• edit: başlık başa kalmış.

    bunun nedeni bilimdir ve bilime olan inançlarıdır. modern bilim dediğimiz olay almanya ve avusturya'da şekillenmiştir. tabi ki avrupa'nın her yeri tarihte üniversite kaynıyordu, ingiltere'deki üniversiteler de modern bilime hizmet etmiştir ancak almanya ve avusturya ekolü bir başkadır. bugün hangi bilim dalına el atsak ucu almanya'dan çıkar; dilbilimi, psikoloji, kimya, fizik vs. adamların motivasyonunun temeli ise roma imparatorluğuydu, yani roma imparatorluğu dağıldıktan sonra avrupa'nın roma imparatorluğu olmaktı. kutsal roma cermen imparatorluğu ile buna oldukça yaklaştılar ve avrupa'nın büyük gücü haline geldiler. habsburg hanedanı olarak ispanya ve portekiz'i de yönetmişlerdir. hitler döneminde de bu roma cermen imparatorluğu hayali vardır. hitler'in, berlin'i bir roma başkentine istinaden devasa bir şehir projesi mevcuttu:

    "as world capital berlin will only be comparable with ancient egypt, babylon, and rome! what is london, what is paris compared to that!"

    (yani, "dünya başkenti berlin ancak antik mısır, babil ve roma ile mukayese edilebilir, londra veya paris'le değil.)

    bugün hitler'den sonra da almanya'nın yegane planı avrupa'nın en güçlü ülkesi olmaktır. bu durumu avrupa birliği'nden de görmekteyiz. şu an ab'nin en söz sahibi ülkesi konumundalar. halbuki bu konuma ne fransa gibi ne de ingiltere gibi sömürgecilikle gelmiştir. bugünkü konumuna bilim sayesinde ulaşmıştır.
  • demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi kavramları içini boşaltıp, bu kavramları bir silah haline getirip kıta avrupasını ab adı altında modern sömürgecilikle kendine bağlı hale getirmedeki başarısı.

    bir de küresel medyada sürekli liberal demokrasi adı altında kendisinin pohpohlanması yeni nesilde farklı bir almanya hayranlığı yaratıyor küresel çapta.

    kendisi hiç bir zaman melting pot ve diversity konusunda abd’nin, dinamizm bakımından çin’in, diplomasi bakımından ingiltere’nin eline su dökemeyecektir. çok övündükleri sosyal sistemleri terör örgütleri mensuplarına, politik suçlulara gayet hizmet verirken, henüz beyin göçünü yeni keşfetmiş bir ülkedir.

    bu yazdığım almanya tanımı geçmiş yüzyıllardaki bilim, felsefe vs alanlarındaki başarılarından bağımsızdır. benim yazdığım çağdaş olmayan modern(!) almanya’dır.
  • kendi problemlerini ancak kendilerinin çözebileceğine olan inançları ve özgüvenleri.

    bizde de atatürk böyle bir nesil yaratmaya çalışmış ancak 2. dünya savaşı sonrası kemalizmin terk edilmesi ile kendi milletiyle alay eden, aşağılık kompleksli, batı özentisi nesiller yetişmeye başlamıştır. tekrar kendine güvenen, sorunların çözümünü başkalarından beklemeyen bir nesil yetiştirmek şüphesiz zaman alacaktır.
  • üstün beyaz ırkdan olmaları. bir de türkiyeye bak "almanya'nın dünya devi olma nedeni" gibi düzgün bir başlık bile açılamıyor.
    diğer sorularınızı dr. oetker'e sorun.
    https://www.youtube.com/watch?v=qwld8u6epyo
    not: dr. oetker bir alman çok uluslu şirketi.
    başlık devrik cümleydi düzeltildi.
    bu soruya verilecek bir cevabım olmadığından şekilci davranmış olabilirim. cevap genel olarak eğitimli insanlar olmaları olabilir. eğitimli insan daha kuralcı
  • turkiye'yi kiskandigi icin?
  • ülkeyi doktora seviyesinde bir titizlikle makina gibi yönetmeleri, dünyanın en köklü devlet ve bürokrasi geleneklerinden birine sahip olmalarına rağmen, hızlı ve çevik hareket edebilmeleri, sorun gördükleri yere acilen müdahale edip sorunu çözmeleri.
    örnek veriyorum ingiltere'de sağlık çalışanlarının yetersiz olduğu en az 30 yıldır konuşuluyor. covid oldu, hala konuşuluyor. sadece konuşuluyor. almanya romanyadan hemşire, ispanya ve türkiye'den doktor getirip ek akademik çalışmayla vs çalışma izni verip sisteme entegre etti. örneğin son covid döneminde bürokratik işlemleri bekleyen tüm doktorların ruhsatını çıkardılar. ingiltere covid bitti halen tartışıyor.
  • bilime odaklanmaları gayet ponçik olan dünya devinin, bugün bu ağır sanayi üretim gücüne nasıl sahip olduğunu bir de zorunlu çalıştırma kamplarında ölüp giden milyonlarca yahudi'ye soralım. gelişim her zaman onurlu değildir...
  • cevabı üretim, bilim, teknoloji, ot, bok filan değil "ahlak" olan soru.

    sen adamlar evlenmeden sevişiyor diye ahlaksız ilan ediyorsun ya.

    ahlak nedir?

    sanayiye gittiğinde bugün hangi usta beni öpecek diye içine öküz oturarak gidiyorsun.

    markete gittiğinde kokusu olmayan domatesler, tadı olmayan salatalıklar yiyorsun. bir de üstüne, tüh iyisini seçememişim diye hayıflanıyorsun.

    fakülteye gidiyorsun, hangi hoca kendinden olana yüksek not vermiş görüyorsun.

    kurumlara doldurulan iş bilmez yandaşlara, mafyatik araba galericilerine tapan bir yığın haysiyetsiz, karaktersiz var.

    her gün dolandırılmamak için, kırk takla atıyorsun.

    sürekli algıların açık olmak zorunda. bir anlık boşluğuna geldiğinde seni öpecek adamlarla dolu bu ülke.

    eve çağırdığın ve 10 liralık iş için 100 lira isteyen ustadan, bugün hangi tatsız-kokusuz-çürük meyveyi kitleyecek diye alışveriş yaptığın manava-markete, kısa mesafe diye almayan, 15 liralık yola 30 lira diyen taksiden, eğitim aldığın kurumdaki adam kayıran hocaya, çalıştığın yerdeki ayağını kaydırmaya çalışan iş arkadaşına.

    almanlar evlenmeden sevişiyor diye ahlaksız değil ama bu topraklarda ahlaksızdan çok bir şey yok.

    önce ahlak. önce dürüstlük. önce iyi niyet. önce nezaket. önce kurallara bağlılık. önce adalet. önce hakkaniyet.

    sen bunları düzeltemedikten sonra öyle almanya'yı ağzın açık izler durursun.

    sonra da müge anlı'da grup yapan köylü teyzeleri amcaları izler düşünürsün: acaba kim ahlaksız?
  • https://youtu.be/nbmv4lapzwu bu video'da sertaç aktan çok güzel açıklamış (özellikle 2. dünya savaşından sonrasını) - izleyin derim
  • savaşlarda aydınlarını koruyabilmiş olmaları, ne yazık ki biz balkan harbi, ı. dünya harbi, kurtuluş savaşı derken o zamanki imparatorluğun en değerli eğitimli azınlık tayfasını koruyamadık, neticede cumhuriyet kurulduğunda elimizde cahil bir halk kesmi vardı, ilk yıllarda eğitim kalitesi artmış olsa da, sürdürülebilir olamadı.
hesabın var mı? giriş yap