• benzer bir şekilde burada da bildirilmiş olan durum.
  • yavuz selim'e kadarki anadolu'da kurulan türk devletlerinde iran-şii kültürü hakim olduğundan başarılı olacağını düşünmediğim tim.

    anadolu'da pers kültürünün yok edilmesi çaldıran savaşı öncesi ve sonrasındaki katliamlarla olmuştur. örneğin doğu anadolu'daki türklerin çoğu tebriz ve horasan'dan göç etmiştir. ezici bir çoğunluk kılıç zoruyla kızılbaşlıktan döndürülüp sunni edilmiştir. nitekim yavuz'un savaştığı iran şahı ismail(şahatay, şah hatayi) de şii türktür.

    kaldı ki bugünkü iran nüfusunun yüzde 30'u azeridir. birbirine çok yakın iki kültürdür bahis konusu olan.
  • selçuklu ve anadolu selçuklu devletlerinin ikide bir çıkan türkmen isyanlarını şiddetle bastırdığını düşünürsek iranlı arkadaşlar çok da haksız sayılmaz. ahalisi türk, saray çevresi genelde iran'lı bir devlet var ortada. sultanlar zaman zaman türkmenlere de yakınlaşmış tabi ama moğol yalakası ve türkmen düşmanı sultanlar da çokça gelmiş. idari kadro, bürokrasi dili falan hep fars tabi.

    böyle salakça kavga edilecek bir mevzu değil, kaynağıyla ortaya koyup istişare edilebilir tabi.
  • ha yani bir grup kafatasçı türk şövenizmi yapıyor diye fars şövenizmine göz yumacağız?
  • ben tarihçi değilim diye itirafta bulunup, turkish olarak çevirdimle övünen bir insanın megalo ideası. he canım he seninki değil onlarınki şovenizm.

    sakin ol ve o ortaokul tarih kitabını yere bırak.
  • aramızda bu kadar ver kurtulcu varken, savaş zor iş. insanlar kendi milliyetlerinden, tarihlerinden utanır olmuşlar. bizimki garanti yalandır pozisyonuna geçmişler. kendilerinin tarih bilgisi olsa, kanıt ortaya koyup, iranlılar haklı falan deseler o da yok, sadece bizimki yanlış diyorlar.
  • "osmanlıca, osmanlıca" diye feryat edilen dilin, o yere göğe sığdırılamayan divan edebiyatı geleneğinin altyapısı nereden geliyor diye bir düşünülmeden yapılmaması gereken hareketler bunlar. üzülürsünüz.

    olm ben seviyom iran övmeyi :)
  • her şii'ye iranlı diyen gerizekalıları görmemizi sağlamıştır. bu mantıkla bütün sunni'lere de arap diyebiliriz hadi bakalım.. adamlar yüzlerce yıllık türk imparatorluğu olan safevileri dahi iranlı olarak tanımlamış hadi oradan. sözde pers olarak nitelendirilen kişileri gördükten sonra bayağı bir güldüm.
    lakin sayfada yazılmamış pek çok ünlü şahsiyet var ben buradan yazayım irancı arkadaşlar ekleme yapsın. taçsız kral pele, backenbauer, kaleci mayer, nadia komanaçi, brigitte bardot ve fenerbahçeli cemil'de iran kültüründe yetişmiş insanlardır. onları da çok rahat iranlı olarak nitelendirebiliriz.
    büyük pers medeniyeti: http://iranpoliticsclub.net/…nny iranian bikers.jpg
  • şimdi baktım sayfalara, sonra burda yazılanlara, herkesler iranlı ile iranic'i birbirine karıştırmış.

    bakınız bakalım sayfanın üstünde ne yazıyor, "this article is about the ethno-linguistic group. for the peoples of ıran, see demographics of ıran".

    yanisi durum şu, nasıl ki turkish ile turkic aynı şey değil, bunlar da aynı değil. öyle hemen bakınız elalem şovenistlik yapıyor, hadi yardım edin de en şovenis kimmiş görsünler yaklaşımı hoş değil, ı ıh sevmedim.
    eyyorlamam bu kadar
  • gerekirse kendi wikimizi kurarız

    geyik bir yana önemli bir mevzu. bütün dünya buradan bilgi elde ediyor. bir nevi enformasyon savaşı bu.
    işinde uzman arkadaşlar ilgilenirse milletine hizmet etmiş olur.
hesabın var mı? giriş yap