• günümüzde kullandığımız teknolojilerin tamamına yakınının kaynağı olan nazilerin ikinci dünya savaşındaki ürettiği teknolojilerle sovyetlerin özellikle soğuk savaş döneminde ürettiği teknolojilerin karşılaştırılması..
  • ona nazi değil alman mühendisliği diyelim bence. almanlar ve mühendislik söz konusu olunca zaten tartışma otomatikman bitmesi gerekir.

    edit: başlığin en beğenilen entry'sini yazan "2. dünya savaşinda sovyet muhendisliği diye bir sey yoktu" demis. t-34 leri ne yapacaz peki götümüze mi sokacaz?

    edit2: daha yazdığım şeyi dahi anlayamayan ama mesaj kutumda bana "boş yapma, ben savaş çevirmeniyim" falan yazan başlığın en beğenilen entry sahibi cahil arkadaşa sesleniyorum.

    kendisi bana dedi ki, (ilk kendisi dm attı yani) "alman değil, tam da nazi diyelim, bu harikaları nazi dönemindeki 'aydınlar' yarattı. hatta diyor ki, "o zaman sovyet deme rus de."

    1. başlığı ben açmadım. ben açsam alman vs rus derdim.
    2. ben zaten almanların muhendislik konusunda üstün olduklarını kabul etmişim. tartışmaya dahi gerek yok demişim. 3. şu an sanayi veya mühendislik anlamında olumlu gelişmeler olsa buna "akp mühendisliği" mi diyeceğiz? dönemsel siyasi konjonktörü sen nasıl komple nazilere mal edebiliyorsun hayirdır. ulan alman demek zaten disiplin, çalışma, sanayi, mühendislik vs demek. sikmişim hitleri.

    ayrıca kursk savaşında o hantal tigerları inim inim inleten efsane t-34 leri üreten bir ulus icin de "yha 2. dunya savasında sovyet muhendisligi diye bir sey yoktu" yazmış bir yazardan bahsediyoruz.

    lan neyse ben bir sey demiyorum.
  • savunma stratejisi vs saldırı stratejisi
  • sovyet mühendisliğinin temeline bakarsanız alman mühendisliğini görürsünüz. sovyetler, berlin kapılarına ulaşamasaydı, bugün böyle bir karşılaştırma yapmak anlamsız olacaktı. sonuç olarak tabiki alman mühendisliğinin alacağı karşılaştırmadır.
  • nazi mühendisliğinin açık ara alacağı karşılaşma..
  • sovyetler nicelikte öne geçerek savaşı kazanmıştı.
  • naziler gereksiz yere karmaşık onarımı ve üretimi zor savaş araçları tasarlarken, sovvet mühendisleri hızlı üretilen, basit tasarımlara gitmiştir. tiger'lar ve panther tankları göz kamaştırıcıdır ama, her arazi ve köprüden geçemezken, t-34'ler rusyanın bataklıklarından bile ilerleyebilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • yukarıdaki yazarın tespitine sonuna kadar katılıyorum.

    2. dünya savaşında nazi almanyasının dağılmasıyla, en önemli bilim insanları abd ve sovyetler arasında paylaşıldı. iki süper gücün 20. yüzyılın ikinci yarısındaki bilimsel atılımlarında alman bilim insanlarının etkisi bilinen bir gerçek.

    aynı zamanda mühendisliğin almanların genlerine işlemiş bir olgu olduğunu rusya ve almanya’nın teknolojideki bugünkü durumlarını karşılaştırarak da fikir sahibi olabilirsiniz.
  • nazi mühendisliğinin dönemine göre rakibi yoktur. şimdi diyecekler ki sovyetler uzaya çıkti bla bla. çaldıkları alman teknolojisi sayesinde uzaya çıkmış olmasınlar? aynısı amerika için de geçerlidir, nasa'nın temelini yine alman mühendisliği oluşturmuştur. zaten dönemine göre yaptıkları icatlarla rakipsiz olduklarını kanıtlamışlardır. şu an tek tek sayamam, biraz 2. dünya savaşı bilgisi olan bilir zaten, bilmeyen de araştırsın zor değil. eğer ki naziler o savaşı kaybetmeseydi bugun teknolojik olarak dünya'nın çok daha üst seviyede olacağından eminim, hatta almanya çoktan başka gezegende yaşam oluşturmuş bile olabilirdi. ama sadece almanların hakimiyeti altında olacak olan bir dunya bizim için pek tozpembe olmazdı.
    edit: randomlar kaldırıldı
  • sovyet mühendisliği basit ve dandiktir direkt ihtiyaca göre tasarlanır alman mühendisliği adını dünyaya nam salmış kalite ve sağlamlıktadır
hesabın var mı? giriş yap