• 1827 senesinde padişah ikinci mahmud, batılılaşma adımlardan biri olarak gördüğü kılık kıyafet yeniliklerini yürürlüğe koymayı planlar. lâkin halkın ve ulemânın böyle bir yeniliğe hazır olmadığının da farkındadır.

    ikinci mahmud zeki adamdır hocam. kendisini severim. büyük saygı duyarım. yeniçeri ocağı'nı kaldırmaya giden süreçte ahâliyi, yeniçerilerin ölünce hortlak olarak geri döndüklerine ve yakılmaları yahut kazığa geçirilmeleri gerektiğine inandırmış bir adamdır. ilk defa anadolu gezisine çıkmış padişahtır. halkı yeniliklere alıştırmak ister. adam fransız usûlü konser bile verdirmiş izmir'de. " silahlarımız dandiktir " demiş. askerlere; " ulan bu başınızdaki tüylü şeyler hem ağır hem de ıslanınca görüşünüzü engelliyor. gelin değiştirelim! " demiş; ulemâ feslerin püskülünün boyunu tartışıp cevaz verip vermeme tartışmasına girmiştir. bu adam büyük zorlukları yenmiştir hanımlar beyler.

    konumuza dönelim; ikinci mahmud, osmanlı imparatorluğu'nda ilk defa " pantolon " giyen padişahtır malûmunuz. işte bu pantolonun devlet-i âliyye'ye nasıl getirileceğini ve halka nasıl kabul ettirileceğini düşünürken avusturya'dan pantolon sipariş eder.
    bu yenilik için de iki kurban sever: avni bey ve kuruçeşmeli hasan.

    bu iki garibim, hayatlarında ilk defa gördükleri pantolonları giyerler ve mısır çarşısı'nda gezinmeye başlarlar.
    amaç; halkın nabzını ölçmektir anlayacağınız üzere.

    kuruçeşmeli hasan ve avni bey, muhtemelen korku dolu gözlerle etrafta gezinirlerken ahâliden sesler yükselmeye başlar:

    " bu ne biçim kıyafettir? ayıptır! " deyu. sesler gittikçe artar ve kalabalık, bu iki kurbanı orada tekme tokat döver.

    tabii bu olay istanbul'un her semtinde hemen yayılacaktır. bunu bilen ikinci mahmud, kahvehanelere ve çarşılara dedikodu yapmak üzere adamlarının gönderilmesini emreder. bu kişiler olayın pantolon yüzünden değil de bu iki kişinin ramazan ayında çarşıda yemek yedikleri için linç edildikleri yalanını yayacaklardır. böylece devlet de pantolon yeniliğinin daha büyük bir tepkiyle karşılaşmasını engeller.
    bu iki kurban da bursa ve izmir'e sürgün edilirler ki devletin bu kişileri cezalandırdığı görülsün!

    evet, bu topraklara pantolonun geliş hikâyesi de böyledir vesselam.
  • 1827 yılının ilk ramazan dayağını yemiş şanslı kişilerdir
  • ulan bir ülke 1827'den bu yana hiç mi gelişmez? şimdi de şort giyenleri döven gericiler var.
  • arkadaslar cok geriye gitmeyin. bugun herhangi bir köz kafeden bir über delikanlıyı 15 sene öncesine kendi mahallesine ışınlayın, güzel bir dayak yiyecektir. işin kötü tarafı bu delikanlıyım diye gezen tayfa tarafından kabul görene kadar giyeceğiniz yeni akım kıyafetler sizin her türlü gay olarak adlandırılmanıza sebep olacaktır. onlar içselleştirdikten sonra rahat rahat giyersiniz. ama bu sefer de yeni bir akım başlar ve bu kısır döngü sonsuza kadar gider. aslında olay yeniliğe açık olmak ve olmamak ile ilgilidir. mahalle delikanlıları yeniden, yenilikten korkar ve muhafazakardır. enteller bir denesin der ve bekler. ne zaman moda olup tüm tabana yayılır, işte o zaman en büyük savunucusu olur.

    ulan eskiden kaş almak bir yana uzun saçlı erkek görünce dalıyorlardı. şimdi kadınlardan çok ağda yapıyorlar.

    neyse konumuza dönelim, sabırla bu delikanlıların olayı sindirmesini bekleyeceğiz. şuraya yazıyorum, eğer belirli süre dayanabilirse öncü akım, delikanlı tayfa etek bile giyip, en öncü savunucusu bile olabilir.

    umut sarıkayanın bir karikatürü vardı bununla ilgili tavsiye edilir.
  • bi hata var gibi bu olayın istanbul yerine erzurumda geçmesi gerekirdi. o dönem istanbul erzurumdan çok göç almış da olabilir.
  • daha sonra linçi örgütleyen kişinin torununa boynukalın soyismi verilmiştir.
  • acaba kaynağı ne olabilir diye basit bir arama yaparken karşıma çıkan ilk veri tarihin arka odası oldu. başka bir diyeceğim yok, bu kadar işsizlik akla ziyan.
hesabın var mı? giriş yap