• 3000 euro iyi para hem trafik derdin olmaz .
    ama birisi doğduğun yer birisi kendini yabancı hissedeceğin yer teraziye bunlarıda ekle .
    insan türkiyede ağlandığı şeyleri arayacak kadar özleyebiliyor uzun süre ülke dışında olduğunda

    bence istanbulda kal
  • haberi kimden aldiginiza göre almanya'nin ekonomisinin batip batmadigi degismektedir. amerikan'in sesi verdigi haberde haziran ayindaki büyük düsüsten bahsetmektedir ama spiegel ise gecen senenin ilk 6 ayiyla kiyaslayip ufak bile olsa bir artidan bahsediyor. diger yandan amerika ile cin'in ekonomik savasinda avrupa ve almanya artan vergilerden dolayi ellerine cok büyük firsatlar gececeginin farkinda. vergiler sayesinde avrupa ve cin fiyatlari birbirine yaklastikca sizce amerika kimden almayi tercih eder?

    eger ev veya benzeri bir borcunuz yoksa 3000 euro parayla ayda bir defa istanbul'a gelir hatta isterseniz daha fazla gezer tozar dönersiniz. yilin belli dönemlerinde gider istediginiz ülkede de tatilinizi yaparsiniz. aslinda bunun disinda o parayi nasil kazandiginiz, stresle nasil basa ciktiginiz, hayatinizda ne tür heyecanlar aradiginiza göre tercih yapmaniz gerekir.

    derseniz ki ben heyecani seviyorum, her an basima bir sey gelecekmis gibi yasamak hosuma gidiyor. bir haksizliga ugradigimda allah beterini vermesin der gecerim, arabami park ederken bile harac vermeye raziyim. sikimsonik vergilerle muhafazakar partici bebelerin jeeplere binmesi umrumda degil, ramazanda sigara, icki icmem, icersem de dayagimi yemege hazirim, yillarca okuyup, emek verip geldigim noktada mülakat adi altinda hakkimin yenmesi de beni baglamaz o zaman kalirsiniz istanbul'da

    elbette almanya mükemmel bir yer degil, bahsi gecen seyler burda da basiniza gelebilir (haha yok lan yok gelmez valla moraliniz bozulmasin diye söylüyorum). en azindan oransal bakarsak cok daha düsüktür.
  • türkiye'de 10 bini seçer arada da sevdiğim ülkelere giderim ama (kendi adıma) almanyada yaşayamam.
  • almanya’daki pozisyonu bilemem ama 10.000tl maaşı olduğuna göre türkiye’deki pozisyon orta düzey yöneticilik gibi bir şey olsa gerek.
    ve ben daha hayatıyla ilgili karar alamayan, bu konuyu hiç tanımadığı insanlara danışan birini “yönetici” yapan zihniyete sokayım. bu adam daha kendi hayatını yönetemiyor, takım arkadaşlarını nasıl yönetsin?
    sonra şirketler böyle tiplerin elinde çıkar, yalakalık ve adamcılık düzleminde bir şeyler yapmaya çalışıyor.
    sen almanyaya git kardeş, ayaklarının üzerinde durmayı öğrenir, hayata bakış açın değişir.
  • türkiyede aldığın para hergün değer kaybediyor. 11 sene önce aldığım maaşı dolara çeviriyorum bugün aldığımdan daha çok. türkiyede yalan enflasyon açıklanıyor. bu bile seçimin için büyük kriter. orta direk kalmadı ülkede. 10000 tl veriyor ama kariyer planlaması yapmıyorlarsa git almanya ya
  • yuh kardeşim.

    adam almanya’nın ekonomisini eleştirmiş. hem de türkiye karşısında.
    almanya dünya üretiminin %30’una sahip bunu biliyor musun? azcık makul olun ya.

    tabiki almanya’da üç bin euro
  • paranin brüt mü net mi oldugu belli olursa, maddi kismi rahatlikla kiyaslanabilir (3000 brüt hamburg gibi bir sehir icin oldukca az, özellikle tek basina yasanilacaksa, kira, ulasim ve beslenmeye neredeyse ancak yeter). manevi kismi zaten insanin beklentilerine göre degisir, bu sebeple bu soruyu soran insanlara, herkese uyacak, tek bir cevap vermek imkansiz. ailenizden ayrilamiyor, kolayca arkadas edinemiyor, dil ögrenmekte zorluk cekiyorsaniz, bulundugunuz yerden ayrilmayin. mutsuz olmanin maddi bir kiyasi yok cünkü.

    yalniz bu tarz basliklarda inanilmaz sinir oldugum seylerden biri, hic bir fikri olmayan insanlarin bol keseden sallamasi. buranin 1 tl'si ile oranin 1 euro'su hemen hemen ayni diyenden (buna güzel ve detaylica cevap verilmis), 3000 euro para mi diyenine kadar (bunun 4500 para mi diyenini de okudum, ona da stuttgart-ankara kiyaslamasinda cevap vermistim) bolca atip üfüreni, irkciliktan sikiciliga kadar her türlü bahaneyi siralayani var. bilmediginiz konularda ahkam kesmeyin ve kendi tecrübelerinizi de bilimsel kanunlar gibi insanlara dayatmayin lütfen.

    belirttigim gibi, manevi acidan kimseye akil veremem, maddi acidan da insanlar kiyaslamayi kendisi yapar. ama maaslar konusunda bir seyler yazmak istiyorum:
    burada (almanya) türkiye'den gelen yeni mezun/ az tecrübeli bir it calisaninin senelik brüt baslangic maasi 40-45 bin civarindadir ve net maas hesaplamasi evli/bekar/cocuklu durumuna göre degisir (internetten aramayla nasil hesaplanacagi kolayca bulunabilir). almanya'da net maas pek konusulmaz, teklifler brüt üzerinden yapilir.

    burada enflasyon oldukca düsüktür, bu sebeple de, terfi gibi durumlar haricinde maas zammi oldukca düsüktür. maasinizda büyük ziplamalar olmasi icin genelde bir yerde tecrübe biriktirdikten sonra is degistirmeniz gerekir. sizin yöneticinizle sizin aranizdaki maas farki türkiye'deki kadar adaletsiz degildir. kazanci nispeten daha fazla olan meslekler/sirketler/sektörler olmakla birlikte, geneli birbirine yakindir (istisnalar her zaman mevcut). yasanilan sehirlerin pahaliligi da maaslara etki eder (hannover'de ve münih'teki maaslar genelde ayni degildir. ancak münih'teki yasam maaliyeti neredeyse hannover'dekinin 2 katindan fazladir). brüt olarak 100 bin üzeri maaslar cok nadirdir (cok para kazanan memurlar var, mesela yargiclar gibi. veya doktor, avukat gibi egitimli serbest meslek sahipleri de cok ciddi gelire sahip oluyor genelde. ya da en basitinden isinde iyi olan bir tamirci iseniz, bilgisayar mühendisinden cok daha fazla kazanabilirsiniz). ve 100 üzeri brütün neti de (bekar, cocuksuz bir insan icin) 4500'den daha azdir. ama almanya'da 2-3 büyük sehir haric, hemen her sehirde 2500 üzeri net kazancla cok fazla lükse kacmadan rahat bir sekilde yasayabilirsiniz.

    edit: doktora sahibi olmak da almanya'da hem geliri hem de statüyü ciddi oranda arttiran bir etken. bir de it sektöründe bir sirkette calisip tecrübe kazandiktan sonra freelance olarak calisma sansiniz var. freelance kazanclar gercekten oldukca yüksek.
  • şimdi kariyer açısından dersen tabi yurt dışı iyi ama kariyer falan değil ikisinde de benzer işleri yapacam yıllarca diyorsan bence istanbul.
    istanbul paran varsa birçok yerden iyi istanbula sövenler genelde düşük gelirli olanlar.
    tabi 10000 de çok mükemmel değil 13 14 falan olsa çok daha iyiymiş
  • istanbul'da 3000 euro
hesabın var mı? giriş yap