• mutlak olanın varlığının tespitinde ''error'' hadisesi!

    insan kendi yokluğunu anlamlandıramaz tanrının varlığını değil.
    herşeyi çepeçevre kuşatmış olan gerçek varlığın sahibi sayesinde akıl giydirilmiş yokluklarız.

    insan yokluğunu keşfettiği anda o bilinir olur.
  • şüphe etmek, özellikle kendi inancının kesinliğinden emin olamamak, bildiğim kadarıyla, ne anaakım kitabi islama ne de onun tasavvufi geleneğine göre münafıklık değil. insanın bir şeyi kesin olarak bildiğini düşünmesi, kendinden emin olması bilakis kibir bile olabilir. insanın kendi inancından, samimiyetinden şüphe etmesi olması gereken bir tevazunun sonucudur. ben bu toplum, aile, hatta mahalle veya dönemde doğduğum için mi böyle inanıyorum yoksa başka türlü bir hayat içinde doğmuş olsam farklı biri olur muydum sorgulaması da öyle... vs.vs.
  • tanrının varlığından emin olursan psikolojin bunu kaldırmaz. o yüzden hep az bir miktar şüphe lazımdır.
  • algı ve bilinç düzeyinin onu anlamasına imkan yok zaten. o yüzden akil değil nakil dinleri bunlar. özünü açıp, bilincini örtüp, ruhunun tekmaülü için zen'e gel mübarek. aslında çoğu aynı kapıya çıkıyor. ancak özünü unutup şekilciliğe ve çıkarcılığa boğuldu çoğu öğreti. yoksa zikir ile meditasyon arasında totalde bir fark yok.
  • inanmak ve iman etmek kelimeleri bu durumlarda özellikle kullanılır. inanç bir şeyler hususunda ne kadar şüphe olsa da güvenme ve aksi olması durumuna ihtimal versek dahi buna hayatımızda yer vermeme durumudur. bilmek gibi kesin ve keskin değildir bu sebeple de değerlidir. her şeye rağmen bir kişiye inanırsanız bu o kişiye olan bağlılığınızı ve sevginizi gösterir. zaten allah’ın varlığı kesin olsa imtihanın bir anlamı kalmazdı.

    fizik bölümü okumuş ve bir çok farklı alandan ders almış birisi olarak açıkça belirteyim, ateistleri ve neden inanmadıklarını hakkınca anlayabilen bir insanım fakat buna rağmen inanmayı seçiyorum ve yaratıcıya güveniyorum. ayrıca şüphe iyidir, sizi din istismarcılarından korumak adına ilk adımdır. ikinci adım ise şüphelerinizin üzerine araştırma yapmak, doğru ve mantıklı kaynaklarla dinin özüne inmektir.
  • tanrı var ise bile bu etrafımdaki dayatmalardan ve müslüman müsvettelerinden ötürü inanmayacağım
hesabın var mı? giriş yap