• aynı dönem istanbul'da çekilen görüntülere baktığınızda aradaki çağ farkını görebileceğiniz görüntüler. karşılaştırmaya dikkat edin, bir başkent ile kendi halinde bir şehir arasında. atatürk rönesansı başlatmıştı, reforma sıra gelemeden yitirdik kendisini maalesef. sonrasında ise ben odunu aday göstersem milletvekili seçtiririm diyenler başa geçti. gerisini de dinciler halletti.

    ek: rönesans kelimesini kullandığım için cahil ilan edilmişim. mesajlar sağ olsun, kim olduğumu bana hatırlattı. evet cahilim. hatta bunu bildiğim için gelen her mesajı dikkatle okuyorum. neyse. anlatmak istediğimi doğrudan karşılaştırma yaparak "iyi de bu buna benzemiyor" diyenlere izah edeyim. bu topraklar avrupa'da teorize edilen laikliği de yaşıyordu, bereketli toprakları ile bolluğu da. kimse okuma yazma öğretilmemiş de olsa anadolu'da yaşanan felsefeyi dedesinden pirinden dinleyen, hümanizm bir akım olarak çıkmadan, sosyalizm yokken hepsini bu topraklarda yaşatan insanımıza cahil diyemez. bu topraklar batının yaşadığı aydınlığı yakalayamamış değil dostlar, aksine kaybetmiş durumda. bu geriye gidişi durdurabileceği bir devrimi de çabucak ortadan kaldırdılar. atatürk'ün hatası ya da hataları var mı? elbette var. ancak bu toplum şerefli siyasetçiler ile başka bir topluma dönüşürdü. bu fırsat kaçırıldı.

    tekrar ediyorum cahilim. hakaret etmediğiniz sürece dinlemeye de hazırım.
  • yuhh amk!.. 120 yıl önce bildiğin havadan raylı sistem kurmuş adamlar.
  • bizi kıskanacakları 118 sene önceden belliymiş
  • ilgili video

    ufak bir bilgilendirme yapayim.

    wuppertaldaki rayli sistem cok fazla celik gerektiren yapimi asiri maliyetli bir ulasim aracidir. doneminde yapilirken dahi diger alman sehirlerinden ziyade sadece wuppertalda olmasinin sebebi yani basindaki celik fabrikasidir. o kadar celigin nakliyat maliyeti dusunuldugu zaman siz de hak vereceksiniz. ayrica wuppertal'in bir diger avantaji da sehirin yapisi geregi asma rayli sistem uygulanmasi icin adeta bicilmis kaftan olmasi. uzunlamasina olan sehire paralel bir tane de ufak nehir geciyor. bu sebeplerden 1800lerin sonlarinda dahi sikisik olan trafige cozum olarak sokaklara dosenecek siradan rayli bir sistem yerine nehir uzerinden gidecek suspension rail daha makul oluyor.

    goruntulerde gordugunuz sistem halen aktif olarak calismakta. turistik amacli binip wuppertal sokaklarinda keyifle dolasmanizi tavsiye ederim.
  • moma tarafindan yayinlanip bir kullanici tarafindan renklendilip editlenen 1902 yilina ait almanya goruntuleridir. buradanulasilabilir.

    edit: mesajla gelen oneri uzerine baslik altindaki yorumlarin birinde de verilmis olan yolun gunumuzdeki halini gosteren video'yu ekliyorum.
  • hayal gibi! hayran kaldım.

    edit: nedense bana adolf hitler hiç olmasaydı almanya’da neler olurmuş, almanya ne olurmuş onu düşündürmüştür.
  • adamların taşra kenti, şuanki istanbuldan daha planlı ve teknolojik. biz şuan bu sistemi yapamayız. adamlar bunu 118 yıl önce düşünmüş ve yapmış.
  • video geçmişten değil de gelecekten gelmiş gibi.
  • uçtuk kaçtık teraneleri altında, yüz sene önceki hallerinden yüz sene geride olduğumuzun ispatı görüntüler.

    geçin raylı sistemi düzeni intizamı.
    yapıların mimari güzelliğine bakın, cam plazalarımızla karşılaştırın. o gördüğün kanal istanbul değil.
  • o değil de video bildiğin half life'ın açılışı lan.
hesabın var mı? giriş yap