• dünyanın kanserli hücre olan insana karşı savunma mekanizmalarından birisi.
  • küresel salgın (bkz: influenza).
  • herhangi ölümcül bulaşıcı bir hastalığın, tüm dünyayı etkileyecek “küresel” bir boyuta ulaşmasıdır. yakın tarihimizde bunun birçok örneğini de gördük. domuz gribi veya kuş gribi bir pandemi örneğidir.

    amerika’da türk bir ilaç şirketinin yönetiminden öğrendiğim kadarıyla çok yakında dünya çapında ölümcül büyük bir salgın gerçekleşecek. salgını yapacak olan kişilerse aralarında bill gates gibi zenginlerin bulunduğu, dünya nüfusunu azaltma projesinin mimarları olan bir grup. hatta daha bu salgın hastalık dünyaya yayılmamışken aşılarını bile üretime geçirdiler. “kulağa çok komplo teorisi gibi geliyor” dediğinizi duyar gibiyim. ama değil malesef. hatta türkiye cumhuriyeti olarak yaklaşık 2 hafta önce bunun hazırlıklarını başlattık.

    konuyla alakalı cumhurbaşkanlığı’nın resmi gazete’de yayınladığı 2019/5 sayılı genelgeye
    şuradan ulaşılabilir:

    cumhurbaşkanlığı genelgesi

    yanı başımızda bulunan yunanistan’da bu salgın hastalık küçük çapta denenmekte. ve yunanistan’da ani ölümler gerçekleşmekte.
    bu olayın türk medyasında yer bulmaması ise işin ilginç tarafı. internette arattığımda haberi sadece haber türk’ün şubat ayında verdiğini gördüm.

    haber türk ilgili haberi
  • şu anda çin ve etraf ülkelerde paniğe yol açan corona virüsü buna örnek mesela.

    tabii hiç bize uğramayacağını sanan ülkem insanının zihniyeti de başka bir açıdan pandemi sayılır.
  • (bkz: 2019-ncov)(bkz: wuhan virüsü)(bkz: covid-19)
    yukarıda farklı isimlerde başlıkları bulunan yeni tür corona virüsü için ilerleyen günlerde dünya sağlık örgütü tarafından açıklanması beklenen ve herhangi bir hastalığın ulaşabileceği en yüksek salgın seviyesini gösteren hede.

    küresel ekonomiye büyük zarar verme ihtimali olduğu için ve toplumu telaşa sürükleyeceği için (doğal olarak), çıkmaz sokağa girene kadar açıklanması pek kolay olmayacaktır.
  • eski yunancada, pan: tüm, bütün, herkes ve demos: halk kelimelerinden türemiş olan bir kelime. önümüzdeki günlerde wuhan virüsü nedeniyle dünya sağlık örgütü tarafından bu virüsün pandemic kategorisine değerlendirilmesi ile daha fazla duyacağımız bir kelime olmaz umarım.
  • coronavirüs son salgının ardından dünyayı en çok etkileyen pandemi oldu.
    post küreselleşmenin sonuçları olarak görmek yanlış olmaz.
    asıl mesele dünyanın motor gücü çinde çıkmış olması.
    dünya ticaretini en çok etkileyen pandemidir.
  • who tarafından yakında ilan edilebilir.
  • pandemi için şunu söylebiliriz kabaca dünya çapında salgına yol açan hastalık (bkz: coronavirus) (bkz: sars) (bkz: kuş gribi)
  • dunya saglik orgutune gore artik corana da pandemi oldu. hayirli isler.
hesabın var mı? giriş yap