• aslında başlığın tam hali pandemi henüz bitmemişken selamlaşırken el sıkışmayı seçmek olmalıydı ama malum karakter sınırı.

    bu durum aslında şöyle açıklanabilir. her ne kadar pandemi bitmemiş, etkileri ve bulaş hızı en yüksek seviyede olduğu zamanı yaşıyor olsak da yaklaşık 2 yıldır süren ve insanlara artık yeni alışkanlıklar katan bu süreçte selamlaşma şekilleri de çok farklı anlamlar katmaya başladı. örneğin pandemi öncesi selamlaşırken herkes ile istisanız el sıkışma hatta ve hatta bazı durumlarda kafa tokuşturma yönetimi ile samimiyet belirtisi oluşturulmaktaydı. bu durum muhtemelen önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde tamamen uzaklaşarak önemini ve geçerliliğini iyice yitirecek tabi orası ayrı.
    ancak şu anda pandemi sonrası dirsek ve/veya yumruk tokuşturma gibi çeşitlendirilen (ayak tokuşturma da denendi ama pek tutmadı) farklı selamlaşma yöntemleri kullanılmakta. ancak ülkemiz insanlarının, pandeminin önemini (etki olarak değil bilinç olarak) yitirmesiyle birlikte, samimiyet bazına göre selamlaşma tekniğini düzenlemekte olduğu belirgin bir şekilde anlaşılmaktadır.
    örneğin, bir kişi ile selamlaştığınızda uzaktan size selam veriyor ve elibi göğsüne götürüp pıt pıt şeklinde vuruyorsa, seni gördüm ama çok fazla muhabbete gitmeyelim, hem bak zaten virüs de var ortamlarda, sen selamımı almış ol, sonra birbirimize işimiz düşerse bu selamlaşmadan dolayı muhabbetimiz var diye yine konuşuruz ama o işi yapar mıyız belli değil selamlaşmasıdır.
    ya da yine gördüğünüz kişi ile yumruklu selamlaşıyorsanız, hep aynı çevrede olacağız bu nedenle yakın temasa geçme zorunluluğumuz var, ama yine de 2. derede çevremdesin, birbirimize işimiz düşer ve yapmak durumunda kalabiliriz selamlaşması şeklindedir.
    ancak selamlaştığınız kişi size elinizi uzatıyorsa bu net bir samimiyet ve güven belirtisidir. senden gelecek olan her şey kabulumdür manası da taşır ve bu durumda karşıdakinin elini sıkmamak ağır bir küfür gibidir. eğer el sıkışmak için elini uzatan sizseniz ve karşıdaki elinizi sıkmıyor buna karşılık yumruğunu uzatıyorsa bu da fena, siz karşıdakine çok değer vermişsiniz, acı çeken siz olacaksınız demektir. bu durumu küçük çaplı bir aşk acısı olarak da nitelenditebiliriz.

    yani demem odur ki, pandemi sonrası yeni normalde kime el uzatıp kime yumruk uzatacağınızı doğru tartıp karar vermek çok elzemdir. kişiler arası samimiyet derecesine değer atar.
    ama yine de dikkat dikkat bugün elini veren yarın....
hesabın var mı? giriş yap