• doların yeni rayına oturup bi' 2 sene böyle gitmesi hadisesi.
  • cari açığı hayvani boyuta ulaşan bir ekonomi için olumlu gelişme. enflasyonist etkisi bir dönem gözükecek olmakla beraber ihracat ithalat dengesine olumlu yansıyacağı için dış ticaret dengesine yardımcı olacaktır. elbette ki ihracatın büyük kısmı euro ithalatın büyük kısmı dolar olan türkiye için doların değerlenirken euro'nun da aynı oranda değerlenmeyip paritenin düşmesi bizim açımızdan olumsuz. özetle doların yükselmesi ekonominin global ve lokal ekonomik verilere piyasanın cevabıdır. hemen kriz tellallığının lüzumu yok.
  • eğer olursa, ihracatcıların gerçekçeşen hayali olur.
  • dolar iki lira olunca ithal olan ürünlerin fiyatı otomatik artar , ihracat artacağı için yerli mal stoğu azalır bu sefer yerli malın fiyatı artar. olan eninde sonunda halka olur.
  • cari açık hayvani boyutlarda olsa da ekonomiye zararı daha çoktur. kriz göstergesi olmasa da şöyle bir sorun yaratmaktadır. türkiye yapısı itibari ile büyümek zorunda olan bir ülkedir. yani avrupa gibi 2 yıl %1 ve 1'in altında bir büyüme bizim ebemize atlar. bu nedenle ara mal ve yatırım malları ithalatında meydana gelecek daralmalar ciddi boyutlara ulaşabilecektir. olumlu etkileri olacağı da göz ardı edilmemekle beraber buzlanmış yolda yürümekle eş değerdir. iyi kayabilirseniz sizi hedefinize daha hızlı ulaştırır. yok beceremezseniz kıçı başı yamultursunuz.
  • (bkz: #25596215)
  • yunan referandumunda hayirin cikacagi hafta gerceklesecektir. o da zirve zaten, daha fazlasina da tcmb izin vermez.

    edit; muhtemel referandum gunu tam bir ay sonra 4 aralikta olacakmis. hazir 1.75ken alin biraz, aylik yuzde 15 kadar net gelir getirecektir.
  • pek çok ekonomiste göre zaten şu an olması gerekendir. tl'nin aşırı değerli olduğunu söyleyip duruyorlar.

    şu an hükümetin en acil konularının başında cari açık geliyor. bunun da en kolay çözümü doları tl karşısında değerlendirip (ithal malların maliyetini artırıp) ithalatı kısmak ve aynı yolla ihracatı dolar olarak değilse bile tl bazında artırmaktır.

    zaten aynı çevreler tcmb'nin doların değer artışına müdahele edecek rezervi olmadığını da söylüyorlar. şöyle ki, gerçek rezerv hesaplanırken ülkenin kısa vadeli borçları da hesaba katılırmıiş. ve bunu türkiye'de yaptığınızda merkez bankasının elinde öyle pek bir rezerv olmadığı ortaya çıkıyormuş.

    sonuç olarak, beklenen ve olması gereken olduğu söylenip duruyor. bunu bir gurur meselesi görmemek lazım. ekonomiye artıları da var eksileri de.
  • bir şeyi almaya heveslenip, fiyatını öğrenince almaktan vazgeçildiği o aralığı daha kısa tutacak olması açısından faydalı olabilir. şimdi geçen bir şey gördüm, hoşuma da gitti. [burada heveslenmeye başladık] baktım ederi 40 dolarmış. dolar kaç lira oldu ki diye düşünürken, imkb'nin sitesine girdip baktım. 1 dolar 1.8416 tl gösteriyor. [buna döviz kuru deniliyor. biraz ekonomi bilgisi katayım da tikican havası oluşmasın] bir şeyi alırken kuruşuna kadar öğrenmek istiyor insan, haliyle kafadan çarpamıyorsun. açtım hesap makinesini. çarptım ikisini 73.6 lira ediyormuş, öğrendim. [burada fiyatını öğrenip vazgeçiyorum] işte bak kaç dakika boşu boşuna heves yaşadık. oysa 1 dolar 2 lira olsa, 40 dolardan 80 lira yapar der hemen vazgeçerdim. hoş gönül istiyor 1 dolar 1 lira olsun ama sadece istemekle düşmüyor gavurun parası.
  • eger gerceklesirse annemle babamin bana tum maddi destegini iyice azaltip, "zaten sen orda para kazaniyosun, bak dolar cok pahali burda, zarara gireriz" demesine neden olacak gelisme. zaten 1.84 ne amk, ben universiteye basladigimda 1.50 tl'ydi, biseyin fiyatini gordugum zaman hemen yarisini ustune ekleyiverirdim al sana tl fiyati. hani tamam 1 dolar 1 tl olsun da demiyorum ama 1.50 tl'ye yakin kalsa iyiydi, nitekim 2 tl'ye daha fazla yaklasmaya devam ederse sahsen benim sictigimin ve gurbet ellerde kendi paramla gecinmeye calismak suretiyle fakir kalacagimin isaretidir.
hesabın var mı? giriş yap