• kanuni sultan süleyman'ın 1534 ırak seferinin matrakçı nasuh tarafından eda edilen günlüğü niteliğindeki eser. müellifin ünlü bir minyatürcü olmasının yanında matrak denilen bir tür eskrimde ve değişik silah oyunlarında meşhur olması da ayrı bir tad katmaktadır duruma.
  • kanuni'nin 1534'deki iran seferini anlatan renkli resimli, minyatürü bol "beyan-ı menazil-i sefer-i irakeyn-i sultan süleyman han" adlı şaheserin en gözde köşesi.. matrak üstadımızın* göz nuru.. ayrıca kitab geçen senelerde mydonose sponsorluğunda yeniden bastırıldı.. bütün çizimleri ayrı ayrı cezbedici, ama bu bölümdeki istanbul tasviri bir minyatür harikası*..
  • 1976 yılında türk tarih kurumu tarafından çok güzel bir baskısı yapılmış kitap (hem tıpkıbasım hem transkripsiyon). bu baskıya sahaflar tarafından astronomik paralar istenirken, neyse ki ttk 2014 yılında yeniden basmıştır. çifter çifter stoklayın 2050'de torunlarınız duacı olur.
  • 1534-35’te istanbul-seferine katılır matrakçı. seyahat daha doğrusu sefer esnasında o kadar güzel realist çizimler ortaya koyar ki osmanlı medeniyetini sanatsal mana da arşa çıkarır. topografi ve bitkisel mana da çizimleri çağındaki tüm bilgilerin muhtevası olur.
  • 2014 senesinde türk tarih kurumu tarafından yenilen basılan eser. matrakçı nasuh'un bu önemli kitabı, kanuni sultan süleyman'ın meşhur iran seferini anlatır. menzil üzerindeki birçok kent, yerleşim birimi minyatür şeklinde resmedilmiştir. önemli tarihi yapıları da çizmeyi unutmayan matrakçı nasuh yüzlerce yıl sonrasına bir miras bırakmıştır. bu harika kitap sadece 68.40 tl'den satılmasına rağmen, 6 yılda ikinci baskıya yeni ulaşabilmiştir. 450 yıldan daha eski bir kitap elimizin altında lakin bunun kıymetini bilmiyoruz.
hesabın var mı? giriş yap