• tanrının öldüğü.
  • aslında kendisinin son derece dini bütün biri olduğudur. yoksa nietzsche gibi aklı başında biri ataist olacak değil ya.
  • tanrı (ben allah demek istiyorum müslümanım elhamdülillah) bence insanı yarattığı gün zaten ölmüştür. fakat allahın ölmesi senin benim anlayabileceğimiz bi ölüm değildir. ne de olsa o nu anlamamız mümkün değil. ama benim anladığım; hiçliğe ve sonsuzluğa hükmetme kudreti olan bir varlık (pardon tek varlık), kendinden parça katarak yarattığı bir iradeyi, şeytandan daha aşşağılık ve melekten daha üstün olabilecek kadar özgür bırakmışsa; demektir ki sadece izlemek istemiş. ve insan için ölmüştür zaten. insanın ne için öldüğü ve ne için yaşadığı ise ayrı bi tartışma konusudur.
  • tanrı’dan yardım almadan, popüler tercihler ve dogmalar olmadan kendi başımıza yaşamı anlamlandırıyoruz. belki de bazılarımız, eğer tanrı’nın ölümü içermesini anlarsak, bunu yaparken daha iyi bir şans yakalarız. tanrı’nın ölümünün umutsuzluğu hayatlarımızda yeni bir anlama yol açabilir. jean paul sartre’nin dediği gibi; “hayat umutsuzluğun diğer tarafında başlar.”
  • “tanrı öldü” diyerek nietzsche, aşağı yukarı ikibinbeşyüz senedir batı felsefesinin; hayatın, var oluşun, sezgilerin bir öte fikri lehine , bu
    ileri fikrine yönlendiren asıl etkenin, yitip gitmişi muhafaza etme ihtirası anlamında “hakikat istenci” olduğunu düşünür. değerden yoksun edildiği bir felsefe olageldiğini ve modern dönemle birlikte de, bunun, “esas değerlerin kendi kendini değersizleştirmesi, gayenin heba olması ve niçin sorusunun yanıtsız kalması şeklinde tarif ettiği nihilizme temel verdiğini ileri sürer. bu düzlemde açığa vurulması gereken asıl husus, tanrı’nın ölümü’nün tek olarak dinlerin ileri sürdüğü anlamda tanrı’nın değil, varlığı tarif etmeye dayandırılmış bütün kategorilerimizin idea, form, madde, özne, kendinde iyi, töz vb. imha edildiğine, (bkz: nihilizm)in de söz konusu temelsizlik içerisinde, oluşun yıkıcılığıyla yüzleşmek zorunda kalan insanın içinde bulunduğu hale işaret ettiğidir
  • "haha! tanrı öldü yuppi!" gibi değildir. daha çok "öldürdük, yapacağımız işe tüküreyim, allah (rip) bizim belamızı versin" şeklindedir ki sözün devamına baktığımızda bunun büyük bir serzeniş olduğunu görebiliyoruz.

    "tanrı öldü. tanrıdan geriye bir ölü kaldı. ve onu öldüren biziz. hâlâ gölgesi beliriyor uzaklarda. kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri?"

    niçe'nin mitoloji- filoloji eğitimi ve araştırmaları göz önüne alınarak şöyle yorumlanabilir:

    ilkel insanda bulunan mitolojinin, tanrıların, büyülerin verdiği coşkunluk, modern insanda yok olup yerini kuru bir gerçekçiliğe, materyalizme ve faydacılığa bırakmıştır. niçe'de buna veryansın ediyor, "yaptığınızı beğendiniz mi? tanrı öldü" diyor.
  • konuyla ilgili gerekli açıklamayı (bkz: oruç aruoba) yapmış.

    tanrı nasıl öldü ?
  • "nietzsche ateist değildi, ama tanrısı ölmüştü" **

    (bkz: friedrich nietzsche/#82398917)
  • nietzsche gibi yüksek bir insanın tanrı gibi uyduruk şeye inandığını düşünmek cidden komik. nietzsche hiçbir zaman tanrıya inanmadı. tanrı öldü derken tanrı denen hayal ürünü görüşün bile artık öldüğünden bahsediyor ancak dikkatli olmazsak her zaman gölgesinin orada olduğunada dikkat çekiyor. bence tam olarak olduğumuz zamanları anlatıyor. bilim 18.-19. yüzyıllarda tanrıyı öldürmüştü ancak maalesef tam anlamıyla yok edemedi 21. yüzyılda dindarlık her tarafta daha yobaz bir şekilde arttı. insanlar ilerleyeceğine akıl olarak dahada geriledi.
  • islamiyet de dahil tüm büyük dinler (ibrahimi olmayan dinler dahil) anarşinin hakim olacağı, inancın öneminin kalmayacağı kıyamet öncesi (ahir zaman) zamanları tasvir etmiştir. yani insanlık aşısından tanrı, tüm dinlerde bir gün "ölecektir." var olup olmamasının insanlar için bir önemi kalmayacaktır.

    nietzsche "tanrı öldü" derken sanırım "lanet olası insanlık artık ona inanmıyor" falan demek istemiyor. bu hayatın ve varoluşun tanrı değişkeni olmaksızın anlamlandırılabileceğini /anlamsızlaştırılabileceğini ifade ediyor.

    bilemiyorum. öbür dünya hayalini falan geçtik. iyi ya da kötü bir yaratıcı olmadığına inanabilmek benim açımdan imkansız. böylesi bir yalnızlığı kaldıramazdım. benim bu anlamdaki sorum şu:

    tanrı benim bu hayatı nasıl yaşadığımla gerçekten ilgileniyor mu?

    şu ana kadar hissettiğim çok da umurunda olmadığı.
hesabın var mı? giriş yap