• ülkemizde, zaman zaman tartışılan, bugün de cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla tekrar gündeme gelen konu.

    sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim de durumu olmayanlar zahmet etmesin. harflerin okuma yazma oranına etkisi yoktur arkadaşlar. arap harfi veya latin harfi kullanmanız hiçbir şeyi değiştirmez.

    yani cumhurbaşkanımız da, sözlükte ona cevap veren bazı arkadaşlarımız da bu konuda haksızlar veya yeterince bilgili değiller.

    sebepleri açıklayınca bana hak vereceğinizi düşünüyorum.
    1) okuma yazma oranını etkileyen en önemli faktör, okullaşma oranıdır.
    eğer bir ülkede okullaşma oranı yüksekse o ülkede okuma yazma oranı da yüksektir. hangi alfabeyi kullanırsanız kullanın ister arap ister latin eğer çocuklar okula gidip eğitim alıyorsa okuma ve yazmayı kısa sürede öğrenirler.

    2) arap harfleri zordur, latin harfleri kolaydır, o yüzden osmanlı'da okuma yazma oranı düşükken, latin harfine geçince okuma yazma oranı arttı.
    en çok ileri sürülen savlardan birisi de budur ve yanlıştır. osmanlı türkçesi veya kuran okumayı bilen arkadaşlar varsa bunun doğru olmadığını bilirler. isterseniz yaklaşık bir hafta içinde öğrenebilirsiniz, zahmet etmeden.
    bu da 1. maddeyle alakalı, osmanlı zamanında okullaşma oranı düşük olduğu için okuma yazma oranı düşüktür. cumhuriyetle ve harf devrimiyle beraber eğitim seferberliği başladığı için okuma yazma oranı yükselmiştir, keramet alfabede değil yani.

    3) arap harfleri türkçe fonetiğe uygun değildir.
    bu da kısmen doğru. osmanlı türkçesinde neredeyse tüm sesli harfleri karşılayan bir harf vardır. olmayanlar için de gerekirse hareke sistemiyle bunu sağlayabilirsiniz, sırf bu sebeple tüm alfabe kökünden değiştirilmez, gerekli düzenlemeler yapılarak da pekala sesli harfler gösterilebilirdi. ama bu yol tercih edilmemiştir.

    söylemeye çalıştığım şey şu, harf devrimi yapmak bir ülkeyi bir gecede cahil bırakmayacağı gibi 10 yılda da aydınlığa ve muassır medeniyete ulaştırmaz. zaten medeniyete, bilime ulaşmanın harflerle alakası yoktur. medeniyetle ve kültürle alakası vardır. arap harfiyle de bilim yapamıyorduk latin harfiyle de yapamıyoruz.
hesabın var mı? giriş yap