• aşı patenti / reçetesi neden bu kadar çok tepki alıyor? sen de milyarlarca doları saçmasapan şeylere harcamak yerine ar-ge çalışmalarına ve bilime harcasaydın zamanında tutan mı oldu?

    aşı patentine / reçetesine tepkim acımasız olabilir ama bu, sınıfı geçmek için gecesini gündüzüne katıp ders çalışıp partilemek yerine kitapların başında sabahlayıp sınav günü geldiğinde hocanın kopya serbest herkes sınıfı geçsin demesi gibi bir şey. burada suçlu çalışan çocuk mu?

    ayrıca firmalar ucunda para olmasa bu kadar hızlı aşı da bulmazlar, birbirleriyle kıyasıya yarışmazlar.

    aslında global ısınma, salgın, kirlilik, yoksulluk gibi problemler dünya sorunlarıdır. sınırlarımızı kaldırmadan, hep birlikte hareket etmeden çözebilme şansımız yok. dünya birliği kurulmalı ve problemler için ortak hareket etmeliyiz.

    ama dünya birliğinin en baştan kurulması, her konu için hep birlikte hareket edilmesi, kurallara ve yaptırımlara uyulması gerekiyor. bugün kafama göre, yarın hep birlikte mantığıyla olmaz bu.
  • arge neydi arge emekti. arge paraydı, süreklilikti.

    ilaç şirketleri babasının hayrına onca milyar arge masrafı yapıp aşı, ilaç üretmiyor. halihazırda keşfettikleri ilacın, aşının arge masraflarını karşılamak ve önlerindeki süreçte yeni ilaçların,aşıların arge masraflarına da ön hazırlık yapmaları gerekir. dolayısıyla milyarlar harcayıp geliştirdiği ilacı satmak zorundadır. eyyorlamam bu kadar.

    edit: yapılan milyarlarca dolarlık arge karşılığı ortaya cacık çıkması ihtimalinden de bahsetmiş miydim. etkili bir formül bulamamak, tüm argenin çöp olması ve iflasın eşiğine gelmek ihtimali hep vardır. yani eccük insaflı eleştirin eleştirirken
  • ben sosyal bilimciyim, anlamam bu işten lakin bizim 2 türkün aşısı* için şu açıklamanın yapıldığını anımsıyorum birinci ağızdan :

    kansere tedavi için yıllardır çalışılan bir tedavi aslında biontech aşısının kökeni. yılların bilgi birikimi, birdenbire peydah olan corona virüs için biraz dönüştürülmüş ve kullanıma sürülmüş.

    kadın/adam bunu nasıl paylaşsın? fizibıl değil yani. istese de paylaşamaz.

    diğerleri neden paylaşmıyor? bilemem.
  • (bkz: o ney kardaş yarısını bana ver)

    ucuz bile veriyorlar. düşünsenize bu fırsat bir “temiz anadolu insanı”ın eline geçseydi?
  • ohooo...! hayır kurumu mu, diyen ne çok insan olmuş? hakkaten ohoooo..!
    e madem öyle, madem kazanacak elbet şirketler, o halde aşının bir dozuna, atıyorm bin dolar fiyat çeksinler. on bin dolar da olabilir. madem öyle, madem haktır, etiktir bu, buyrun böyle bir kafaya alalım sizleri.
    yakın zaman önce de çin aşılarınınbaşta afrika ülkeleri olmak üzere, yoksul ülkelere dağıtılması gerektiği gibi açıklamalar yapılıyordu. bu da etik, değil mi?
    ha bir de biontech'in cio'su olan yurttaşımız kişisinin, ticari kaygımız yok, bu aşıdan para kazanmıyoruz, gibi bir şeyler söylediğini okumuştum geçenlerde.
    diyeceğim, ortada insanlığı ilgilendiren bir salgın var iken, buna çare olarak bir aşı geliştirmişsen, gidip bu aşının patentini almak bile başlı başına etik olmayan bir hadisedir.
    mesela jonas salk, yıllar önce bulduğu çocuk felci aşısı için:
    "güneşin patentini alabilir misiniz; ölümü ortadan kaldırmak kişisel kazançtan çok daha önemlidir." demiştir.
    bu, gerçekçi ve insani olan bir harekettir. bu aşının formülünü açmıştır salk, dünyaya. kafa başka çalışsa, dünyanın en zenginlerinde başa oynardı kuşkusuz. biontech'in ceo'su olan, bizim yurttaş doktorumuz ve onun ve de şirketinin savunucuları gibi romantik değildi yani salk. zira uğur şahin, bugün 5,2 milyar doları ile, dünyadaki en zenginler listesinde başa oynuyor. salgına kadar adı sanı bilinmeyen biri, aşının bulunmasının ardından, servetiyle ön plana çıkmayı da başardı. hayır kurumu değil elbet işte.
    ha 128 milyar doların yanında sözü edilemez lakin fena bir para da değil yani 5.2 milyar dolar.
    dünyanın sonununa dahi olsa, birlikte yürünmeyecek insanlar vardır. bu arkadaş ve "hayır kurumcular", onlardandır.
  • o aşıların var olmasının sebebinin zaten aşıyı bulacak şirketin milyar dolar kazanacağını bilmesi olduğunu akıl edemeyen zeka terk arkadaşların eleştirdiği durum. gerçi bu kadar basit bir şeyi algılayamamak zaten ata sporları ataları da (bkz: karl marx).
  • bu durum açıkça dünyada insanlık denen bir şeyin kalmadığını göstergesidir ha aşıyı biz bulmuş olsaydık paylaşır mıydık sanmam yani biz de pek insancıl sayılmayız kaldı ki yıl olmuş 2021 ve üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen sadece birkaç aşı yapılabiliyor bu ülkenin ve ülkelerin bilim insanlarının gerçekten kesin bir çözüm bulmuş olmayacaklarını inanmakta zorluk çekiyorum bir saatten sonra sistem çarklarının istenildiği gibi döndürüldüğünü de düşünmüyor değilim her şey elbet biter ve bi düzlüğe çıkarız illaki boşuna dememişler gelecek uzundur diye bakalım daha neler olup bitecek
  • biraz zerdeçal, hmmm biraz da kekik, 3 ml tekirdağ altın seri.
    aw yeah this is the reçete.
    shared.
  • evet kapitalizmden kaynaklanır.ancak aşının bu kadar erken bulunması da sövdüğünüz kapitalizmden kaynaklanır.
  • formülü vermeleri pek olası değil ama en azından lisans altında bir çok fabrikada üretimi yapılabilseydi daha hızlı aşıya ulaşılırdı. gmp ve fda sertifikalı bir sürü üretim tesisi var keşke buralarda fason üretim yapsalardı.
hesabın var mı? giriş yap