geçebiliyorlar.

    “ee nolacak vatandaşlıktan çıkmanın size hiç mi dezavantajı yok?” diyorum.
    yok, diyorlar. sonradan basit birkaç işlemle geri vatandaşlık alabiliyorlarmış.
    askere de gitmiyorlar.
    hayat bunlara güzel valla, pis dolandırıcılar sizi.
hesabın var mı? giriş yap