• şu yaşadığımız günlerde gazetelerimizde popüler kültür, lifestyle, gündelik hayat, medya eleştirisi, film kritiği, albüm değerlendirmesi ve toplum üzerindeki etkileri üzerine ne laflar sarf edilip, ne sözler söyleniyorsa, murat belge'nin bu kitabı tüm bu sözlerin incilidir. 20, hatta 30 sene önce yazdiklerinin bugun nasil gecerli oldugunu okurken saskinlikla izlersiniz. soz gelimi, dun gunes gazetesi icin soylediklerinin bugun herhangi bir yeni gazete icin nasil yeniden soylenecegini okur ve "helal" dersiniz.
    aglayan cocuk posterinin dekonstruksiyonu da bu kitapta mevcuttur.
  • dönemi için son derece güzel gözlemlerin olduğu, gündelik hayatın, hayat üzerine düşünmenin- yazmanın esamesinin okunmadığı zamanlarda gündelik hayata dair bir bakış geliştirilmiş nezih, enfes bir kitaptır.

    tek bir alıntı, kitaptaki dilin güzelliğini, kitabın iddiası olan "sosyalist denemeciliğin" basit bir örneği olarak temsili olabilir:

    "arabeskin öyküsü

    ...gerçekten de bu taşıtlar bu müziği yayan seyyar müzik salonları oldular. sanki müziğin ritmi, arabanın yolda gidişinin salıntısına uymuştu...

    ama yalnız minibüsle, otobüsle açıklanmaz arabeski dinleyenler. "bir teselli ver" plağı yarım milyon sattı. yarım milyon minibüs yoktu oysa. öyleyse "minibüs müziği" adını, o sıralar bu müzikle yalnız taşıtlarda karşılaşanlar verdi. evlerdeki pikapları görseler, dinleseler, belki de "gecekondu müziği" diyeceklerdi. çünkü orada tutundu "arabesk". şehire gecekonduyu bağlayan minibüste çalınması bundan doğaldı..."

    edit: kitap derlemedir, yazılar dönemin yazılarıdır; karıştırmayalım.
  • kişisel bir rönesans deneyimi yaşatan murat belge eseri.

    (bkz: falınızda rönesans var)
  • murat belgenin farklı ama birbiriyle kesişen konular hakkında yazdığı yazıların derlendiği bir kitap. kitap içerisindeki başlıklar ana hatlarıyla şöyledir:
    kültür
    entelektüel mekanlar
    çağdaş mitler
    tarih ve zaman
    müzik arabesk fotoroman
    gündelik hayat magazin söylemler
hesabın var mı? giriş yap