• öncelikle, daha önce böyle bir kıyas yapıldıysa affola. aradım bulamadım, ayrı bir başlık açmaya karar verdim.
    diyeceksiniz ki, "lan hırt, yıl olmuş 2015, herkes öğrenmiştir farkları" belli mi olur diyorum ben de.

    public tracker nedir, private tracker nedir, hatta tracker nedir, bunlarla başlayalım ilk.
    tracker: en temel tanımıyla, torrent dosyalarını -daha doğrusu dosya kısayollarını- sizin için barındıran ve onlara ulaşmanıza aracılık eden site.

    public tracker: herhangi bir üyelik ya da kural barındırmayan, herkesin ulaşabildiği torrent siteleri.

    private tracker: kullanabilmek için üyelik gerektiren, çoğunun artık sadece davetiye sistemiyle çalıştığı, belli başlı kuralları olan torrent siteleri.

    temelde mantıkları aynı olsa da, benim gözümde private trackerler hep bir kaç adım öndedir, aşağıda kıyaslarını yaparken sebeplerimi de sayacağım zaten.

    private trackerin daha tercih edilebilir olmasının en temel sebebi, güvenlik. bu kısım da bizi hiç ilgilendirmeyen kısım -şimdilik. hani hep duyuyoruz ya, "amerika'da bir kadın şarkı indirdiği için bilmem kaç milyon dolarlık ceza aldı", "bir çocuk film indirdiği için bilmem kaç yüzbin dolarlık ceza aldı" hah işte, private trackerlerde bu sorun yok. public trackerlerde sizin ne yaptığınız ortadayken ve takip edilebilirken (bkz: mpaa), privatede anonim takılıyorsunuz.
    (tabi vpn kullanmak böyle bir durumda en mantıklısı olur.)

    diğer bir sebep ise, ki bu benim için en geçerli sebep, gavurların rare content dediği, ulaşılması zor içerik. bu kısım "ya ben her aradığımı kickasstorrents'te zaten buluyorum" diyen kişiyi ilgilendirmiyor zaten, ama ben şu filmi -örneğin- hiç zorluk çekmeden cinemageddon'da olası en iyi kalitede bulup, çekebileceğim en yüksek hızla çekebiliyorsam, private tracker benim için candır.

    burada film sadece bir örnekti tabi, olay dizilerde de, kitaplarda da, müzikte de, hatta oyunlarda da aynı olabiliyor. açıkçası the horror charnel'deki korku filmlerinin çoğunu duymamışımdır bile, bırakın bir yerde rast gelmeyi.

    public trackerde ise popüler olanla kısıtlı kalmak gibi bir durum söz konusu olabiliyor. aşmış siteler yok mu? elbette var. ama yine de eski içeriklerde az seeder -belki hiç seeder- ya da düşük hız söz konusu olabiliyor -ben sabırlıyım, düşük hızı pek takmam açıkçası. ama siz indirmenizi bitirmeden eleman dosyayı seed etmeyi bırakabiliyor, o kötü. private sitelerde ise hemen hemen herkes seedbox kullandığından neredeyse tüm dosyalar 7/24 seed edilir ve olabilecek maksimum verimle indirilir.

    bir de pretime denilen nane var. yani sunumlar ilk olarak oraya gelir, oradan public sitelere geçer. arada ahım şahım bir fark asla yok, ama seedbox sahibiyseniz, public siteye düşmeden ilk siz edinirsiniz (bu kısım açıkçası benim pek de umurumda değil. beni cezbeden olay rare content ve request, reseed sistemi).

    rare content dışında bir de internal torrentler var. bazı siteler artık o kadar internal olmaktan çıkmıştır ki, içerikleri aynı hızda public sitelere de düşer. kimisi de gerçekten katı kurallı olduğundan size özel kalır bu sunumlar. özel dediğimde de yanlış anlaşılmasın, kendinizi bir bok sanacağınız bir durum değil bu size özel olması. ama gerçekten o kadar kaliteli sunumlar yapan internal gruplar var ki -tbb, hifi, bmf, pixelhd, subzero, ggn- siz de sadece öyle bir kaliteyle izlemek istiyorsunuz filmi.

    şimdi diyeceksiniz ki "lan hırt, kaç tane kaynak var da sanki o şöyle bu böyle diye sayıklıyorsun?".

    bunlarda da -her zaman olmasa da- iş değişiyor. görüntü için almanya'da piyasaya sürülen bluray daha iyi olabilirken, ses için japonya daha iyi bir kaynak olabiliyor(muş). bunlar da iki kaynağın güçlü yanlarını alıyorlar(mış). öğrendiğimde ben de şaşırmıştım. hiçbir şey olmasa bile görüntüden en iyi netliği, rengi, kontrastı almayı biliyorlar adamlar. yani pixelhd de düşük boyutta hd sunum yapıyor, yify de; ama pixelhd ripleri yanında yify standart çözünürlük stream gibi kalıyor.
    tabi dediğim gibi, olay sadece film, dizi ekseninde değil. hatta görüntü kalitesi ya da ses umrunuzda olmayabilir bile, öyle ya, izle geç. ama arşivliyorsanız bu durum değişiyor.
    fakat sheet music arıyorsanız, public siteler yine eksik kalıyor. durumu warez siteleri ile dengeleyebilmek mümkün tabi.

    veya diyelim ki, aradığınız ama bulamadığınız bir şey -oyun/dizi/film/kitap/neyse işte- var. ne dükkanlarda, ne private bir sitede, ne de public bir tanesinde bulabildiniz. yurtdışından getirtmek her daim bir seçenek ama çok pahalı. işte private olanın gücü burada devreye giriyor. request -istek- yapıyorsunuz ve gerçekten paylaşmayı seven birisi sizin için parasını harcayarak o içeriği getiriyor. her zaman mı? yoo. ama gözlemlerime göre her private sitede %90-%80 gibi bir oran tutturuluyor, ki bence muazzam bir şey.

    daha önce başka bir başlığa sıralamıştım ama buraya tekrar eklemekte fayda görüyorum. bunlar bence en iyi public ve private siteler -private siteler sadece bence en iyiler değil gerçi.

    public tracker
    btjunkie ölü ama bunu yad etmeden public sitelerden bahsetmek olmaz.
    kickasstorrents thepiratebay'in gidip gidip gelmesi sırasında fena atılım yapan, şu sıranın en iyi public trackerlerinden biri.
    btscene btjunkie sonrası dadandığım, içerik olarak çok geniş, kullanıcılar olarak da çok yardımsever bir site. hesap oluşturup kullanmakta fayda var. kickasstorrents'ten daha çok severdim.
    bitsnoop anasayfasında "indexing 24126846 torrents" yazar, doğrudur. çok kullanılır.
    isohunt btjunkie ile beraber efsaneydi ama asla bir btjunkie olamadı. tam olacakken kapandı, sonra başkaları tarafından tekrar açıldı. hala çok iyidir.
    extratorrent çok geniş bir arşive sahip olmasına rağmen, torrentleri ancak ve ancak vip üyeler seeder sayısına göre -veya başka şekilde- sıralayabilir. göttür yani biraz.
    seedpeer eskiden çok reklam alırdı, kafayı yedirtirdi ama zamanında bakabt'den bile adam akıllı çekemediğim slam dunk -paket, ingilice, türkçe ve sanıyorum arapça altyazılı- adlı güzide animeyi bana sorunsuz sunmuştur. o yüzden her daim iyi anarım.
    limetorrents ismine bakınca insan ciddiye alamıyor ama mükemmel hızları ve arşivi görünce bir suskunluk çöküyor tabi.
    1337x arayüzünü değiştirdikten sonra daha da güzel olan, hani bir kat, btscene olmayan ama yine de iyi olan bir site.
    monova mininova çakması, ama iyi bir taklit.
    yourbittorrent isim konusunda yaratıcılıktan muzdarip, harika bir public site.
    torrentreactor bu günlere gelebileceğini hiç düşünmemiştim açıkçası. bilinmesi elzemdir kanımca.
    torlock zamanında seeder sayısı diğer sitelere göre azdı, o da "no fake" sloganıyla yola çıkmıştı. fake veya virüslü dosya barındırmıyorlardı, bulan kullanıcılara da para -bir kaç cent- ödülü vardı. hala fake bulundurmazlar. (gerçi artık fake ya da virüslü dosya indirebilmek bir başarıdır gözümde ya, neyse)

    private tracker (bu kısım diğer girdimden c/p, sadece bir iki ekleme/çıkartma ile)
    film
    ilk sırada passthepopcorn gelir. 111690 film -torrent değil- barındırır, çıldırırsın. her an artıyor bu sayı. mükemmel de kullanıcıları vardır. ratio sistemi vardır, bununla beraber hem bonus sistemi, hem de kullanıcıları çok cömerttir; forumlar ota boka bonus puan dağıtanlarla doludur. bu sitede ratio sıkıntısı yaşayan, az biraz maldır.
    secret cinema ve karagarga arthouse, obscure tarz filmler için bulunmaz nimettir. ratio sistemi vardır ancak ikisi de düşük ratio sebebiyle kimseyi banlamaz, candır. secret cinema daha rahat takılır, kullanıcıları çok ama çok bilgilidirler.
    gormogon ve iloveclassics nostaljik içerikler barındıran -çoğunlukla sinema- sitelerdir. 1989 yılı sonrası içerikler kesinlikle yasaktır. hd içerik pek bulundurmazlar, geneli kendi ripleri olmak üzere dvdriplerdir; 1.5 gb ve aşağısı takılırlar. sinema yanında radyo programları, diziler, kitaplar da bulmak mümkündür. ratio yaptırımları vardır, bonus sistemleri gayet makul civardadır.
    cinemageddon ve the horror charnel b movie/slasher/gore/trash/horror ve bilimum kalitesiz bok püsür için bulunmaz nimettir. yalan değil, cinemageddon birden kaybolsa, hayatımda büyük bir boşluk açılırdı. türk sineması, özellikle de cüneyt arkın hayranı kullanıcılarıyla olmazsa olmaz bir garip sitedir. ikisi de ratio ve bonus sistemi kullanırlar, bol bol freeleech, halfleech torrente rastlanır.
    asian dvd club ve asiatorrents adı üstünde asya sinemasına dair içerikler barındıran sitelerdir. adc ham dvd/bluray bulundurur sadece ve haftada bir filmi freeleech yapar. yine de takılmak zor değildir. asiatorrents'te ise bol bol freeleech bulunur, ham kaynak zorunlu değildir. adc daha ciddiyken yaptırımlar konusunda, asiatorrents daha çok dünya sikime minare götüme takılır.
    sinema için daha pek çok site olsa da -bahsetmeye değer bir tanesi de cinematik'tir- bunlar kişiyi her türlü götürecektir.

    dizi
    tabi ki akla gelen ilk isim broadcasthenet olur. dünyanın en büyük tv trackeridir, alanında rakipsizdir. ratioless takılır, türk kullanıcı için bulunmaz nimettir. bonus sistemi burada da mevcuttur ama daha çok feature ya da user class almak için kullanılır. spor içerikleri de vardır.
    tv vault ise nostaljik bir tv trackeridir, 5 yıl kuralı vardır burada da -aynı gormogon ve iloveclassics'te olduğu gibi. bol freeleechli, çok kaliteli içerikli, muazzam kullanıcılara sahip harika bir sitedir.
    freshon.tv vardır bir de ama, açıkçası benim pek sevmediğim bir sitedir. belki ratioless btn olduktan sonra hepsi gereksizdir. tvtorrents vardı bir de, eskinin efsanesi, toprağı bol olsun.

    müzik
    what.cd açıkçası anlatılmaz yaşanır. bir albüm orada yoksa, başka hiç bir yerde yoktur. ratio tutturmak biraz zordur ama şurada elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. ratio gereksinimleri vardır, bonus yoktur. yaptırımlarda hem çok kesin hem de serttirler.
    waffles.fm what.cd alternatifi, ama yakınından dahi geçemiyor pek tabi. kullanıcılar çok kibardır, hatta avatarınız ya lezzetli ya da sevimli bir şey olmak zorundadır -hayat toz pembe yani orada. yine de sıradan kullanıcı için bulunmaz nimettir, staff pickler çok kalitelidir. bonus yoktur ama puan birikir, siz de freeleech, halfleech, power search gibisinden ıvır zıvırlar alırsınız.
    libble.me bir waffles bile değildir, ama radyosu ve mixtapeleri ile çok cezbedici bir yanı vardır. ratio yoktur, credit sistemi uygularlar. yine de yabana atılmamalıdırlar, 20593 albüm barındırırlar.
    pedro's btmusic diye bir de sadece flac içerikli -alanında en büyüğü- bir site daha vardır ama türkiye banlıdır.
    mutracker gayet iyi bir site ama benim 3. tercihim bile olmadı hiçbir zaman.

    oyun
    gazellegames.net en iyisi. içerik bolluğu, irc bonusları -havadan 5 gb, freeleechten geçilmemesi alanında tartışmasız en iyisi yapar. internal torrentleri ise tadından yenmez.
    blackcats games ggn yoksa bakındığım yerdir. gerçi böyle söyleyince kötüymüş gibi oluyor ama alakası yok, muhteşem bir sitedir.

    ebook/e-learning
    myanonamouse hem içerik bakımından, hem kullanım kolaylığı, hem de kullanıcı kalitesi bakımından tek geçtiğim, başka bir alternatif ihtiyacında olmadığım site. request kısmı harika çalışır. sheet music denince akla ilk gelendir.
    elbitz.net udemy ve lynda içerikler için birebir.

    hd
    hdwing rakipsiz, ama diğer çin siteleri gibi o da kayboldu.
    bit-hdtv çok geniş içeriğe sahip, bol freeleechli güzel bir site. hdwing yokken kolum kanadım.
    awesome-hd harika ötesi internallere sahip bir site.
    hd-space büyük atılım gerçekleştirdi son 1 yıldır, yine de üst düzey bir site değil.
    pixelhd babalar gibi kaliteli mhd sunumlar yapar. başvuru ile üye olunur.
    hd-torrents.org sevmediğim bir site, ama çok geniş bir arşive ve yüksek hızlara sahiptir.
    beyondhd kaliteli internallere sahip, arşivi çok geniş değil diğerlerine göre ama ratioless bir site.

    general
    filelist rakipsizdir, tek geçerim. hızları, içeriği, bol bol freeleechi olsun; muazzam bir sitedir.
    pretome ratioless takılan bir diğer site. irc bonus sistemi burada da vardır, bir filelist olmasa da iyidir. dehşet bir porno kısmı vardır.
    torrentshack fact tarafından ikinci kez kapatılan -umarım geri gelir- ratioless bir site. çok ama çok kaliteli yöneticilere ve uploaderlere sahipti, yazık oldu.
    gft bu da ratioless bir site. gayet iyi bir sitedir, torrentshack'e güzel bir alternatiftir.
    sceneaccess önceleri "scene rulez" diyorlardı, sonra da p2p'ye de yer verir oldular. harika bir sitedir, archive kısmı adamı delirtir.
    icetorrent yeni ratioless olan, çok süper bir internal gruba sahip tracker.
    iptorrents gibi yöneticileri hıyar olan sitelerle, torrentleech gibisinden ne amaca hizmet ettiği belli olmayan sitelerden uzak durun derim ben sebebi.

    porno
    bootytape anlatılmaz içeriklere sahip bir site, tek geçerim.
    empornium daha çok popüler içerikler için takıldığım, çok geniş bir arşive sahip bir site.
    femdomcult.org adı üstünde domination/fetish sitesi.

    anime
    animetorrents tutunması en basit olan, geniş içerikli bir anime/manga/hentai ya da ilgili içerik trackeri.
    bakabt tutunması animetorrents'e göre daha zor olan, çok güzel bir site.

    e peki nasıl olacak da bir private siteye üye olacağız? üye olmak istediğiniz sitenin başlığını takibe alın, bir hayırsever davetiye paylaşacaktır eminim. ya da üye alımları açık olduğu vakit hunharca kayıt olacaksınız -ama artık üye alımlarını açmaya pek sıcak bakmıyor siteler. hiç olmadı, davetiyesi var gibi gelen kullanıcılara yanaşacaksınız.

    genelde davetiye teklif eden kişi sizden kanıt isteyebilir, bu durumu "ben seedbox, ratio nedir bilirim" ya da "şu sitede üyeyim" demek değil de, belki bir profil linki ya da en olmadı ekran görüntüsü -bunun da temelde "ben şu siteye üyeyim" demekten farkı yok gerçi- göndererek aşarsınız. sizden kanıt isteyen kişinin amacı size götlük yapmak ya da sizi küçümser davranmak değildir; sizi davet eden kişi sizin sorumluluğunuzu da üstleniyordur. yani siz banlanırsanız o kişi de banlanma riski taşır -en kötüsünden davetiye hakları elinde alınır.

    ama siteyi kullanmayacaksanız da davetiye istemeyin -collector olmayın. ben mesela burada çok davetiye dağıttım ama adamlar sadece üye oldukları gün giriş yapmışlar siteye. gerçekten ihtiyacı olan bir kişi kullanabilirdi o siteleri açıkçası.

    siteler arasında da bir hiyerarşi vardır. atıyorum bir iptorrents ya da torrentday ile bir filelist denk değildir. birisi size td davetiyesini hemen verebilir ama filelist'i hem bulmak, hem de karşınızdakini ikna etmek zordur. what.cd başlığına "davetiyesini arıyorum" yazmanızla hiç yazmamanız arasında zerre fark yoktur, kimse öyle bir girdiye geri dönüş yapmaz. yani davetiyeye başvururken neye başvurduğunuza bir bakın ve bir kaç cümleyle de ne için aradığınızı yazın, nerelere üye olduğunuzu ve hangi kanıtları verebileceğinizi yazın. en azından şansınızı arttırırsınız. bir de o siteye ihtiyacınız var mı gerçekten bir bakın. bazen görüyorum, mesela torrentleech sayfasında, adam tl davetiyesine karşılık ipt davetiyesi sunuyor. bir kere ipt hesabın varsa zaten tl'yi ne yapacaksın, ipt her yönden üstün bir sitedir. gibi. ya da ptp'ye karşılık td sunuyor falan.

    güzel bir siteye kapak atarsanız, bu konuda en kolayı secret cinema, gormogon, cinemageddon bir sürü siteye de davetiye bulursunuz zaten. cg'de bunlar önerilirken, sc ve gormogon'da sormanız gerekebilir. ama iyi bir kullanıcı olduğunuzu kanıtladıysanız, hiç dert etmeye bile gerek kalmaz.

    diğer (bu kısım, o bahsettiğim girdiden tamamen c/p)
    buraya da yukarıya eklemeye gerek görmediğim ama bilinmesi gerekli siteleri ekliyorum.
    yify genelde çamur gibi riplere sahip olmakla suçlanan -ki öyle açıkçası- ama boyut/kalite oranıyla gönülleri fetheden, hdd dostu, kota dostu bir film trackeri. neredeyse herkes bilir, pek fazla laf etmeye gerek yok. üyelik, ratio falan istemez.
    publichd çok kral bir hd tracker. bu da yify gibidir.
    demonoid gerçek efsane.
    zamunda geniş içerik, yüksek hız, bol porno, ratio derdi yok. tam sömürmelik.
    arenabg mini zamunda. arada kayboluyor gerçi.
    rutracker ratio derdi yoktur, üyelik istemez ama üye olmadan da arama yapamazsınız. aradığınız her şey mevcuttur. müzik arşivi adama dilini yutturur. gerçek bir paylaşım yuvası. haberi olmayanlar için üzer.

    son olarak, "ben her aradığımı public sitelerde zaten buluyorum" diyorsanız eğer, kendinizi hiç yormayın private bir tane için. yukarıda verdiğim siteleri zaten biliyorsunuzdur, bilmiyorsanız da artık öğrendiniz, onları kullanmaya devam edin. ama private siteler konusunda yazdıklarımı siz de önemsiyorsanız, davetiye aramaya başlayabilirsiniz.

    tl;dr notu: bence private tracker, public trackeri döver.
hesabın var mı? giriş yap