• reno nun en boş paketinde hız sabitleyici varken, passat trendlinede yoktur. 2 yukarıdaki arkadaşın örneklemek istediği aslında budur, yoksa clio passattan iyidir dememiş aq, götünüzden anlamayın.

    ayrıca buzdolabı lakabı hangi markanın lakabıydı?

    tanım: reno nun ürettiği benzinli araç.
  • şöyle yazılanlara bakıyorum da, passat sahiplerini incitmiş olan başlıktır.arkadaşlar sakin olun üzülmeyin, kıyasını yapan arkadaşta farkında passattın daha iyi bir araç olduğunun.burda yazarın anlatmak istediği üst bir segment arabaya verdiğiniz o kadar parayla alamadığını bazı özelliklerin bu araçta mevcut olduğu.önce yazılanı anlayalım lütfen , iki aracıda kullanmış bir user beyanatıdır.(not:passat boş versiyonunu alacağınıza yeni nesil sedan megane full paketi alın(hadi size başka bir kapışma konusu :))
  • arkadaş donanım özelliklerini saymıştır ve haklıdır. performans, vites geçişleri, tork, hızlanma, beygir gücü, yakıt tüketimi vs. konularına girmemiştir.

    ek olarak kia'nın 2015 ve üstü bütün modellerinin en boşu bile clio'da saydığı özelliklere hatta fazlasına sahip.

    not: passat b8
  • 2012 model ilk sahibiyim 65 bin kmde icon paket.araçta mercedesin smartlarına koyduğu 898 cc lik motor var.eski nesil 135 yeni nesil 140 tork sunuyor.bendeki araçtaki çoğu özellik 2019 polo golfü geçtim passatta bulunmuyor.
    katlanır yan ayna
    anahtarsız giriş ve çalıştırma
    start stop
    hız sabitleme ve sınırlama
    eco modu
    yağmur far park sensörü
    4 hoparlör bass reflex müzik sistemi
    navigasyon geri görüş kamerası
    dokunmatik ekran
    otomatk klima
    yükseklik ayarlanabilir kol dayama
    2012 b segmenti bir arabada 16 inch jant
    piano black döşemeler
    4 hava yastığı
    pure vision ön farlar
    daha sayamadığım bir sürü özellik
    eksileri
    trim sesi
  • 1.0 motor araba almak başlığını gördükçe konu ne zaman 898cc'lik 90hp motoru ile clio 0.9 tce'ye gelecek acaba? diye düşündüğüm araç.

    turbo beslemeli 3 silindirlik motoru ile gayet yeterli(hatta çok bile iyi, 1.5dci 90hp otomatik vitesli kardeşinin 12.9, manuel olanın 11.7 saniyelik 0-100 verisi mevcut) performansa sahip araçtır. tek eksiği otomatik şanzıman ile sunulmuyor oluşu ama o da muhtelemen yakıt ve performansı baltalayan bir şanzıman olan edc yüzünden diye tahmin ediyorum.

    manuel vitesiyle birlikte kağıt üzerinde 12.2 saniyelik bir hızlanma verisi ve 5.6/3.9lt'lik tüketim verisi sunuyor.
  • yaklaşık 1 aydır sahip olduğum ilk arabam.
    aldığımdan beri 2 kez uzun yol, kalanı şehir içi olarak 800 km yol yaptım.
    aracı kredi ve hurda teşviği neticesiyle sıfır olarak satın aldım.
    0.9 motor 2012 den beri kullanılan kendini kanıtlamış sorunsuz bir motor ve satışa sunulmadan renault tarafından da 700.000 km testleri yapılmış bir motor. o nedenle aracı deneme sürüşü bile yapmadan sipariş ettim.
    90 beygir olduğundan dolayı çekmeme gitmeme gibi herhangi bir problem yaşamadım. rampalarda bile boğulmaya rastlamadım. ailenin diğer aracı olan 90 beygirlik berlingo ile kıyaslayabilirim ve gidiş konusunda bir fark görmedim tabi ki berlingonun torku daha yüksek olduğundan dolayı ivmelenme konusunda fark hissedilir. 0.9 motor diyip es geçilmemesi gerekir. yakıt konusunda sahibini üzecek bir durum olduğunu düşünmüyorum rodaj döneminde sırf şehir içi tüketim 7 lt/100km. 200 km uzun yol 100 km şehir içi karma tüketim 5.5lt/100 km olarak deneyimledim.
    arabanın sıfır olmasından dolayı bir konfor söz konusu ancak krediyle değil de peşin para ile araba alıyor olsaydım kesinlikle bu arabayı almazdım çünkü 90000 tl bandında 50000-100000 km arasınsa c segmenti bir araba alabilirdim. ancak hiç peşinatsız aldığım için ve joy paketindeki temel donanımlar bana yeterli olduğundan pişmanlık hissetmiyorum.
    arabada 4 adet hava yastığı (euro ncap 5 yıldız), start stop, hız limitleme, hız sabitleme gibi özellikler benim gibi ilk arabasını kullananlar için yeterli olur diye düşünüyorum.
    ayrıca arabada turbo gecikmesi çok az, 2000 devirden sonra araba nereye gideceğini şaşırıyor gibi hissettiriyor. biraz devirli kullanılarak iyi performans alınabilir.

    24k km editi: araçtan memnunum.
  • 2019 model sıfırını kullanıyorum, gayet memnunum.yeni evli çiftler veya üniversite öğrencileri için birebir.az yakıyor, bakım masrafı çıkarmıyor, ufak olduğu için her yere rahat rahat girip çıkabiliyorsunuz.

    almayı düşünen arkadaşlar ulaşabilir.
  • azami torkunu 2500 devirde vermeye başlayan bir motora sahiptir. yeni nesil turbo dizel kullanır gibi veya büyük hacimli turbo benzin kullanır gibi 2000 devrin altında çekmeye çalışmasını beklememek gerekir. izlediğim videolara göre de 5. vites 2500 devri ekonomik hıza ayarlamışlar.

    bu olayın benzerini size şöyle örneklendireyim. zamanında bende megane 2 dizel(azami tork 2000 devir) varken arkadaşımda da clio dizel(azami tork 1750 devir) vardı ve benim arabamı denemek istemişti. baktım 1500 devirde yükleniyor gaza çekmesini bekliyor. iki motor da 1.5 dci diye aynı davranıyor. biri euro3 diğeri euro5, aralarında nesil farkı var. anlattım durumu, pek 2000 devrin altına inme dedim. ama nasıl olur falan dese de deneyince farkı anladı.

    siz de eğer tecrübeli şoförseniz gazın tepkisinden motorun sesinden çekişin yüksek olduğu devirleri anlayabilirsiniz. ya da kolayı var katalog değerlerini okursunuz ona göre davranırsınız.
  • agustos ayinda satin aldigim aracin motoru, su an icin 15250 km yi devirmis bulunmaktayim yakit tuketimi gunun sartlarinda gayet uygun gozukuyor son 1000km nin ortalamasi 5.6 lt/100km genel izlenimlerimi ayrica buradan editleyecegim
  • kutsal bilgi kaynağına bizim de bir katkımız olsun.
    sıfır alıp yaklaşık 2000 km yaptım. önceki aracım 1.2 tsi polo (3-4 ay kullandım) bir önceki aracım ise w211 e kasa mersedes 270cdi.
    yani farklı klasmanda araçlar da kullandığım için şeffaf bir yorum yapabilirim sanırım.
    bu aracı alma sebebim uçuk kaçık absürt ikinci el piyasası, yalan dolan üçkağıt artık gına gelmesiydi. yoksa e kasa mersedesten sonra manuel clio almak da ne bilim ((bkz: swh)

    ses izalasyonu önceki modellere göre daha iyi gibi geldi. polonun kabini daha sessiz diyebilirim rakibinin gerisinde bu konuda. 2020 türkiye'sinde bluethooth'tan muzik dinlemeyi bize bahşeden renoya selamlar olsun. boş paketinde bile hız sabitleyici olması enteresan.
    yakıt konusunda ekonomik mi değil mi tam olarak anlayamadım. 42km ortalama hızda 6.1 litre yakıt tüketimim var şuan. genellikle yoğun trafikte kullanmıyorum. dsg polo daha az yakıt tüketiyordu bundan. ayrıca mersedes ile ortalama tüketimim 7 litreydi. koskoca 2700 motor ile clio arasında sadece 1 litre mi fark olmalıydı ?. 3000 km sonrasında yakıt tüketimi düşer tarzı yorumlar okuyorum bakalım.

    0.9 motor tam olarak çözemedim karakteristiğini. tork eğrisinin dışında bir eğilimde alet. 2000 devir altı çok cansız. 2500 devir civarında canlanıyor. 3000 devir sonrası ise enteresan şekilde atmosferik gibi uzayabiliyor. yüksek devirlerde 3 silindirin tatlı bir sesi var. vites değiştirme uyarılarına uyarsak 60kilometre hızda 5. vitese geçmek gerekiyor.tabi yol şartlarının normal olduğunu varsayalım. eğim yokuş vs olmadan. 5. vitese atınca da 2bin devir altında kalıyor. benim çözemediğim olay tam olarak da bu. 2500 devirde 85kilometre hıza ulaşıyor. şehir dışı 85-90 sonrasında ekonomik bir sürüş gerçekleşmiyor maalesef. bu arada sanırım kronik bir yağ yakma problemi var. ayrıca son yıllarda bu durum araç üreticileri tarafından sanki normalmiş gibi lanse ediliyor. tce yağ yakar, tsi yağ yakar, bmw zaten yağ yakıyor. bunlar bence normal değil. 18 yaşındaki mersedese yağı koyup 10bin kilometre sonra hiç yağ eksiltmeden yağ boşaltınca çok şaşırmıştım. sonrasında yeni nesil küçük hacimli turbolu araçların yağ yakmasının normal olmadığı o an anladım.

    bir satır da klima için. klima açılınca hissedilir derecede performansı etkiliyor. 0.9 küçük motor tamam falan da eh be kardeşim klima nasıl bu kadar etkileyebilir ilginç.

    bazı arkadaşlar yol tutuş falan diyor da bu sınıf için yol tutuş falan konuşmak abes geliyor bana. normal insan gibi süreceksin işte araba ne ki limitleri zorluyorsun ((bkz: swh). yüksek hızlarda araç nasıl tepki verir bilmiyorum zaten herhangi bir surette 130-140 km hızlar üstü bu araç için hiç uygun değil.

    kompak yapısı sebebi ile şehir içi kullanımı pratik. görüş açıları iyi. direksiyon tepkileri yeterli. yokuş kalkış sistemi şöför hatalarını belli bir yere kadar tolore ediyor. yani yeni kullanıcılar için hayat kurtarır.

    frenleri maalesef başarılı bulduğumu söyleyemem. panik frende araç direk kayma eğiliminde ve tedirgin ediyor. polo frenleme konusunda cliodan daha başarılıydı.

    tasarım konusu göreceli ama özellikle aracın ön tasarımını başarılı buluyorum.

    araca hız sabitleyici koyup 2020 yılında arka camları manuel yapmak da ne bilim. o konuda renoya ben de çok kırgınım ((bkz: swh)

    şunu söylemeden geçmeyeyim az daha unutuyordum. şu durum bence renonun büyük bir ayıbıdır. cam açma kapamada yıllardır iki kademe vardır. ya manuel istediğin kadar açar kaparsın veya 1 saniye uzun basarsın komple açarsın veya kapatırsın. bu araçta otomatik uzun kapama veya açma yok. kamil gibi 10 saniye basıyoruz camı komple açmak veya kapatmak için. ayıptır günahtır. şimdiye kadar sahip olduğum marka model farketmeksizin tüm araçlarda bu vardı. arka camları manuel olmasını mesela şöyle anlayabilirim ekonomik araç yapıyorsun maliyetler ön planda ve arka tarafa herhangi bir elektrik kablosu çekmiyorsun eywallah ama şu cam açma zıkkımını koyun be brader bu kadar olamaz. aynı durum ses tuşu için de geçerli. kamil gibi bas tuşa sesi yükseltmek için.

    2. büyük ayıp ise şu:cam kirlendi diyelim aşağı veya yukarı böle kolu ittirirsin tek sefer silme için kol geri yerine gelir adı üstünde tek sefer silme için. bunda bu yok. komple 1. seviyeyi açıyorsun sonra kapatıyorsun falan. tuhaf. bu küçük detaylar aracı konforsuz hale getiriyor.

    mevcut araç piyasasında rakiplerine göre fiyat avantajı ile öne çıkıyor. rakibi polo şuan bile 35-40bin tl daha pahalı. her şeye rağmen ikinci el almak istemeyen düşük bütçeli kullanıcılar için piyasanın en mantıklı araçlarından birisidir.
hesabın var mı? giriş yap