• araları dolgulu dişli döşeme.
  • buyuk aciklikli dosemelerde devasa kesitler cikmamasi icin uretilmis, bulunmus, ancak mimarlarin duvarlarda ve dosemede kiris cikintisi yaratmamasi, ses yalitimi gibi gicik sebepler dolayisiyla her boka pusure * cizdigi doseme cesidi
  • bu döşeme çeşidi uygulanacağı zaman kat yüksekliklerinin normal döşemeye göre yükseltilmesi gerektiğinin unutulmaması gerekir. yoksa bir milyon dolara villa alıp her balkona çıkarken kafanız çarpabilir.
  • 1. derece deprem bölgelerinde kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen, işçiliğinin kolaylığından ötürü olsa gerek, türkiye'de -ve özellikle istanbul'da- yaygın bir şekilde kullanılan döşeme türü.

    1. derece deprem bölgelerini görmek için (bkz: https://deprem.afad.gov.tr/…prem-bolgeleri-haritasi)

    depremde en çok can kaybına sebep olan yapı hasarlarından birisi tavan çökmesidir (yani üst katınızdaki dairenin döşemesinin üzerinize düşmesi). betonarme bir bina, deprem sırasında ve sonrasında, öncelikle binanın -kirişler, kolonlar ve döşemelerden oluşan- taşıyıcı sistemi ayakta kalacak şekilde tasarlanır. oysa asmolen döşemenin deprem karşısındaki davranışı bu tasarıma uygun değildir. erhan karaesmen'in deyimiyle, "asmolen döşeme depremde patır patır dökülür". diğer bir deyişle asmolen döşeme, bir yapının yumuşak karnıdır.

    bu nedenle, 1. derece deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşların, oturacakları daireye karar verirken; dairenin katı, cephesi, yaşı gibi kriterlerden önce, binada asmolen döşeme kullanılıp kullanılmadığını dert edinmesinde sonsuz fayda vardır.
  • iç hacimlerde ki kiriş çıkıntılarının, göz zevkinizi bozmaması için geliştirilen araları dolgulu dişli döşeme biçimi. eğer bu döşeme betonunu seçerseniz, kiriş yapmazsınız. dolgu malzemesi olarak genellikle asmolen tuğlası ve gazbeton kullanılır. bu döşeme biçiminde, binanın dayanıklılığı açısından işçilik çok önemlidir.
  • genellikle daha pahalı olduğu düşünülerek tercih edilmeyen fakat son zamanlarda değişen ısı yalıtım yönetmeliğinden ve alçımatik tarzı yöntemlerle kirişli döşemeye göre daha uyumlu olması açısından tercih edilebilen döşeme türü. kirişli döşemelerde her katta şap içinde izalasyon istemektedir. özellikle deprem açısından sıkıntı doğurmayacak düşük imarlı yerlerde inşaayı hızlandıran, ekstra bir izalasyon istemeyen ve görsel detayları çözen bir döşemedir. (bkz: kiriş)
  • demir ve beton sarfiyatidir daha da birsey değildir
  • asmolen düşemede ana sorun yatık kirişlerden dolayı deprem davranışının zayıflaması, döşemenin komple kafanıza inme riskidir.

    son zamanlarda deprem karşısında olumsuzluklarını azaltmak amacıyla tuğla, gazbeton tipindeki asmolenlerin yerine eps veya xps kullanılması depremde döşemenin çökmesini engellemez.
  • 1. derece deprem bölgesinde uygulanması sakıncalıysa bütün izmir'in boku yemesine sebep olacak döşeme türü. zira etrafta yapılan bütün binalarda asmolen döşeme kullanılıyor.

    mimarlık, estetik vs. hikaye bence. kesin daha ucuz olduğu için yapılıyordur.
  • yapıda, kirişli döşemeye göre daha az detay çıkarması
    ısı ve ses yalıtımı sağlar
    kalıp işçiliği kolaydır.
    büyük açıklıklarda kullanılabilir.

    dezavantajları

    1.deprem bölgesinde kullanılması uygun değildir sünek perdeler kullanmadıkça
    yüksek katlı binalarda kullanılması önerilmez.
hesabın var mı? giriş yap