*

  • bob bates, avner greif, margaret levi, barry weingast, jl rosenthal gibi ekonomi ve siyaset bilimcilerden olusan bir grubun yazdigi kitap. kitap vaka calismalarindan (case study) nasil genelleme yapabiliriz sorusundan yola cikisin urunu. case study ve teoriler arasindaki kopru olarak ise oyun teorisi bazli formal modelleri kullaniyorlar.

    siyaset bilimi ve ekonomi tarihinde case study dedigimiz sey bir ulkenin, bir olayin, bir donemin detayli incelemesidir. normalde bu metodu kullanan calismalar uzun uzun hikaye anlatir (tasviri/descriptive olur). ama hikaye anlatmak, ne ve nasil'a cevap uretmek bilimsellik icin yeterli degil. elimizdeki vakadaki nedensel iliskileri aciga cikarmak (yani bu nedensel iliskiler hakkinda hipotezler ortaya surmek) ve genellenebilirligini, diger vakalara uygulanabilirligini gozden gecirmek gerekiyor en azindan (ki peki bu bilgi gercek hayatta ne isime yarayacaklik olmayalim).

    bizim kafadarlarin yapmaya calistigi da bu. mesela weingast kisisi amerikan ic savasi oncesindeki kurumlarin stabilitesini ve nasil bunun yikilip savasin ciktigini inceliyor (bu konuyla ilgili bir baslik icin (bkz: missouri compromise)). greif ise eski cenova'daki ticaret iliskilerinin kurumsal temellerini aciklamaya calisiyor. sonucta yine hikayeler anlatiyorlar klasik case study'lerdeki gibi, ama hikayelere analitik yaklasiyorlar, neden diye soruyorlar, ilgili aktorlerin stratejik iliskilerini ortaya dokuyorlar. oyun teorisi cercevesinde bir nevi tarihi yeniden kurguluyorlar.

    ilgilenenler icin: apsr eylul 2000 sayisinda kitabi bir nevi ozetledikleri bir makaleleri de mevcut.
hesabın var mı? giriş yap