• kardesleriyle beraber dev ymir'i oldurerek lesnden uzayi yaratan; insanlara dusunce ve hareketi vermis olan; isminin anlami "istek" olan tanri. "tanrica istek, gel senle yorungemizde donek" deyu manisi vardir.
  • (bkz: vili ve odin)
  • iskandinav mitolojisine göre, odin and ve'nin kardeşi, kosmos ve ilk insanların yaratılışının sorumlusu olan tanrı.
    http://thenorsegods.com/vili/
  • "vili, vili, vili" kullanımı genelde çok sevinme,
    "viliiiiiiiiii" kullanımı genelde çok şaşırma durumunda kullanılan yöresel ünlem.
  • iskandinav mitolojisinde vili, buri’nin oğlu bor ile buz devi bestla’nın oğludur ve en büyük tanrı odin’in kardeşidir. kardeşleriyle beraber dev ymir’i öldürerek leşinden uzayı yarattı. insanlara düşünce ve hareketi verdi.
    efsaneye göre; her şey tüm insanlık ve bizim bildiğimiz manadaki varoluş bir cinayetle başladı. en büyük tanrı odin ve kardeşleri vili ile ve ilk varlık ymir’i öldürdüğünde başladı. bu cinayetin sebeplerini hiçbir saga anlatmaz. ymir’in vücudu dünyanın topraklarına vücudundaki su denizlere ve vücudundaki kan kaynayan lavlara dönüştü. dünya artık oluşmuştu. bu oluşumu odin doğduğu günden beri biliyordu. bu kaçınılmaz olandı. sıra devlere geldi. odin ve kardeşleri tüm devleri öldürmek için yola koyulmuşlardı. sadece bergelmir ve ailesi bu katliamdan kurtulabilmişti. kaçmışlar ve saklanmışlardı. bundan sonra kendilerini ve çocuklarını intikam hırsı ile büyüttüler. bir gün gelecek intikamlarını alacaklardı. bunu odin’de biliyordu…
hesabın var mı? giriş yap