• http://www.birikimdergisi.com/

    derginin ilk sayısından son sayısına kadar tüm sayıları artık ar$iv olarak sanal ortamda okuyucularının hizmetine girmi$tir. takipçileri ve ara$tırma yapanlar için bulunmaz bir nimettir bu hizmet.

    hizmet budur i$te.
  • http://www.birikimdergisi.com/

    isimli internet siteleri kullanima acilmistir. lakin pek bir ise yaramamakta, sadece yazilarin kunyelerine ulasmaniza bir de giris ya da sunus yazilari kabilinden yazilari gormenize musaade edilmektedir. diger yazilarin icerikleri hakkinda bir bilgiye ulasma imkani, ziyaretciye verilmis degildir.
  • sosyalizmin ekonomik indirgemeci yaklaşımlarına itibar göstermeyerek özgürlükçü ve insani boyutunu ön plana çıkaran, türk solunun kanımca en sağlam dergisidir. kalbi solda atanların olduğu kadar, sol üzerine basma kalıp demogoji ve karalama üretmede mahir bedenlerin de bir gün yolunun düşmesini dilediğim dergidir.
  • belki de turkiye'nin en aydinlik dergisi. kapaginda "sosyalist kultur dergisi" diye gecmektedir ama aslinda artik pek de oyle degildir, en azindan son birkac senedir. (mesela son sayisinda -sosyalist olmadiklari asikar olan- etyen mahcupyan ve ali bayramoglu'nun yazilari bulunaktadir.) hal boyleyken, derginin ismine bakarak icerisindeki fikirlere burun kiviran (veya hemen kabullenen, savunucusu konumuna gecen) arkadaslar varsa, hepsini buradan kiniyorum.
  • 100. sayısının tüm içeriğine sitesinden ulaşılabilen dergi.
  • butun "birikim"ini turk'ten nefret etmeye ve turk'ten gayri herseyi sahiplenmeye kanalize ettigini, "bir zamanlar ermeniler vardi" baslikli mayis-haziran 2005 tarihli 193.-194. sayisi ile iyice aciga vuran dergi.
  • izmir alsancak iletişim kitabevinde eski sayıları 1 ytl'ye satılan dergi. arşiv oluşturmak için ya da arşiv tamamlamak için süper bir olay.
  • 1 mart 1975'te çıkan murat belge yönetiminde çıkmaya başlayan derginin, "çıkarken" başlıklı özetinde amaçları şöyle özetlenmiş :
    1-teorinin büyük ustalarının ışığında, kendi sorunlarımız, hedeflerimiz, kendi toplumsal bütünlüğümüz açısından, kendi teorik dünyamızı kurmak
    2-bunu yaparken yöntemi, bilimsel teoriyi aynı anda hem kavramak hem uygulamak, hem de açıklamak; yöntemi soyut değil, olması gereken yerde, somutun içinde bulmak;
    3-geçmişin ve bugünün kültürünü araştırmak, eleştirmek ve böylece geleceğin kültürel temellerini şimdiden kurmak
    4-sosyalist kültürü, bir yaşama sorunu olarak ele alıp işlemek
    5-bütün bunların üstesinden gelecek bir aydın kadrosunun oluşmasına katkıda bulunmak için mümkün olan her türlü çabayı harcamak.
  • ankara dost kitabevinde*elde kalan eski sayılarına (çoğunluğu 90lar ve 2000lerden) 1ytl'ye ulaşılabilen dergi.
  • esas duruşun mülkün temeli olduğu bu hırçın memlekette iki güzel "siyaset ağırlıklı" derginin teorik yönü ön planda olanıdır.diğer dergi de postexpresstir.(artık post'u attılar)
    dergiyi zaten murat belge gibi bir abide adam kurmuştur,bu derginin karakteri hakkında fikir verir.70'li yıllarda solun iyiden iyiye ideolojik hoyratlığa bulandığı dönemde,bu memlekette althusser'den,derrida'dan,poulantzas'tan bahsetmiştir ki bu adamları sevelim sevmeyelim,solun entellektüel tavrının ne olması gerektiği konusunda ders niteliğindedir bu geniş düşünce iklimi.
    kanımca birikim'in siyasi yönünü tanımlamak için en güzel ifade pier paolo pasolininin "asla ortodoks olmayan bir marksizm" sözüdür,belki bu "asla ortodoks olmayan bir sol" olarak daha da genişletilebilir.
    kısacası tanıl bora'dan ömer laçiner'e ahmet çiğdem'den roni margulies'e mesut yeğenden "büyük kaptan" murat belge'ye şık bir futbol takımıdır birikim,mesela 1974'ün johann cruyff'lu rob rensenbrink'li johnny rep li hollanda'sıdır.
    birikim ulusalcı faşizme,kof sloganlara,devletçiliğe prim vermeyerek türkiye solunun kontrpiyede kaldığı her noktada haysiyetli ve tutarlı çizgisini korumuştur,daha çok uzun yaşayacak ve entellektüel hayatımıza yön verecektir.
hesabın var mı? giriş yap