• 7 nisan 1922 - 28 ocak 2003
    tarihleri arasına birbirinden değerli kitap, makale ve tercümeler bırakmış bir ehl-i gönül.

    'dinler tarihine giriş' adlı ders notlarını türkçe olarak kaleme almıştır. eserin -biz yeni yetmeler için- ağdalı bir dili olmasına rağmen, muhtevası kadar; musıkisi de zengindir.

    ayrıca ikbal'den cavidname'yi de türkçeye kazandırmıştır.

    eğer yazıldığı gibi ajanlıkla itham edilip de buraları bırakıp gitmek zorunda kaldıysa; vah bize!

    allah gani gani rahmet eylesin.
  • bir sunuşunu yaparken gözlerini kapamış, sunuşu bitene kadar kendi etrafında bir tur atmış yazar.
  • yanlış bilmiyorsam kendisi yaptığı araştırmalar esnasında din değiştirerek müslüman olmuş.
  • 17 dil bilirmiş kendisi: almanca, ingilizce, fransızca, italyanca, isveççe, ispanyolca, yunanca, flemenkçe, çekçe, türkçe, arapça, farsça, urduca, sindice, ibranice, eski yunanca ve peştuca.
  • vefatından kısa bir süre önce, viyana'da, iranlıların düzenlediği bir toplantı sonrası yanına yaklaşıp türkçe konuşmuştuğumuz ve mahallemizin nuryüzlü teyzelerine, samiha ayverdi'ye benzettiğimiz kadın. tane tane, her kelimenin üstüne basarak müthiş bir istanbul türkçesiyle konuşuyordu. rahatsızlığından ve yorulduğundan dem vurmuştu. dinince dinlensin.
  • tasavvufu gercekten anlami$, yazdigi her cumleyi okuyup ba$iniza koyabileceginiz mistik yazari.

    tasavvuf gibi bir konuda insan turkce kaynaklardan daha cok faydalanacagini saniyor oysaki. bakiyorsunuz kitaplara, ne akademikler, ne organizasyon, ne icerik var.

    bu teyze de olmasaymi$ "aha ne de guzel anlatmi$ olayin ozunu" diyebilecegimiz kimse olmicakmi$ neredeyse.
  • tek evliliğini bir türk’le yaparak (1955-59) türk tabiyetine giren ve cemile tarı adını da alan bu ilim ve gönül insanının islam inancı ve tasavvuf kültürü üzerine bir ömür sürdürdüğü çalışmaları ile yeri doldurulamazdır.

    daha yedi yaşında iken bir doğu masalı ile karşılaştığı mistik bilginin peşinden, derinleşerek yıllarca koştu; ulaştığı irfanı ve marifeti, herkesle aldıkları kadarıyla da paylaştı.

    ilimle iç içe yaşadığı öğrenme ve öğretmeyle geçen hayatına berlin üniversitesi edebiyat fakültesinde arapça, farsça, türkçe ve islam sanatları dersi okuyarak başladı. burada, 19 yaşında (1941) die stellung "des kalifen und quadis im spätmamlukischen ägypten" (geç dönem mısır memluklerinde halife ve kadıların durumu) isimli teziyle doktorasını tamamladı.

    aynı yıl, hitlerci almanyanın dış islerinde, türkçe telgrafların çevirisi işini 4 yıl sürdürdükten sonra ikinci dünya savasının ardından müttefiklerce tutulduğu gözaltı kampında oradakilere, islam üzerine dersleri verdiği sırada gelen teklif üzerine marburg üniversitesine geçerek "die structur der militärschict unter den späten mamluken" ( geç dönem memlüklerinde asker sınıfının yapısı ) isimli doçentlik tezini ve dinler tarihi doktoru unvanını almak üzere "studien zum begriff der mystichen liebe in der früh – islamichen mystik" (erken dönem islam tasavvufunda mistik sevgi kavramı üzerine araştırmalar ) isimli ikinci doktora tezini verdi.

    marburg üniversitesinin projesi kapsamında 1952 yılında arapça ve farsça el yazmalarını incelemek ve bunlara ilgili araştırmalar yapmak için geldiği istanbul’da ayrıca sufi ibn hafif üzerinde çalıştı ve dönüşte profesör unvanını aldı.(1953)

    ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi’nde dinler tarihi derslerini okutmak üzere aldığı davetle türkiye’ye tekrar geldi ve bu fakültede dinler tarihi kürsüsü’nün kurulmasına öncülük etti. burada verdiği dersler, fakülte tarafından 1955 senesinde dinler tarihine giriş adıyla neşredildi. evliliği, türk tabiyeti ile geçen üç yılı aşan türkiye’deki bu ikameti sırasında samiha ayverdi ve rufai tarikatı çevresinden birçok dost edindi.

    türkiye’den döndükten sonra, 1961’den itibaren bonn üniversitesi’nde arap dili ve islamiyat dersleri verirken harvard üniversitesi’nin, hint alt kıtası islam kültürü kürsüsünün başına geçme (1967) teklifini kabul ederek, türkiye’yle başlayan doğu tecrübelerine, bu kürsünün etkisiyle bundan sonra her yıl seyahatte bulunduğu hint alt kıtası da ekledi.

    doğumunun 75. yılı münasebeti ile bonn üniversitesi’nin de 1997’de onuruna bir hint-müslüman kültürü (indo-muslimiche kultur) kürsüsü açması üzerine, emekliliğinden sonra da, vefatına kadar burada ders vermeye devam etti.
  • bonn üniversitesi kendisine onursal profesörlük, pakistan hükümeti islam, tasavvuf ve muhammed ikbal'e ilişkin çalışmalarından ötürü hilal-i imtiyaz olarak bilinen en yüksek dereceli sivil ödüle layık görmüştür. yanı sıra islam edebiyatı ve kültürü, tasavvuf alanlarında elliyi aşkın kitabı ve farsça, urduca, arapça, sindi, türkçe şiirlerden ingilizce ve almanca'ya yaptığı çevirileri bulunmaktadır.
  • cenazesi almanya da bon'daki bir kiliseden kalksa da; müslüman olmuş ve cemile adını almıştır,
hesabın var mı? giriş yap