• abwehr'in yani alman cia'sinin basi.1887-1945 arasinda yasamistir,adolf hitler tarafindan kursuna dizdirilmistir.sebebi de savasi bitirme cabalari ve gizliden gizliye baris saglama istegiydi.hatta fasist ispanya'ya bile almanya'nin yaninda savasa girmemesini soyleyecek kadar ileri gitmistir.abwehr şefliği konusundaki karnesi biraz karışıktır; "masterchef" gibi niteleyeni de vardır, aksi yönde yaklaşanı da.bilinene gore yazin bile usuyen zayif bedenli bir kisiymis.
  • 1938-1944 yılları arasında abwehrin başında bulunmuştur ancak 1944 de hitlere yapılan suikaste karıştığına hükmeden hitler canaris'i kurşuna dizdirmiştir.
  • savaş boyunca düşman devletlere sık sık bilgi sızdırarak savaşın gidişatının değişmesinde büyük rol oynamış istihbaratçı.
  • wilhelm franz canaris (1 ocak 1887 – 9 nisan 1945) alman amiral ve alman ordu haberalma teşkilatı abwehr’in başkanlığını 1935 den 1944 e kadar yapan adam.

    canaris dortmund yakınlarında aplerbeck de doğdu. zengin sanayici carl canaris ile karısı auguste’nin oğluydu. 1938’e kadar canaris ailesinin köklerinin yunan amirali ve politikacısı konstantin kanaris’ten geldiğine inanıyordu. donanmaya girmesine de bu inanç neden olmuştu. ancak 1938 de, ailesinin kuzey italya’dan geldiğini ve 17.yüzyıldan beri almanya’da yaşadığını ortaya çıkardı. büyükbabası katoliklikten lutheran mezhebine geçmişti.
    1905 de, 17 yaşındayken, alman donanmasına katıldı . 1. dünya savaşının patlamasıyla sms dresden gemisinde istihbarat subayı olarak görev yaptı.

    bu gemi falkland adaları savaşında ingilizlerden kurtulmayı başaran tek gemiydi. ancak cumberland körfezine demirlediklerinde, ingilizler tarafından tuzağa düşürülüp, gemiyi terketmeye zorlandılar. mürettabatın çoğu şili de esir olarak kaldı. canaris ağustos 1915 de kaçmayı başardı. iyi ispanyolcasının ve bazı alman tüccarların yardımıyla almanya’ya döndü.

    hemen haberalma görevi ile ispanya’ya gönderildi, orada ingilizlerin suikast girişimlerinden kurtuldu. aktif göreve dönerek savaşı akdenizde bir u-bot’un komutanı olarak bitirdi.

    ingiliz gizli servisi mi6’nın en önemli düşmanlar listesinde ilk sıralardaydı artık. iki ülke arasındaki rekabete rağmen, geleneksel olarak canaris ingiliz donanmasına saygı duyuyordu.

    1919 da erika waag ile evlendi eva and brigitte isminde iki kızları oldu.

    canaris savaştan sonra orduda kaldı. önce freikorps da sonra da reichsmarine’in bir üyesi olarak çalıştı. 1931 de yüzbaşı rütbesine yükseltildi., savaş gemisi schlesien’in kumanda subayı oldu. aynı zamanlarda haberalma görevini de yürüttü. bu dönemde yüksek rütbeli subaylarla, politikacılarla ve sanayicilerle almanya’nın politik istikrarı için çalıştı.

    freikorps döneminden almanya’nın sol liderlerine yapılan suikastlardan sorumlu tutulan kişileri iyi tanıyordu. kendisi bile bu konuda suçlanmış (örneğin rosa luxembourg olayı) fakat sonra beraat etmişti. 1930-33 yıllarında canaris, parti üyesi olmamasına rağmen, nazi parti liderlerine paralel bir dönem yaşadı.dolaylı olarak nazi örgütünün bir parçası olan güçleri destekledi.

    adolf hitler in iktidara gelmesinden sonra, 1935’ te canaris abwehr in başına getirildi.
    aynı yıl amiral rütbesine yükseltildi. 1935-36 da ispanya’da alman casusluk şebekesini kurdu. mükemmel ispanyolcası onu bu iş için biçilmiş kaftan yapıyordu. ispanya iç savaşında almanya’nın franco’ya destek olmasında başrolü oynadı.

    1937 de hala hitler’i komünizme karşı tek çözüm ve alman ulusunun yeniden dirilmesi için tek umut olarak görüyordu.

    1938 de ise, hitler’in politikalarının yıkımdan başka bir şey getirmeyeceğini anladı ve gizlice rejim aleyhine çalışmaya başladı. karakteri, naziler gibi gangsterliğe müsait değildi.

    hitler'in çekoslovakya’yı yutmasını engellemeye çalıştı. franco’ya almanlara cebeli tarık’ın kontrolünü vermemesini tavsiye etti.

    1938 ve 1939 da hitler’e karşı düzenlenmesi planlanan başarısız suikastlarin içinde oldu. en cüretkar denemesi ise ewald von kleist-schmenzin ile birlikte planladığı, hitler ve tüm nazi parti üyelerinin avusturyanın işgalinden önce yakalanıp yokedilmesi girişimidir.

    bu dönemde von kleist ingiltereyi gizlice ziyaret etmiş ve durumu mi6 yetkilileri ve politikacılarla görüşmüştür. bu görüşmelerde canarisin adı nazi karşıtı girişimi yöneten kişi olarak gündeme gelmiştir.

    ingiliz başbakanı chamberlain’in hitler’e savaş açma yerine politikayı tercih etmesi canarisi hayal kırıklığına uğrattı. hitler’e karşı bir hareket için daha uygun bir zaman beklemeye karar verdi. ancak mi6 nın canaris ile teması hiç kesmediği bilinmektedir.

    winston churchill in iktidara gelmesi canarisin umutlarını yeniledi.

    bu arada reinhard heydrich canarisin baş rakibi olmuştu., heydrich kontrol edilebilir bir abwehr istiyordu ve canaris’i yakından takibe başladı. canaris istemeyerek heydrich’in yanında oldu ama tek amacı abwehr’i büyütmek ve kontrol altında tutmaktı.

    savaşın başlamasından sonra canaris defalarca cepheyi ziyaret etti ve ss ler tarafından işlenen savaş suçlarına tanıklık etti. ayrıca abwehr ajanlarından toplu cinayetler ile ilgili haberler geliyordu. bu bilgileri elinden geldiğince mi6 ya iletti.

    bu olayların şokuyla, canaris hitler rejimini devirmek için daha sıkı çalışmaya ve daha fazla risk almaya başladı. etrafında kendisi gibi düşünenlerle bir oluşum meydana getirdi. fakat bunların çoğu hitler’e karşı 20 temmuz suikast girişiminden sonra idam edildi. bu dönemde ingiliz istihbaratıyla ilişkileri devam ediyordu. mi6 nın başı , stewart menzies, canaris’in cesaretini savaştan sonra övmüştür. canarisi hiç bir zaman sevmeyen heydrich ve himmler canaris’in operation barbarossa ile ilgili dosyalarını araştırmış ve canaris ile ingilizler arasında bir ilişki olduğu sonucuna varmışlardı.

    canaris ispanya’yı sık sık ziyaret ediyor ve orada ingiliz ajanları ile buluşuyordu. 1944 de müttefik ajanları ile fransa’da gizlice buluşup, ülkesi tamamıyla yıkılmadan savaşa son vermenin çarelerini aradı.

    heydrich'in prag daki görevi sırasında ciddi bir olay onu ve canarisi karşı karşıya getirmişti.
    paul thümmel isimli bir ingiliz ajanı heydrich tarafından tutuklandı ama canaris devreye girip onun bir çift taraflı ajan olduğunu söyleyerek kurtardı.

    canaris ayrıca aralarında yahudilerin de olduğu yüzlerce kişiyi nazi idam mangalarının önünden kurtarmış bir kişidir.

    himmlerin ısrarlı girişimleri ile hitler canarisi abwehrin başından aldı. abwehrin başkanlığına walter schellenberg getirildi ve örgüt sd ye bağlandı.

    canaris flossenbürg toplama kampında 9 nisan 1945 de asıldı. idamın piyano teliyle gerçekleştirildiği söylenir.

    kaynak : www.wikipedia.org
  • - hitler ile franco'nun gerilimli ilişkisinin gölgesinde ispanya'da görev aldı.
    - bu gergin ilişkinin kopma noktasına kadar geldiği 1943 senesinde hitler ispanya işgaline karar vermişken soğuk kanlı bir şekilde "eğer işgali gerçekleştirirsek savaşın ortasında bir de ispanya'yı beslemek zorunda kalacağız. bu bizim için iyi olmayacaktır" diyerek işgali önlemiştir.
    - idam edilmesi 20 temmuz suikastinden çok sonra savaşın sonuna doğrudur. hitlerin etrafı tarafından zaten sevilmeyen biri olduğu için onların telkinleri yüzünden -aslında toplama kampında tutulmaya devam edilecekken- hitler tarafından idamına karar verilir.
  • koskoca ww2 boyunca alman istihbarat servisi abwehr in basinda bulunan ancak nazi karsiti olarak ingilizlere bilgi sizdiran ve hitlere karsi gerceklestirilen bir cok suikast girisiminin de icinde olan amiral.

    1944 te 20 temmuz olayindan sonra gorevden alinmis ve hitler bu herife o kadar sinirlenmis ki toplama kampina gondermis. sereflice olmesine de izin vermemis. 1945 nisaninda savasin bitmesine gunler kala bir mezbahada etlerin asıldığı cengellere asilip piyano teliyle boguldugu soylenir. artik hitler herife nasil bir ofke duyuyorsa.

    ancak koca savas boyunca istihbaratin basi olarak kalip nerdeyse savas bitinceye kadar da ifsa olmamak buyuk basari tabi. dusunsenize yunanistanla savastayiz ama bizim mit baskani yunanistana bilgi sizdiriyor gercekten cok enteresan.
hesabın var mı? giriş yap