• sözden çıkan o ki, çağdaş mezarlık. asri pencere gibi. muhtemelen ufak tefek, az kapasiteli mezarlıklar yerine, fenni ve sıhhi yeni, büzük mezarlıklar yapılması kararlaştırılmış bir tarihte ve uygulama sonucunda hemen her şehrimizin bir x asri mezarlığı hasıl olmuş. en ünlüsü cebeci asri mezarlığıdır ki hemen her çocuk burayı ilkin cebeci askeri mezarlığı zanneder.
  • bulunduğum şehirde birden fazla asri mezarlık bulunmasından dolayı cenazeye yetişememe durumum "kardeşim başka isim mi yok yaaw"
  • bana daha çok üzerinden asır geçmiş mezarlık, asırlık çınar gibi, asırlık mezarlık mânâsı veren bir tamlama. belki de sebebi zamanında karacaahmet asrî mezarlığı gibi, belki de yanlış bir söz duymuş olmamdır, bilemiyorum.
  • samsun da da bir örneği bulunan karşısında da asri çay ocağı bulunan mezarlıktır, asri ismi bu mezarlıkların ne zaman planlandığının ipucunu vermekle şehrin neden bu kadar merkezinde olduklarını da açıklamaktadır, samsun gibi zavallı şehirler için merkezdeki tek tük yeşil alanlardandırlar.
  • ilk örneği ankara'da bulunan 1935 tarihinde açılan cebeci asri mezarlığı'dır.
  • asri kelimesi arapçada "aile" manasına geldiği için tam karşılığı aile mezarlığıdır.
  • asri kelimesi arapça çağdaş manasına gelir. çağdaş mezarlık gibi birşey demek diyeceğim çok saçma olacak.
  • aile mezarlığı falan değildir.

    tanım olarak ;farklı din anlayışına sahip kimselerin aynı mezarlık sınırları içerisine defnedilebildiği mezarlıklardır.

    türkiye'de bu tarz seküler bir bakış açısı oturmamıştır orası ayrı mesele.

    ek bilgi olarak zamanında atatürk'ün emriyle zincirlikuyu mezarlığında krematoryum kurulduğunu, fakat talep gelmemesinden dolayı kapandığını verebiliriz.
  • farklı din ve mezhebe mensup kişilerin defni için 1935'ten sonra oluşturulan mezarlık alanlardır. bu mezarlıklar şehir merkezlerinde kalan mezarlıkların şehir dışına alınması maksadıyla şehrin dışında bir yerde kurulmasına özen gösterilse de zamanla şehir yerleşim alanlarının genişlemesi nedeniyle bugün hemen her şehirde var olan asri mezarlar yine şehirlerin merkezi alanlarının içinde kalmıştır.

    bu mezarlık alanları oluşturulurken, hem farklı din ve mezhebe mensup insanların aynı alana gömülmesi amaçlanmış, hem de bir havuz şeklinde, etrafı betonla örtülmek suretiyle bir mezarda üst üste birden fazla naaşın defne imkan vermesi amaçlanmıştır.

    ayrıca bu mezarlıklar kurulurken, şehir merkezinde kaldığı gerekçesiyle pek çok mezarlık tahrip edilmiştir.

    asri mezarlıkların ilk örnekleri ankara'da cebeci asri mezarlığı, istanbul'da zincirlikuyu- gayrettepe asri mezarlığıdır. zincirlikuyu asri mezarlığının açılışı 1937 yılında ölen abdülhak hamid tarhan defni münasebeti ile bizzat atatürk tarafından gerçekleştirilmiştir.
  • aziz nesin'in aile mezarlığı adlı kısa hikâyesinde kendisinden bolca söz edilir. kısa ve güzeldir.
hesabın var mı? giriş yap