• televizyon denen zımbırtının teknolojisi siyah-beyazdan başladığı ve bir sonraki adımı renkli yayın yapan televizyonlar olduğu için bir dönem renkli televizyon diye bir kavram vardı ancak bu zamanla sadece renkli televizyonların üretilmeye başlanması ve siyah-beyaz televizyonların kullanımdan kalkması ile televizyon dendiğinde renkli televizyon algılanacak biçime dönüşmüştür.

    aynı durum şu an cep telefonu ifadesi içinde geçerli. sadece telefon diyoruz kimse "cep telefonumu şarj ediyorum" demiyor mesela.

    işte renkli televizyonların yeni yaygınlaştığı 80'li yıllarda babam eve bir televizyon almıştı. faturası hala kendisinin el çantasında duruyor hatıra olarak. el yazısıyla rengli televizyon yazmış satıcı. sanki teknolojiyle beraber dil de yeni inşa ediliyor da fonetik, telaffuz falan tam oturmamış gibi. arkadaş tamam teknoloji yeni olabilir de renkli herhangi birşey yazıp okumadın mı o güne kadar?

    o, 10 kanallı kumandasız televizyon benim için hep renkli değil rengli televizyondu.

    bu arada bak aynı yol ayrımı kumanda kelimesi için de geçerli. buna eskiden uzaktan kumanda denirdi. uzaktan ne lan kumanda işte. kendimize eziyet ediyormuşuz. kelime israfı.

    - uzaktan kumandayı gördün mü?
    - gördüm. bayağı uzaktan. mutfaktaydı.
    - git alsana
    - sen al banane ya
hesabın var mı? giriş yap