• sabit kalfagil fotograf mekanigini ve teknolojisini cok iyi bilen ve turkiyede bu konuda uzman olan bir insandır.
    bu bilgisinin derinliginden dolayi taktir edilmeyi hak eder .cektigi fotograflar gunumuz sanat anlayısına gore modası gecmis olarak gorulebilir. bir gunde 1000 fotograf cekmek iddasinda olan bir insan degildir. çektigi fotograflarin ozelligi hic birinde kusur olmamasidir.
  • bir zamanlar istanbul büyüksehir belediyesi imar müdürü olan yüksek mimar , prof . sabit kalfagil marmara ve mimarsinan üniversitelerinde fotograf bölümü ögretim görevlisidir.
  • sabit kalfagil, fotografta bir ekoldür. türkiye de fotograf tekniğini ve mekaniğini bu kadar iyi bilen bir şahıs daha yoktur malesef. fakat kendisinden on kat daha meshur medyatik tipler çoktur... kendisini daha yakından tanımak gerekirse;

    1934'de elazıg'da doğdu. konya lisesi'ni ve itü mimarlık fakültesinden mezun oldu. 1980 yılına kadar istanbul belediyei'nde çalıştı. imar müdürlüğü, başkan danışmanlığı ve başkan yardımcılığı görevlerini yaptı.
    fotografla 1960 yılında hobi düzeyinde başladı. başlangıçta mimarlık ve arkeolojieserlerinin belgelenmesi biçiminde süren çalışmaları giderek anadolu insanı, doğası ve kültürüne tanıklık etme misyonuna dönüştü. pek çok anadolu gezisi yaptı. bu fotograflar birçok ulusal ve uluslar arası, kişisel ve karma sergi de yer aldı, yarışmalarda ödüllendirildi.
    bunlar arasında
    1981 fiap uluslar arası yarışmasında ikincilik
    1983 devlet fotograf yarışmasında birincilik
    1988 d.d.y. fotograf yarışmasında birincilik
    1989 islam konferansı teşkilatı uluslar arası yarışmasında birincilik
    ve daha sayısız birçok fotograf yarışmasında ve uluslararası bianellerde ödüller aldı.
    yurt içinde ve dışında birçok karma sergiye katıldı. 1972 ve 1988'de iki kişisel sergi açtı.
    birçok fotografı turizm bakanlığı yayınlarında ve türkiye afislerinde yer aldı. ulusal ve uluslarası sempozyum ve konferanslara katıldı. bildiriler sundu. birçok yarışmada juri üyelği yaptı.
    1981'de fotograf sanatında kompozisyon adlı öğretici bir kitabı ve 1988'de fatih anıtları adlı bir albümü yayınlandı. halen "gün ışığı kontrolü" adlı bir kitap hazırlamaktadır.
    başlangıçta bir hobi olarak başlayan fotografcılık giderek ikinci bir meslek oldu. şimdi bunu eğitim alanında sürdürüyor. 1978'de o tarihteki güzel sanatlar akademisi fotograf enstitüsü'nün kurucuları arasında yer aldı.
    1989'a kadar "part-time" öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1989'da doçent oldu ve mimar sinan üniversitesi güzel sanatlar fakültesi fotograf bölümünde belgesel fotograf sanat dalı başkanı oldu. 1993'de trt kurumu için kamil fırat ile birlikte "işığın peşinde anadolu" adlı 9 bölümlük bir belgesel hazırladı.
    1998'de marmara üniversitesi güzel sanatlar fakültesi fotograf bölümüne profesör olarak atandı. halen bu bölümde anasanat dalı başkanıdır.
    p.t.f.d (profesyonel tanıtım fotografcıları derneği) ve
    ifsak'ın onur üyesidir.
    kaynak: www.fotograf.net
  • marmara üniversitesinin yanısıra mimar sinan güzel sanatlar üniversitesinde de derslere giren, fotograf eleştirirken gayet acımasız olan (ki eskiler çok kişiyi ağlatmıştır diyor, şimdilerde yumuşamış), iyi konu yoktur iyi fotograf vardır görüşünü savunan, en saçma soruları bile cevaplamaya dikkat eden, bilgi dağarcığına saygı duyduğumuz fotografçı
  • 03aralik2005 tarihinde(yani dun) istanbul beyoglu fotografevinde sergi acilisi yapilan fotografcidir.
    sergide turkiye nin cesitli bolgelerinde cekilmis fotograflar gorulebilir.
  • seminerlerinde tonton amca edasıyla konuşan ve engin bilgisini paylaşma miktarı hiç yetmiyormuşçasına konuşmayı seven profesör ve sanatçı. kendisiyle en temel sanatsal öğelerden tutun da en karmaşık fotografik bakışlara kadar her türlü konuda konuşabilirsiniz. sanki her konuda fikir beyan edebilecekmiş gibi bir tavrı vardır. bu tavrı sayesinde söylediklerini sorgulamak pek gelmez içinizden. benzerleri için;

    (bkz: ilhan talınlı)
    (bkz: derin orhon)
  • kadrajlarında kompozisyonun bütünlüğüne uymayan bir toz tanesi bile bulunamayacak fotoğraf üstadı.
  • 1934’de elazığ’da doğdu. konya lisesi’ni bitirdikten sonra 1959 yılında istanbul teknik üniversitesi mimarlık fakültesi’nden y. müh. mimar olarak mezun oldu. 1980 yılına kadar istanbul büyükşehir belediyesi’nde imar müdürlüğü, başkan danışmanlığı ve fatih belediyesi başkan yardımcılığı görevlerini yaptı.

    başlangıçta mimarlık ve arkeoloji eserlerinin belgelenmesi biçiminde süren çalışmaları giderek anadolu insanı, doğası ve kültürüne tanıklık etme misyonuna dönüştü. pek çok anadolu gezisi yaptı. bu fotoğrafları birçok ulusal ve uluslar arası, kişisel ve karma sergide yer aldı, yarışmalarda ödüllendirildi.

    1972, 1988 ve 2005 yıllarında üç kişisel sergi açtı.birçok fotoğrafı turizm bakanlığı yayınlarında ve türkiye afişlerinde yer aldı. ulusal ve uluslar arası sempozyum ve konferanslara katıldı. bildiriler sundu, bilirkişilik yaptı. birçok yarışmada jüri üyesi oldu. 1993’tde trt kurumu için “işığın peşinde anadolu” adlı dokuz bölümlük bir belgesel hazırladı.

    1981’de “fotoğraf sanatında kompozisyon” adlı öğretici bir kitabı, 1988’de “fatih anıtları” adlı bir albümü, 2002 yılında kültür bakanlığı’nca “türkiye’nin üzerindeki işık” adlı bir kitabı, 2004 yılında “türk fotoğrafçıları kütüphanesi” adlı diziden bir albümü, 2005 yılında “1960’lı 1970’li yıllar” retrospertif fotoğraf sergisinin albümü yayınlandı.

    1978’de güzel sanatlar akademisi fotoğraf enstitüsü’nün kurucuları arasında yer aldı ve aynı kurumda 1989 yılında doçent oldu. mimar sinan üniversitesi güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü’nde belgesel fotoğraf sanat dalı başkanlığı yaptı.

    1998’de marmara üniversitesi güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü’ne profesör olarak atandı. bir süre bu bölümde ana sanat dalı başkanlığı yaptı. 2001 yılında emekliye ayrıldı.

    halen marmara üniversitesi ve mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi’nde ders veriyor ve fotoğraf dergisi’nde yazıları yayımlanıyor. profesyonel tanıtım fotoğrafçıları derneği ptfd ve istanbul sinema amatörleri klubü ifsak’ın onur üyesidir.

    kompozisyon isimli kitabının arka kapağından alıntıdır.
  • portfolyolarından örnekler için:

    http://www.fotograf.net/sabitkalfagil/
  • tek bir çiçekle bahar gelmez lafıyla ödev gösterimlerinde ter döktüren, sık sık bu fotografı duvarına asar mısın diyen hocamız.
hesabın var mı? giriş yap