• başlığının açılmamış olmasına şaşırdığım durumdur. varsa yeşillendirin.

    istanbul valiliği'nin covid-19 nedeniyle aldığı kararla; organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşlarının mesai saatlerinin 07.00-16.00 olması zorunluluğu getirilmiştir. yani sanayi bölgesinde olmasa da üretim yapan bütün şirketleri kapsıyor.

    bitiş saatinin 16:00 yazdığına bakmayın, 07.00 zorunlu ancak işverenin mesaiyi istediği saatte bitirmesine izin veriyor. ee ne anladık bu işten? sözde amaç trafik yoğunluğunu azaltmak demişler de, çıkış saatine müdahale etmediğin zaman sonuç aynı, elde var sıfır. olan yine sabahın 5'inde kalkmak zorunda olan işçiye oldu. çocuğunu okula, kreşe bırakanlar sorun yaşıyor. okullar 09.00'da açılıyor, 07.30'dan önce açan kreş yok. olsa bile küçücük çocuğu sabahın köründe nasıl uyandırırsın?

    fabrikada çalışan işçiler bu yüzden işe geç gelmek zorunda kalıyorlar, ya ücretlerinden kesiliyor ya da hafta sonları telafi çalışmasına çağırılıyorlar.

    1 haftadır bu uygulamadayız, trafik yoğunluğunda bir değişiklik yok. aynı saatte eve varıyoruz. özel sektördeki işçiye eziyetten başka bir şeye yaramadı yani bu. sıkıyorsa kamu kurumlarına koysunlar 07.00 mesaisini. ama yemez tabii.

    kaynak

    edit: 4. maddeyi ekledim.
    4. mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin;
    bakanlıklara bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlar için 09.00-16.30,
    mahalli idareler için 09.00 -16.30,
    sağlık sektörü için 08.30 -16.30,
    ilkokul – ortaokul – ortaöğretim kurumları için 09.00-17.00,
    okul öncesi eğitim kurumları ve kreşler için 07.00-19.00, (bunu uygulayan kreş yok)
    kit'ler için 09.00 -16.30,
    organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşları için 07:00-16:00, olarak düzenlenerek kademeli mesai uygulamasına geçilmesine karar verilmiştir.

    edit2: kararı uygulamak zorunlu arkadaşlar, yaptırımı var. çevremizdeki iş yerlerinin çoğu da uygulamak zorunda kaldı zaten. uygulamayan iş yerlerine idari parası cezası ve adli süreç başlatılacağını ilettiler. hatta bazı iş yerlerine tebligat gitti. istanbul ticaret odası, valilik ve sanayi odalarıyla da bizzat görüştük. konudan haberi olmayan ya da dikkate almayan iş yerleri cezai süreçlerle karşı karşıya kalacaktır. ya da yarın öbür gün şirkette covid-19'dan dolayı vefat eden bir işçi olursa, açıklanan önlemlere uymamaktan şirket güme bile gidebilir. bu sebeple biz ve çevremizdeki şirketler uygulamak zorundayız. denetim yok diyen arkadaşlar; hükümet 3 kuruşun bile peşinde artık, çünkü ceplerinde para kalmadı. o yüzden sırf ceza kesmek için o saatte bile denetime gönderebilirler emin olun.

    saat yazımında iki nokta (:) değil nokta kullanılırmış. intrigante adlı yazara teşekkürler.
  • bende bu zamana kadar nasıl başlık açılmadı bu konuyla ilgili şaşırmıştım.
    yayınlanan ilk kararda mesai saatlerini 07:00 16:00 olarak duyurdular daha sonra akşam basın açıklaması yayınlayarak mesai başlangıcı 07:00 olmak koşuluyla çıkış saatini firmanın belirlemesine karar verildi.

    bu uygulama sonrasında sabah ve akşam bölgemizdeki trafik yoğunluğu azaldı.
    yalnız sabah 7 de iş yerinde olmak için 05:30 da uyanmak gerekiyor.
    bu bayağı zorluyor.
  • rezaletin kepazeliğin daniskasıdır.
    modern köle falan yazmış biri, türkiye'nin bir modernitesi de kalmadı. direkt kölelik sistemine geçtik.

    sırada fabrika çevresine ağ kurmak var, işçiler intihar etmesin diye.
  • herkesi saat 7 ye çektiler. sabahın 6.30 unda sanayinin girişi kilit oluyor. bu mudur yani korona için alınan önlem? ne farketti? hatta kötü bile oldu. önceden insanlar 7,30 - 8.00 - 8,30 gibi homojen şekilde saatleri dağılmış şekilde işbaşı yapıyordu. şimdi ise herkes aynı saatte işbaşı yapınca daha önce girmediğimiz yoğunluğa giriyoruz hem de sabahın 6.30 unda.
    diğer yandan da 14 gün izin saçmalığı diye bir başlık var. tamamen köle düzeni. bu da ayrı bir parçası.
    insanların ekmek parası için sabahın 7 sinde işbaşı yapması gerçekten zulüm.
  • istanbul valiliğinin almış olduğu karardır. ancak istanbul valiliğinin açıklaması'nda da görüleceği üzere, mesai çıkış saatleri işverene bırakılmıştır.

    benim şahit olduğum durumlar için, şirketler çıkış saatlerini 16.00 olarak belirlememişler ve böylelikle işçiler daha çok çalışır hâle getirilmişlerdir.

    edit: imla
  • almak mühim değil, sorun doğru ve mantıklı uygulamak...

    not: ağır sanayi emekçisi.
  • bir karar alınmış olsun ki çalışanların yararına..

    kararlar hep çalıştıranlara hep para babalarına..
  • türkiye gerçeklerinden uzak yaşayanların aldığı karardır. kararı alanların çocuklarını okula resmi plakalı araçlarla devletin memuru bırakmaktadır herhalde.

    metronun, otobüsün başladığı saat belli. 2-3 aktarma ile işe gidebilen insan nasıl varacak işyerine?
  • biz uymuyoruz...

    biz de zaten servis muhabbeti yok. bir tane pikap aracımız var, en uçta oturan elemanda kalıyor. o gelirken yol üstünde 4 kişi alıp, akşam da aynı şekilde bırakıyor. bir kişi de karşıdan geliyor o da öyle 3 kişi alıyor, bırakıyor.. geri kalanında da araba var.

    7'de işbaşı yapmamız gerekirse, 16'da çıkmak gibi bir şansımız yok.. zira yakın çevrede ki tüm müşterilerimiz 7'de işbaşına başladılar ama akşam çıkışları yine normal saat... mesai verdiklerini de sanmıyorum. bu adamlar saat 16-17 gibi bize ziyarete gelen ya da sipariş getiren adamlar. sabah 7'de de açıyor muyuz diye bir denetleme göreceğimizi sanmıyorum. o yüzden çıkış saati şartını mabadları yer de sabitlerlerse mesai başlangıcını 7'ye alırız dedim..
  • hiç bir işveren uymaz bu mesai saati uygulamasına, neden uymaz peki?

    denetleme yok ondan uymaz, ceza yok ondan uymaz; aramızda eminim ki günde 10 saat ve üzeri çalışanlar var. hangimizin patronu diyecek ki yaa madem uygulama bu tamam 9 saat çalışalım arkadaşlar hadi; yazarken bile güldüm.

    velev ki 9 saat uygulamasına uydu patronunuz ama cumartesi çalışmayan gruptasınız geçmiş olsun diyorum o zaman artık bir cumartesi dinleneyim aman şuraya buraya gideyim de yalan oldu zira hafta içi azalan bir saat cumartesi size yol, su ve elektrik olarak geri dönecektir...

    olmaz dostum olmaz, bu ülkede kural uygulanmaz, uygulanamaz...
hesabın var mı? giriş yap