• alisveris yapilan yer provizyonu almistir aslinda ancak bi takim odeme bilgileri bankaya ulasmadigindan banka tarafindan tam olarak onaylanma gerceklesmemistir. kredi kartinin limitinden dusulmesine ragmen donem ici harcamalarda gorunmez ve acik provizyon kisminda oylece durur. bunyenin kendisi turkiye de iken yurtdisindan bir islem yapmasi durumunda olabiliyor.
  • garanti bankası, texas instruments ve ben üçgeninde geçekleşmiş bir olayın baş kahramanıdır. sonuç: herkes mutlu şu an. ben heyecan yapmışım.

    provizyon, malı/hizmeti kredi kartıyla aldığınız yerin, ödemeyi bankanızdan istemesi olayı oluyor. mesela daha üretilmemiş olan bir şeyi(stellaris launchpad) pre-order ederseniz, provizyon alınmıyor bu ürün için ürün kargolanana kadar. siz de "hay allah, niye bu parayı hesabımdan almadılar, bir sorun mu var" diye kafayı yiyorsunuz.
  • garanti kredi kartımda ödemesi olmasına karşılık, apple us'ın "kartınızı teyit edemedik" şeklinde mail atması sonucunda beni "nasıl yaa?" modunda krize sokan eylemdir. banka olayın bir iş günü sürdüğünü, ödemeyi apple us'ın görmemesinin normal olduğunu iletti. şimdilik beklemedeyim bakalım. gelişme olursa eyyorlarım.

    edit : düşmedi, sipariş iptal edildi ve çekilen tutar iade edildi.
  • (bkz: ben bugün bunu öğrendim)

    önbilgi: normalde kredi kartım yok, 40 yaşındayım hala dede gibi cebimde para taşıyor, bir yere gitmeden önce "evvela atm'ye gideyim" diyorum. her şeyi nakit alıyorum. o ödeme sistemi teknolojisine kafam basmıyor çünkü. sadece sanal kartım var, onu da internetten alışveriş için (bilet, yemek, eğitim vb.) ufak tutarlarda kullanıyorum. bugün ise "açık provizyon" diye bir şey olduğunu öğrendim, müsadenizle size anlatayım hikayetimi.

    - 27 ocak günü amazon'dan bir ürün almaya karar verdim, ürün dolar üzerinden fiyatlıydı ve tl karşılığı yaklaşık 200 lira. sanal karta da 400 lira koydum (başka şeylere de kullanırım diye fazla fazla attım).

    - 27 ocak günü alışverişimi yaptım, sanal karttan 200.43 tl "açık provizyon" olarak düştüğünü gördüm. ok işlem tamam, sıkıntı yok.

    - 1 şubat günü "ürün stoklara girdi, kargoladık" maili geldi, ok burada da sorun yok.

    - bugün (7 şubat'ta) ise yemek söyleyecektim internetten ve kayıtlı (sanal) kredi kartımdan parayı çekmesini söyledim, çekemedi... kafamdan "para olması lazım n'oldu ki" diye geçirirken bakayım dedim, hesapta para yok. açık provizyona baktım 200.43 tl aynen duruyor, üstüne yapılmış ödemelere baktım 1 şubat günü 197.14 tl bir kez daha çekilmiş.

    hooaayda. biraz araştırdım "la noliy" diye, bu mevzunun normal olduğunu öğrendim.

    şansıma, karta para yüklemişim, "belki kredi kartımı kullanırım" diye düşünerek attığım fazladan para 200 değil de 20 lira olsa, alışverişi yapamayacaktım görünüşe göre. ya da dolar artsa, 1 şubatta 201 lira çekmeya kalksa yine patlayacaktım belki? veya hesabımda para yeterli olmasa limitim eksiye düşecekti (wtf, nası olabilir ki? kredi kartı eksiye düşebilen bir şey mi?). neyse...

    kıssadan hisse: sanal kartla alışveriş yaparken dikkat edin.

    başkaları da bu sıkıntıyı yaşamış;
    1. http://forum.donanimhaber.com/m_94542112/tm.htm
    2. http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=30489

    birkaç hafta içinde bloke olan açık provizyonun düşeceğini umarak, fazla paniklemeden yazımı sonlandırıyorum.

    hayırlı forumlar.

    güncelleme ve ek: bankadan bankaya değişmekle birlikte; kartın hesap kesim tarihi veya provizyon zaman aşımı süresi sonrası (genelde 1-2 hafta civarı ama 4 haftayı bulabiliyormuş) provizyonda tutulan kısım hesaba iade edildi. sorun yok arkadaşlar, rahat olun.
  • araba kiralama anında alınacak depozito, kredi kartınıza bu şekilde yansıtılır; belirli bir süreyle acentenin belirlediği bir miktar kartınızda açık provizyon olarak kalır, limitinizi bloke eder. yine acentenin belirlediği süre sona erdiğinde bloke kaldırılır. dolayısıyla depozito ile aynı anlama da gelebilir.
  • alışveriş yaptığınız firma pos cihazından ilgili bankaya ait gün sonu almadığı sürece işlem açık provisyon olarak bekleyebiliyor.
  • internet bankacılığı kartını garanti bankasında yaşadığım problemdir.

    anladığım kadarıyla ürün 500 lira ise 2 kere çekiyor, sonra diğerini iade ediyor. o süre içinde ettiğiniz dolar zararı vs. size kalıyor.

    ingiltere de fiyat performans odaklı en uygun otel zinciridir.
  • ibb isbike ile bisiklet kiraladım 158 çekti karttan açık provizyonda kaldı. bakalım ne zaman iade gelecek
hesabın var mı? giriş yap