• bu yazıya laf edenler, yere göğe sığdıramadıkları pek sevgili osmanlı'nın son iki yüzyıldaki toplumsal hayatına dair akıllarına gelen - yaklaşık aynı sayıda ve benzer nitelikte - iyi yönleri ve osmanlı'yı utanç değil övünç vesilesi olarak gösterebilecekleri özellikleri ve verileri alt alta sıralayabildikleri kabilikıyas bir metin üretsinler de istifade edelim.

    yeter ki karadan yürütülen kadırgalarla, ibrişimden halatlarla gelmeyin karşıma.

    .

    düdüdüt. adı sanı bende saklı kalsın, az önce birisi özel mesaj gönderip bu entry'me itiraz etmiş. yazışmamız şu şekilde:

    .

    birisi -> biraz oku. 2. mahmut'u abdulmecit'i falan. mustafa kemal'in yaptığı yenilikleri pat diye yapmadığını biraz anlayıver kardeş.

    10.12.2014 16:42

    .

    frankiegoestohollywood -> çok güzel söylüyorsunuz. ben de aynen sizinki gibi bir duruş bekliyordum.

    haklısınız mustafa kemal sihirli değnekle bir anda ortaya çıkmadı ve arka planında, temelinde ordu merkezli bir batılılaşma gayreti var. bunu inkar etmek mümkün değil.

    o halde lütfen buyrun bizi osmanlı'dan utandırmayacak, osmanlı'ya sahip çıkaracak ve hattızatında yılmaz özdil'in şu yazısındaki verileri susturacak güzellikleri aynı başlık altında paylaşın veya kaynak gösterin de istifade edelim.

    hürmetler

    10.12.2014 16:52

    .
  • salgın hastalıklara karşı ilaç teknolojisinin gelişememesinin müsebbibi olarak osmanlıyı göstermiş zavallı bir köşe yazısı. bilmiyor ki 1800 lerde koleradan londra, paris ve berlinde yüzbinlerce insan öldü. bugün yaşayan torunları krallık rejimini mi suçluyorlar acaba? ama mesele bu değil.

    ahmet haşim
    yahya kemal beyatlı
    baki
    fuzuli
    nabi
    karacoğlan
    dadaloğlu
    pir sultan abdal
    fikret mualla
    nazım hikmet
    kemal tahir
    halide edip adıvar
    hagop baronyan *
    keğam parseğyan *
    vb. bura öyle isimlerle doldurabilir ki şaşırıp kalırız.

    hepsini geçtim mustafa kemal atatürk'ün, osmanlı askeri okullarında yetişmiş bir osmanlı subayı olduğundan habersiz birinin, düşe düşe sözcü gazetesinde saçmaladığı yazıdır. daha ilginç bir bilgi vereyim bugün edebiyatta ya da sanatta adını sayacağımız bir çok yazar aydın şair ressam hep osmanlı okullarında yetişen öğretmenlerin yetiştirdiği isimlerdir. eğitim öğretim 10 numara mıydı? elbette hayır. ancak günümüz eğitim sistemine sınav sistemine süper dersen sorarım sana 1950 den bu yana hangi edebiyatçıyı hangi şairi hangi ressamı yetiştirdik. 1920'lerde 1930 larda ilkokula giden kemal tahir ve yaşar kemal'i, kemalist cumhuriyet eğitim sisteminin okulları mı yetiştirdi zannediyorsunuz?

    ne osmanlıcıyım ne kemalist. ikisinin de doğrusunu al yanlışını eleştir. bu yazıyı salyalarla beğenirken okulda gördüğün eğitimin saçmalığından, girdiğin sınavın bilgini ölçmediğinden bahsetme ama bana.
    yukarıda saydığım isimlerden cumhuriyet dönemine geçişte öldürülmüş, tehcir ettirilmiş, sürgünlerde ziyan olmuş olanlar var. florence nigthingale i biliyorsun gevher nesibe'yi onun osmanlıya bıraktığı şifahaneyi de bil. ülkeye format atmışız yeniden yüklemeye çalışıyoruz 90 yıldır bitmedi. spor yok diyor 3 büyük klüp osmanlının son döneminde açıldı. resim yoktu diyor osman hamdi bey'in tablosunu puzzle yaparken evde görüntüleyebilirsin bu zihniyeti. konstantin kapıdağlı diye rum asıllı ressam vardı osmanlıda. şimdiki ressamın bedri baykam işte. atatürkten başka bildiği bişiy yok.

    aslında tüm yazdıklarını geçtim yılmaz ödil'in "toplam sermayenin sadece yüzde 15’i türk’tü" ifadesi, itirafı bile bu ülkeye neler yapıldığını izah etmeye yetiyor. sadece hasankeyfte bile 5 tane medrese varken, bugün batman'da sadece 1 tane üniversite var. o da beğenip yazıp okursan.

    kendi otoportresini yapan, şiir yazan, resim yapan, fransızca bilen ülke yöneticisinden, üniversite mezunu olduğu bile meçhul, yabancı dil bile bilmeyen tayyibe uzananan ülke yöneticisine nasıl geçildi gel ben sana anlatayım.

    ver bana osmanlı hadi!

    edit: ilber hocanın bir sözüyle bitirelim; "biz osmanlı'nın bu mirasını reddedecek kadar zengin değiliz. hiç kimse değil"
  • osmanlı'yı hiç bilmeyenlerin ya da özellikle osmanlı'ya bok atmaya çalışanların alkışladığı yazı... cahiller için tavsiyemdir, ilber ortaylı'nın imparatorluğun en uzun yüzyılı adlı kitabını okusunlar.

    yılmaz özdil'e sormak isterdim, kurtuluş savaşı sırasında tbmm kaç tane okul açmış? ya da kurtuluş savaşı birkaç yıl daha devam etseydi ne olurdu? (baban kim bilmezdin adamları birazdan ortaya çıkar...)

    sürekli savaşan, türlü kargaşalarla boğuşan bir ülkeyle; her türlü büyük çatışmadan uzak duran bir ülkeyi kıyaslayan terazinin içine...

    sayın özdil, çok cahilsin!
  • ulan ne çok seviyorsunuz biat etmeyi.

    bunlarda; kelam tükenmez, mevzular hep derin anasını satiyim. hadi istiyorsun onu anladık, be idne; istediğin düzen olursa burda başlık açmayı bırak, evinde sıçmaya korkar olursun zındık.

    bunların ağa babası kendi çapında dünya lideri olduğundan kendi çapında halife olanları nimetten sayıyor. haremde gözün kapalı onu anladık da, haramda gözünü niye kapıyorsun bre deyyus!
  • osmanlı devleti bu kadar dayatmacı olsaydı bu konuda hiç bu konuları tartışmaya gerek kalmayacaktı.

    anlayana değil anlamayana..
  • uzaya çıkmış ecdadı karalamaya çalışan yazıdır. en basiti atatürk olmasaydı çoğumuz, yunan,ingiliz,fransız olurduk ki bu şekilde avrupa birliğinede girerdik. ne çektiysek bu kafadan çektik yoksa...
  • 1945 yılında almanya diye cvp yazılabilir ''anlayana''. ama uykkum var gerçekten. üstelik hiç havamdda değilim.
hesabın var mı? giriş yap