• hikaye bu ya, tanrılık davasına girişen nemrut, ilahi adaletin tecellisinden kaçamamıştır. günlerden bir gün portakal bahçelerinde gezinen nemrut'un kulağından içeri bir sivrisinek giriverir. başlarda sadece hafif bir kaşıntıya sebebiyet veren bu sinek, zaman ilerledikçe kafatası içerisinde büyüdükçe büyür ve nemrut'u dayanılmaz acılara garkeder. zamanın en ünlü doktorlarının, üfürükçülerinin, lokmanlarının, hacılarının-hocalarının kapılarını aşındıran bahtsız nemrut, pozitif bilimin derdine çare olamayacağını görünce, b planını uygular. kırım'dan kendisine kölelik etmek üzere iki adet zebellah getirtir. bu iki köle, dönüşümlü olarak, kaşıntı krizleri geldiği zaman, nemrut'u yeri gelince tokatlamak, yeri gelince yumsuk-tekme hacamat etmek üzere programlanmışlardır. (bkz: mazlumu getirin bana)

    plan uzunca bir süre sorunsuz şekilde işlemiştir ama sivrisinek yıllar geçtikçe büyümekte, sebep olduğu acılar kat be kat artmaktaymış. tarih kitapları bu süre zarfında nemrut'un kafasının anormal bir şekilde büyüdüğünü, en sulak mevsimde yetişen diyarbakır karpuzlarının, bu kafa yanında, vız gelip, tırıs gittiğini yazmışlardır.

    kölelerini azad eden nemrut, artık krizleri başladığı zaman, ancak kafasını duvarlara vurarak rahatlayabilmekteymiş. kontrolünü kaybettiği bir gün, kafasını duvara o kadar sert vurmuş ki, kafatası patlamış ve oracıkta can vermiş.

    sineğin akıbeti ise hala bilinmemektedir. isviçreli bilim adamları, her yılın temmuz ayında dünyanın çeşitli yerlerinde "yeryüzünün en ünlü sineğinin dehşetcengiz sırrı" isimli konferanslar düzenlemekte, makale ve araştırmalar yayınlamakta, bu önemli konunun üzerindeki sis perdesini kaldırmak için, kah tahran, kah connecticut dünyayı arşınlamaktadırlar.
  • çocukluğumda annem tarafından suratsız diye tabir edilen insanlara kullandığını düşündüğüm bir kelimeydi, büyümeye başladığımda bir dağ adı olduğunu öğrenmiştim.
    gel zaman git zaman gün bugun olunca yine tüm bu olanlar tekrar etti ve annem yine sevmediği biri için bu ismi kullandı,
    anneannem (85 yaşında) ise hiç duymadığım bir şiir okumaya başlayıp nemrut efsanesini bizim için açıklamış oldu, benim gibi yunus emre'nin bu şiirini bilmeyenler buyrun okuyun...

    dünyanin mekrine

    dünyanın mekrine gönlünü verme,
    sen de kurtulmazsın mevtin elinden.
    ben filanım diye göğsünü germe,
    sen de kurtulmazsın mevtin elinden.

    hani meryem, hani ya oğlu isa,
    ejderha olurdu elinde asa.
    firavun' un kavmiyle cenk eder musa,
    o da kurtulmadı mevtin elinden.

    yunus balık ile deryada yüzdü,
    iskender seyredip âlemi gezdi.
    indi süleyman'ın tahtını bozdu,
    sen de kurtulmazsın mevtin elinden.

    ****************************************
    nemrut ibrahim'le çok cenk eyledi,
    semaya çıkmaya hem kasdeyledi.
    son-ucu bir sinek helâk eyledi,
    sen de kurtulmazsın mevtin elinden.
    ****************************************

    gökten kur'an ayet ayet inerdi,
    dertli olanlara derman olurdu.
    dünyada kalsa muhammed kalırdı,
    sen de kurtulmazsın mevtin elinden.

    yunus emre ister dünyada iman,
    hani tahtın yel götüren süleyman.
    lokman da bulmadı derdine derman,
    o da kurtulmadı mevtin elinden

    yunus emre
  • tadı ve kokusu, rakı hariç her şeye benzeyen kktc yapımı alkollü içki, çakma rakı.
  • "türlü çile görüb, türlü melâmet çektikden sonra, arabistan diyârına göç eyleyen ibrâhim'e, yaradan allah bir soru sordu. dedi ki: "nasıl helâk edeyim onu, nasıl gazâb edeyim istersin nemrud'a?"

    ibrahim düşündü. aklına yaradılmışların en hâkiri olan geldi. dedi: "yâ rab! ona bir sivrisineği musallat ediver."

    ve yüce allah, nemrud'a bir sivrisineği yolladı. türlü eziyet çektikden sonra, kendi tebaasından iki herif, nemrud'u tokmaklayarak öldürdüler.

    senin rabbin, kuru gürültüye pabuç bırakmayacak kadar zeki, kullarını güldürecek kadar mizah anlayışı gelişkindir."

    - el-kâtib, medîne, 629.-
  • islamiyetin peygamberi hz. muhammed 'in, bir hadis-i şerifinde, yeryüzünün dört halifesinden biri olarak bahsettiği kişidir.

    --- spoiler ---

    peygamberimiz (s.a.v.) buyurmustur ki : ismini duydugunuz kimselerden yeryüzünde dört kisi mâlik oldu. mü'min olan ikisi, ikisi de kâfir idi. mü'min olan ikisi, zülkarneyn ile süleyman idi. kâfir olan ikisi de nemrud ile buhtunnasar idi. besinci olarak yeryüzüne benim evlâdimdan biri yâni mehdi mâlik olacaktir .

    --- spoiler ---
  • x-men'in çizgi serilerinde, gelecekte geçen kısımda sentinellerin çok ama çok gelişmiş modelleri. yok etmek imkansıza yakındır, paramparça edildiklerinde de kendilerini tekrardan bir araya getirebilme özellikleri vardır.

    http://en.wikipedia.org/wiki/nimrod_(comics)
  • (bkz: nemrud)
  • van depremi ile harekete geçme ihtimali bulunan pasif durumdaki yanardağ.

    (bkz: allah korusun)
hesabın var mı? giriş yap