• şurada canlı yayınlanarak açıklanmakta olan gelişme. 5. kez keşfedilmesine rağmen diğer keşiflere göre daha farklı konumda bulunuyor. neutron yıldızlarının çarpışmasından oluşan bir kütle çekimi dalgasının keşfi bu ve diğer bilinen çarpışamlara göre en az 10 katı yakınımızda olduğu söyleniyor. çok büyük bir parlaklık görmemiz lazımdı ancak görmedik, neden görmedik üzerine konuşuyor şu anda konuşan bilim insanı.

    diğer kaynaklar:

    https://www.space.com/…on-stars-discovery-ligo.html
    https://www.engadget.com/…than-gravitational-waves/
  • ligo'nun (lazer interferometre kütle çekim dalga gözlemevi) yine boş durmadığı keşif. mübarek ne güzel aletmiş ya.

    mete atatüre:

    "130 milyon yil önce güneşimizin kütlesine benzer 2 nötron yıldızının çarpışmasıyla oluşan kütleçekimi dalgaları ve ışık eşzamanlı gözlendi."

    "30 saniyelik kütleçekim dalgası 130 milyon yıl seyahat etti, dünyayı geçmesine 4 yıl kala biz onları görebilmeye başladık! harika degil mi?"

    kaynaklar:

    1 2
  • aklın alabileceğinin üstünde bir keşif denebilir,
    devasa rakamlar ve cisimler insanın aklını alıyor...
  • "birçok gizemi çözdük ama bu çözümler yeni gizemler doğurdu"

    biz uğraşmayalım bunlarla bence kaç paraysa söylesinler alalım.
  • teknoseyir'in bu haftaki teknoloji ve bilim günlükleri'nde detaylarını öğrenmeyi iple çektiğim gelişme
  • 2016 yılında bahsi geçen olay, yalnız yeni kütleçekimi dalgasının keşfiden ziyade dalgaların yeni bir tespitini yapmışlardır ve ilk uzay zamanında gönderilen dalgaların şeklini izlemişlerdir. einstein'ın öngördüğü kütleçekim dalgalarının varlığı geçen yılda bu sayede kanıtlanmıştır.

    (bkz: kütleçekim dalgalarının gözlemlenmesi)
  • gerçekten insanı hayretler içerisinde bırakan bir keşif . tabi bu olayı anlamaktan geçiyor.
  • diğerlerinden farklı olarak daha uzun zamanlı (yaklaşık bir dakika) süren bir salınım. bu söz konusu dalgalardan daha ayrıntılı bilgi toplamak anlamına geliyor.
  • (bkz: gw170817)
  • bugüne dek ilk defa ne olduğu konusunda kesin sonuç elde ettiğimiz; birbirlerinin yörüngesinde olan iki nötron yıldızının, elektromanyetik spektrumun her alanında gözlemlenebilmiş kütle çekimsel dalgasıdır. dalgaların dünyaya ulaştığı sırada kütle çekimsel dalgayı tespit edemeyen virgo kütleçekim teleskopunun kör noktalarına odaklanıp, tam adresleme yapılarak ngc 4993 galaksisindeki parlak ışıma, 130 milyon yıl önce gerçekleşmiş çarpışmanın tespit edildiği alan olarak kayıtlara geçti. 100 saniyeden fazla süren ilk kütle çekimsel dalga olması ve bunu takiben yoğun gamma ışıması gözlemlenmesi sayesinde (ki uzun zamandır çarpışan nötron yıldızlarının imzası olduğundan şüpheleniliyordu) sadece bu iddiayı gerçeklemesi açısından bile astronomi dünyasında, kendi yaşam süremizde karşılaşabileceğimiz eşsiz büyüklükte bir kozmik olaydır.

    nedir bu nötron yıldızları? nötron yıldızları patlayarak dış katmanlarını kaybetmiş yıldızların supernovaya dönüşmüş iç çekirdekleridir. arda kalan çekirdek, yerçekimi tarafından kendi içine doğru sıkıştırılarak, şayet kütle yeterli ise yoğunluk belli bir noktaya ulaştığında karadeliğe dönüşür, eğer kütle yeterli değilse de elektronlar, protonlarla birleşerek nötron ve nötrino ları oluşturur. nötronlar pauli dışarlama ilkesi sebebiyle kendi aralarında birleşemez, bu yüzden de neutron yıldızı santimetreküpte 1 milyar tonluk inanılmaz bir yoğunluk oluşturarak bir arada kalır. birbirlerinin yörüngesinde olan iki nötron yıldızı, enerjilerinin bir bölümünü kütle çekimsel dalga olarak yayar. birbirlerine ne kadar yaklaşırlarsa bu dalga o kadar güçlenir ve yaşadığımız olayda olduğu gibi, kütleçekimi 100 milyonlarca ışık yılı öteden tespit edebilme şansına sahip oluruz.

    bize ne sağladı? çarpışma sonrası yayılan ışığın spektrumu, patlamada oluşan elementleri gözlemlememizi sağlar. altın ve platin gibi ağır elementlerin bu gibi patlamalar sonucu oluştuğunu da bu sayede öğrendik ve bu gözlemler sayesinde ağır elementlerin evrende dağılımı konusunda zamanla daha fazla bilgi elde edebiliriz. bunun haricinde: nötron yıldızları ve karadeliklerden aldığımız bu önemli yer tespit verisi sayesinde galaksinin herhangi bir yerinde gerçekleşen büyük olayları konumlama ve anlamlandırma kabiliyetimiz de arttı.
hesabın var mı? giriş yap