• dünyayı tektonik levhalardan ayıracak olursak, hindistan ve çin' in bir kısmı avrasya' ya girmiyor fakat avrupa' nın tamamı giriyor. jeoloji öğrenin lütfen.
  • kıtalar arasındaki ayrımları incelediğimizde doğru bilgidir*. kara kitap'taki "boğazın suları çekildiği zaman" bölümü dünyadaki en güzel anlatı metinlerinden biridir ancak boğazlar asya-avrupa arasındaki ayrımda devenin kulağı bile değildir. şayet kıtaları denizler ve okyanuslar ayırıyorsa bir gün ural dağları çöker, iskandinavya'nın doğusundaki kara sea ile bizim bildiğimiz kara deniz arasında bir su yolu oluşursa o zaman asya ile avrupa ayrı kıta olur.
  • konudan bağımsız olarak otomatik düzeltmenin saçmalığına dair bir başlık olmuş adeta. kıtayı kuta, kota şeklinde yazan telefonlara aşina değiliz.
    tanım: istanbul boğazının ayırdığı iki kıtayı, tek kıta kabul etmektir.
  • asya ile avrupa'nın geçişinin sadece boğazlardan olduğunu zanneden dünya haritasında bihaber suserların güldürdüğü başlık. orada kocaman rusya var orası bağlantı değil mi?
    bunlar hep milli tarih ve milli coğrafya harici tarih ve coğrafya bilgisi olmamaktan kaynaklanıyor.
  • avrupa diye bir kıt'â olmadığı için doğru önermedir.
    şöyle ki; sadece asya kıtası vardır. asya, bütün avrasya'yı kapsıyor. bugün 'avrupa' dediğimiz yer, aslında asya'nın batı topraklarıdır.

    beyaz ırk, kendilerine ait özel bir mekân sahibi olmak için, burayı asya'dan bağımsız ayrı bir kıt'â olarak kabul etti ve ettirdi. asya ve avrupa, siyasî sebeplerden dolayı ayrıştırıldı. asya – avrupa sınırını ilk olarak m. ö. 6. yy'da hekataios çizdi. yeniçağ'da ise doğu sınırı olarak ural belirlendi.

    asya – avrupa sınırı, rusya'nın kuzeyindeki kara denizi ile başlayıp yunanistan'ın güneydoğusundaki girit denizi ile biter. sınırı, kuzeyden güneye doğru sırasıyla kara nehri, ural dağları, ural nehri, hazar gölü, kafkasya dağları, karadeniz, boğaziçi (istanbul boğazı) , marmara denizi, dardanella (çanakkale boğazı) , ege denizi ve girit denizi çizer. her iki kıt'â üzerinde toprağı olan ülkeler rusya federasyonu, kazakistan, azerbaycan, gürcistan, türkiye ve yunanistan, her iki kıt'â üzerinde bulunan tek şehir ise istanbul'dur. yunanistan'ın asya'daki toprakları, türkiye'nin avrupa'daki topraklarından fazladır. türkiye'nin avrupa'daki toprakları, birçok avrupa ülkesinin toplam yüzölçümünden büyüktür.

    asya – avrupa sınırı doğal (coğrafî) değil, siyasî ve politiktir.
  • adam haklı, ufkum iki katına çıkacak hissediyorum.
  • sebebi kıtalara karar verenlerin avrupalılar olmasıdır. ve adlarının asyalılarla birlikte anılmasını istememeleridir.
  • adını da avrasya koyalım güzel olur bence. evet, ben buldum ismi.
  • ermenistan'ın yanında gürcistan, azerbaycan, kazakistan ve rusya da avrupa'dadır zaten. avrupa'da toprakları vardır en azından tıpkı türkiye gibi. israil ve kıbrıs ise torpille alınmıştır. zaten bu saydığım tüm ülkelerin a milli takımları avrupa elemelerinde oynamaktadır.

    karadeniz'in en doğusundan, (batum civarı) hazar denizinin güneyine (lenkeran civarı) dümdüz bir çizgi geçin. işte avrupa-asya sınırı orasıdır. kuzeye doğru ise hazar denizi ve ural dağları bu iki kıtayı birbirinden ayırır.

    zaten aslında kıta diye bir şey gerçek hayatta yoktur. tamamen insanoğlunun uydurmasıdır. ama dünya'yı bu şekilde ayırmışken avrupa ve asya gibi iki koca kıtayı tek kıta saymak mantıksızlıktır. kıtalar sadece denizlerle veya okyanuslarla ayrılmaz.
  • hiç birbirimizi kandırmayalım. gökçeada asya kıtasındayken meis adası hatta rodos ve midilli adaları avrupa kıtasındaysa kimse bana coğrafya dersi vermeye kalkmasın komik duruyor. avrupa kıtasını kıta yapan şey kültür farkıdır. adı istanbul değil de constantinople kalsaydı üsküdar da bugün avrupa kıtasındaydı gebze de. bizans imparatorluğu bugün var olsaydı bütün anadolu avrupa kıtasında sayılacaktı.

    avrupa kıtasını kıta yapan kültürdür ancak her değişik kültür de kıta sayılmaz. nedeni yukarıda çok güzel açıklanmış. kıtalara karar verenlerin avrupalılar olmasıdır bunun nedeni. yoksa hindistan da bugün kıtaydı. açın fiziki haritayı hindistan'ın sınırlarının gittiği yerlere bakın. ural dağları neymiş ki. hindistan kıta değildir çünkü avrupa'nın sikinde olan bir yer değildir. ingiltere tamamen hüküm sürebilseydi hindistan da ayrı bir kıta olurdu. dikkat edin orta doğu bile çoğu zaman kıta gibi lanse edilmektedir. niye? boktan da olsa kendine has bir kültür vardır ve avrupa için şu anda önemlidir.

    beyaz ırk kavramı da avrupalıların kendilerini asyalılardan ayırmak için uydurdukları bir terimdir. asyalıların teni sarı falan değildir. hatta çoğu zaman avrupalılara göre daha bile beyaz durmaktadır. koreliler sarı ırksa ingilizler pembe ırktır.
hesabın var mı? giriş yap