• nüfüs planlamasının yeterince yapılamaması
  • yüzde 85inin tek amacı sapıklık ya da trollüktür. "yanlışlıkla" arayanların sayısı oldukça azdır.
  • kamu spotu olarak ekranlarda görüyoruz bu aralar.
    reklamdaki hanım 112'ye gelen çağrıların %95'i bu tip gereksiz çağrılardan oluşuyor diyor.

    işte sonra bizde daha 112'nin ne işe yaradığını bilmeyen, bilsede umursamayan cehaletteki insanların kararıyla anayasa değişikliği yapalım diye referanduma gidiyoruz.
  • istemeden de olsa benim de bir kere sebebiyet verdiğim durum. geri zekalı bir orospu çocuğu beni arayıp ilaç içerek intihar ettiğini söyledi, whatsapptan ağlayan fotoğrafını filan yolladı, sesi de o kadar kötüydü ki inandım. elim ayağım birbirine dolaştı, 112'yi arayıp bu babası belirsizin adresini verdim. sonrasında 112'den santral beni tekrar arayıp olay yerine ulaştıklarını, kişinin iyi durumda olduğunu ve şaka yapmak istediğini, benim bu şakaya ortak olup olmadığımı bilmediklerini ama eğer öyleyse gerçekten zor durumda olan birine yardım gitmesine engel olduğumu söyledi ve haklı olarak azarladı. elimden geldiğince benim de ona inandığımı açıklamaya çalıştım.

    orospu çocuğu pezevenk. şakaymış.
  • beni çok üzen aynı zamanda insan olarak utandıran kamu spotunda karşımıza çıkan acı gerçek.

    gerizekalı bir millettiz. cidden çoğumuz sırf oksijen israfı.
  • bu kamu spotu gercekten ibretliktir. ozellikle, "hanfendi bur telefon kapanmis pun kodu mu birsey istiyor diyen" bir dayi var. o cok komik.
  • acil durum telefonu olmayışındandır.

    avrupa'da 112 amerika'da 911 bir acil durum telefonudur. yani her özel birim için ayrı ayrı aramazsın. itfaiye için 118 değil 112, polis için 155 değil 112.

    bu da hem sonuç odaklı olur, hem de insanı tek numara ile tüm aciliyetini halledecek aşamaya getirir.

    şimdi diyeceksiniz e telefon pin/puk soruyor şu bu. bu insanlar ulusal acil durum merkezi olan 112'yi arasalar;

    1. operatör sayısı tüm türkiye'ye hizmet verebilecek kapasitede olacağından, bu tür saçma çağrıları çok rahat bir şekilde savabilecek kapasite olacak.

    2. tespit ve ceza mekanizmasını işleterek, gerçekten bilmediğinden mi yoksa dalga amaçlı mı aradığını operatörün belki tek bir tuşa basarak çözdüğü sistem ile engelleybilir veya azaltabilirsin.

    3. gerçekten bilmeden arayan ama puk soran amca triplerindeki kişilere de yol göstermiş olursun.

    ama bir türkiye klasiğidir; 112 ambulans, 155 polis, 118 itfaiye, 154 jandarma, 199 ismail diye gider. bir de meşgul çalar falan. düşmez. çünkü altyapı yetersizdir. polis için 3 kere aradığımı biliyorum ya.

    yukarıda bahsettiğim sistem zor değil, uygulanmış sistem. ama işte türkiye. önceliklerimiz şu an meclise 600 kişi sokup, tek bir ağa babaya bağlamak.
  • az önce yaşadığımdır. benim telefonun fener kısayolu iki kere açma düğmesi. mutfaktan bardak alacaktım. ışığı açmayayım, telefonun ışığı ile alır çıkarım dedim. bir kaç kere bastım açılmadı fener. sonra bir baktım acil numara aranıyor yazdı. acil durum çağrısı denen bir özellik varmış telefonda. beş defa açma düğmesine hızlı hızlı basınca 112'yi arıyormuş. hemen kapattım ama bağlandı mı bilemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap